Pangea

Minden, ami földtudomány

Az eltűnt zivatarok nyomában

2024. január 29. 10:03 - timargabor

Nyári forróság, hőhullám van, az ember reménykedve böngészi az időjárásjelentést: mikor jön az enyhülést hozó hidegfront? A lehűlés mellé talán kapunk esőt is, netán látványos zivatarral, de ha szerencsénk van, a jég és a villámárvíz elkerül?

Aztán jön a hidegfront, látjuk a villámokat a nyugati ég alján – de mire ideér: semmi. Mire észbe kapunk, a levegő kicsit hűvösebb, de eső nem esett, a villámlás is elkerült. A kert továbbra is csontszáraz. A szántó is, az erdő is. Ismerős a helyzet? Ez történt, hat héten át sorozatban 2022 nyarán az ország középső, de főleg a keleti részén. Az Alföldet, ezen belül különösen a Tisza vidékét és a Tiszántúlt rég látott, súlyos aszály sújtotta, a kukorica és a napraforgó szinte teljesen elpusztult, a mezőgazdaság kára példátlan volt.

A zivatarokhoz (némi egyszerűsítéssel) három dolog kell:

  • gyorsan emelkedő levegő – ezt a nyári hőmérséklet biztosítani szokta
  • a magassággal változó szélirány, az úgynevezett szélnyírás, ami az emelkedő levegőt megpörgeti – a hidegfrontok ezt is biztosítani szokták, de a nyári hőzivatarok idején is meg szokott lenni, és
  • a talaj közeli légréteg nagyobb páratartalma.

2022 nyarán ez utóbbi hiányzott az Alföldön. Nagyon.

fig8.jpg

A súlyosan aszályos 2022-es év és a 2002-2021 közti 20 év átlaga a Kecskemét melletti "K-puszta" állomáson. Oszlopok jelzik a havi csapadékot (kék: átlag; szürke: 2022), folytonos vonal a havi átlaghőmérsékletet (narancs: átlag; piros: 2022), pontozott vonal az átlagos, szaggatott a 2022-es felszín közeli relatív légnedvesség. Ez utóbbi 2022 júliusi értéke részben az elmaradt csapadék következménye, de egyben a zivatarok elmaradásának egyik oka is.

Az ELTE TTK kutatói, Timár Gábor, Székely Balázs (Geofizikai és Űrtudományi Tanszék) és Jakab Gusztáv (Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék) a Land c. szaklapban megjelent legfrissebb tanulmányukban eredtek az eltűnt zivatarok nyomába. Mi okozta a szinte teljesen száraz június végét és júliust 2022-ben, és javaslatot is tettek, hogy mit lehetne ezzel kezdeni a jövőben, ha hosszabb távon inkább elkerülnénk az ilyen csapásokat.

Ahogy összefoglaló cikkükben írják: az Alföld a földtörténeti közelmúltban geodinamikai okokból folyamatosan süllyedő terület, amelyet az ide érkező folyók hordalékai töltenek fel ilyen sima tájjá. Ez a legalább tízezer éve hasonló módon fennálló egyensúly azonban megbomlott a folyószabályozásokkal. Az Alföld mintegy felét kitevő vizes élőhelyek (gondoljunk csak a Kőszívű ember fiainak arra a részére, amelyben Baradlay Ödön és Boksa Gergő a Sárrét mocsárvilágában bujdosnak a fegyverletétel után) szinte teljesen eltűntek, helyüket a mezőgazdaság vette át. Ezen belül is főleg a második világháború után a nagytáblás, nagyüzemi mezőgazdaság. Amíg korábban a vizes élőhelyek talaja akár több hónapnyi csapadékvizet, vagy az áradásokkor odáig jutott folyóvizet is tárolni tudta, ma ez a tárolóképesség a talaj legfelső rétegére korlátozódik és nagyon lecsökkent. Az áradások vizét nem is engedjük odáig, belvíz persze előfordul a tél végén, de az leginkább arra utal, hogy hol nem tud a víz 3-4 deciméternél mélyebbre szivárogni. Aztán jön a nyár, a hőhullámok, és ezek hamar elpárologtatják a felső réteg víztartalmát, és mire jön a hidegfront, nincs elég pára a zivatarokhoz.

fig5_alap.jpg

Tájhasználati változások a Sárrét térségében az első katonai felméréstől napjainkig. A 2018-as térképen csíkozással jelöljük a XVIII. században vízjárta területeket.

