Pangea

Minden, ami földtudomány

Habsburg időgép térképeken

2014. szeptember 07. 18:54 - timargabor

Néhány hónapja már itt, a Pangea blogon is bemutattuk az Arcanum kiadó térképészeti projektjének, a MAPIRE (Historical Maps of the Habsburg Empire, a Habsburg birodalom történeti térképei) kezdeményezésnek a megindulását. Ennek újabb, igen komoly fejlesztése az elmúlt héten jutott el a publikálásig: több más adatbázis mellett immár a teljes első katonai felmérés is elérhető a világhálón, tehát a birodalom XVIII. század végi állapotát is megtekinthetjük a térképeken. Természetesen koordináta-helyesen, a már szokott módon, a Google Earth illetve az OpenStreetMap alkalmazásokkal a mai térképek fedvényeként.

bruxelles.jpgBrüsszel, mint a Habsburg Birodalom egyik városa

Amikor azt mondjuk: a "teljes első katonai felmérés", akkor térben egy elég érdekes alakzatra utalunk. Nem tartozott ezidőtájt a birodalomhoz a mai Nyugat-Ausztria, így Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokról nem találunk térképi ábrázolást. A többi persze megvan mind: Ausztria többi része, a mai Horvátország nagy része, Szlovénia, Csehország, Galícia, Bukovina és a történeti Magyarország teljes területe elérhető. És, ami az igazi újdonság: Osztrák Németalföld - ugyanis a mai Belgium, Luxemburg, és néhány kapcsolódó holland, német és csöppnyi francia terület felett is a kétfejű sasos lobogók lengtek, egész a francia forradalom idejéig.

habsburg1.jpgA felmért és böngészhető terület kiterjedése

A birodalmi térképészek emellett Moldva és Havasalföld mintegy 50-80 kilométeres sávját is feltérképezték, így most e térképek is megtekinthetők.

ostende.jpgAz osztrák gyarmatosítás kikötővárosa, Oostende

Ahogy említettem, mindezek a térképek koordináta-helyesen, ún. georeferált formában láthatók. Ennek megvalósítása a második felmérés esetében alkalmazott módszerhez képest lényeges változtatást, fejlesztést igényelt. Az 1700-as évek végi felmérési térképszelvényekhez ugyanis a szakirodalom nem rendel geodéziai-térképészeti adatokat. Így egy olyan módszert alkalmaztunk, amely a modern geodéziában és térinformatikában a koordináta-rendszerek közti regionális átszámítást méteres pontosságúról centiméteresre javítja. Esetünkben a történeti térképek néhány kilométeres kiinduló illesztési pontosságát javítjuk így 1-200 méter körüli értékre. Ehhez minden tartományban pár száz tereppont képi és valódi földrajzi koordinátáiból képeztünk egy becsült térképvetületet illetve egy ezt finomító korrekciós rácsot. Ez elvileg a végtelenségig finomítható; a gyakorlatban a ténylegesen azonosítható pontok száma jelenti a korlátot.

becs1-2.jpgBécs - I. felmérés, 1770 körül (balra) és a II. felmérés, 1810 körül (jobbra)

Az eljárás eredményeként a régi térkép átlátszóságát változtatva összevethetjük a korabeli terepen a maival; mintegy időgépre szállva repülhetünk vissza 230-240 évet. Az összevetés nemcsak a mai tereppel, de más, későbbi történeti térképekkel is megtehető: a XIX. század első felének második katonai felmérésével, a későbbi harmadik felméréssel és néhány megye 1860 körüli nagy felbontású történeti kataszterével is - ezt néhány héten belül követi majd a horvát történeti kataszter publikálása is. Az időgép tehát egyre jobb "időbeli felbontást" is kap. A Google által tárolt mai domborzati adatokkal a régi térképek három dimenzióban is megjeleníthetők.

3dvolgy.jpgA Gail völgye Karintiában, I. katonai felmérés

Budapest története iránt érdeklődő olvasóink számára jó hír, hogy a főváros nagy felbontású történeti térképei is elérhetők a projekt honlapján.

pest1795.jpgPest első kataszteri térképe 1785-ből az OpenStreetMap hátterén

Jó böngészést!

Timár Gábor (ELTE)

 

Egy kattintás és nem maradsz le az új posztokról:

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr136677139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2014.09.09. 14:54:20

Szuper összeállítás, köszönöm! :)
süti beállítások módosítása