Ez a helyzet szerencsére nem minden évben alakul így. A kora nyári zivatarok azért kialakulnak, és ahol épp átment egy nagy zuhi, ott pár napig simán tud ez a vékony talajréteg is párologtatni. Akkor lehet megint egy zivatar és megint – általában ezt a folyamatot hívjuk Medárdnak. Negyven nap a népi mondás szerint: ha a lánc egyszer megszakad, vége a sok esőnek, jön a vibráló, száraz nyárközép. Maradnak a frontok.

Ezek pedig messziről is hozzák a közepes és nagyobb magasságban a párát. Egy korábbi kutatás felmérte, hogy Kecskemét térségében a 2012/13-as szezonban lehulló csapadék bő fele a mediterrán térségből érkezett, 15-15%-ot adtak hozzá a helyi zivatarok és az atlanti irányból érkező frontok. A júliusi zivatarok jelentősége épp ez: ki tudják facsarni a magasabb légrétegekből a máshonnan érkező párát. Ehhez viszont lent, a talaj közelében elegendő légnedvesség kell, különben nem fognak beindulni.

Az ELTE TTK szerzőinek javaslata: a vizes élőhelyek egy részének, a legalacsonyabb, mezőgazdaságilag legkevésbé értékes, talaj szempontjából leggyengébb területnek a visszavadítása nem új, hiszen ezt már sokan megfogalmazták. Új szempont viszont, hogy az így a tájban, lényegében az eredeti szerkezetét visszanyerő talajban tárolt víz nyári, hőhullámok idején is stabil elpárologtatása hozzásegíthet a zivataros ciklus meghosszabbításához, ami a mezőgazdasági termelésben tartott területeken is érezhető többletcsapadékot eredményezhet a legkritikusabb nyári hónapokban, a szárazabb, melegebb években is.

fig10.jpg

Nyári frontátvonulás az Alföldön (A) régebben, illetve nedvesebb/normál években (B) ma, a száraz években (C) a párolodtató területek kialakításával a szárazabb években. Az ábra alsó részén a talajszerkezet részleges visszaalakítása is cél: a szürke színű "eketalp"-réteg eltűnésével a talaj több vizet tárolhat a nyári párologtatáshoz.

Kérdés azért bőven marad a koncepcióval kapcsolatban, ezt a szerzők is leírják a tanulmány végén. Nem ismert pontosan, hogy a talaj víztároló képességét pontosan hogyan változtatta meg a nagyüzemi szántás – mármint azon túl, hogy csökkentette. Nem ismert pontosan a talaj és a vizes élőhelyek párologtatási képessége. Ezek az adatok összegyűjtendők, például a vízügy által üzemeltetett aszálymonitoring rendszer segítségével, illetve kísérleti körülmények közt kell megismerni, ahogy erre más területen már láttunk példát hazánkban.  A legfontosabb kérdés azonban az, hogy mekkora területen kell visszaállítani a rétek-legelők-lápok mozaikját, és mekkora lehet a legkisebb, ilyen módon használt területegység? Ha ez megvan, már „csak” a megoldás társadalmi elfogadása (más szavakkal: az ecsegfalvi kocsma közhangulata két-három sör után) és politikai szándék, meg nem kevés pénz kell ahhoz, hogy elinduljon a párologtató területek kialakítása – hogy ne legyen félsivatag az Alföldből néhány évtized alatt.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr2218313795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.01.29. 11:54:02

Ősszel agrárkonferencián a MATE rektora kifejezetten határozottan és kellően indulatosan "igazította el" azokat a gazdákat, akik rossz időben, rossz technológiával és befejezetlenül csinálnak talajművelést és így a csapadék idő előtti elszikkadását és a talajok fokozott kiszáradását generálják...

Irbisz 2024.01.30. 08:59:54

"A legfontosabb kérdés azonban az, hogy mekkora területen kell visszaállítani a rétek-legelők-lápok mozaikját, és mekkora lehet a legkisebb, ilyen módon használt területegység? Ha ez megvan, már „csak” a megoldás társadalmi elfogadása (más szavakkal: az ecsegfalvi kocsma közhangulata két-három sör után) és politikai szándék, meg nem kevés pénz kell ahhoz, hogy elinduljon a párologtató területek kialakítása – hogy ne legyen félsivatag az Alföldből néhány évtized alatt."

szkeptikus vagyok, ezt már 15-20 éve mondogatják, de semmi nem történt.
A miért-ek világosak: jajaj, mit szólnak az ecsegfalvi kiskocsmában, az fontosabb ellenérv mint hogy félsivatag lesz megyényi területen 20 év múlva, a másik mg az, hogy a baj nem azonnali, itt senki nem törődik azzal, mi lesz itt 20 év múlva.
Legalább élőben figyelhetünk a küszöbön ilyen drasztikus tájátalakulást.

Log_ 2024.02.01. 12:11:02

"In addition, the scale of the intervention means that it must be preceded by a socio-professional debate. Without this, the necessary local social support or, ideally, identification cannot be hoped for."

"Ha ez megvan, már „csak” a megoldás társadalmi elfogadása (más szavakkal: az ecsegfalvi kocsma közhangulata két-három sör után)"

Gyorsan meg lett találva a produktív hangnem.

Laeisz 2024.02.01. 15:45:38

Ellenjavaslat:

1. Importálni búzát, kukoricát Ukrajnából.
2. Hogy adhassanak, meglegyen az ellátásbiztonság, ennek az újravizesítésnek a tizedköltségéért modern fegyvereket küldeni nekik.
3. Nem erőlködni olyasmiért, aminek a véghezvitele (ezer ok miatt) képtelenség!

Magyarország lakosságának pár százaléka él mezőgazdaságból, ennek a kis része csupán az aszályveszélyes területen. Egyszerűen nem éri meg nekik "odaadni egy megyét". Már megint az lenne, hogy "az ősi magyar földet művelő & az ősi magyar népiséget magában hordozó", egyébként meg szellemileg-anyagilag-értékorientációban elmaradott parasztokért hozzon az ország elképesztő anyagi áldozatot, mondjuk, ahelyett, hogy oktatásba, csúcstechnológiába, korrupcióellenességbe fektetne... Az "eredmény" pedig pár ezer tonna piacképtelen árú gabona, miegymás lenne.

Az egészről a régi vicc ugrik be:
- Lehet- e kommunizmust csinálni Svájcban?
- Lehetni lehet, de minek?!

David Bowman 2024.02.01. 21:43:22

@Laeisz: Van jobb ötletem. Importálni búzát Oroszországból. Nekeik nem kell semmit adni, csak kifizetni.

Laeisz 2024.02.01. 22:48:37

@David Bowman: Nem adunk pénzt az euroatlanti társadalmi paradigma esküdt ellenségeinek!

SztalinJóskát kissé átalakítva: "Egyetlen kilogramm gabonát, egyetlen liter benzint sem szabad vásárolni az ellenségtől,"

lezlidzsi84 2024.02.01. 23:14:08

@Laeisz: @David Bowman: Ha béke lenne, előbb-utóbb jó eséllyel a dél-ukrán és a kubáni termőterületek is hasonló problémákkal szembesülnének - ott az öntözőrendszerek vízutánpótlásának csökkenése járhat negatív hatásokkal. Ezt a 2010-es évek elején még mindkét oldalon sikerült kompenzálni, de ennek azért lehetnek határai.

Laeisz 2024.02.02. 07:32:00

@lezlidzsi84: "Előbb-utóbb jó eséllyel" "járhat negatív hatással" és" lehetnek határai": a tipikus sötédzöld, klímakommunista feltételes mód, amelynek célja az, hogy a maga céljai érdekében elbizonytalanítsa, majd indoktrinálja a nyugati kisembert, akinek természetesen nem lehet adekvát tudása a témában - viszont "érzi a bizonytalanságot maga körül".

Bizony: a zöld rettegtetés semmivel sem különb a széljobber rettegtetéstől - csak a tematizálóeszköze más: "félj a klímaváltozástól" -de én megvédlek!", "félj az idegenektől - de én megvédlek!". Közben mi, felelős polgárok pontosan tudjuk, hogy amit akarnak, annak mi lenne az ára: a zöldekének a nyugat összeomlása, a széljobberekének meg háború Európa népei között.

Még egyszer: hagyjátok ezt a hülyeséget! Mindig veszélyes - és egyben nevetséges is -, ha valaki mániákusan ragaszkodik egy "világmegváltó"m ám kontextusából kiragadva kezelt ötletéhez.

lezlidzsi84 2024.02.02. 07:58:38

@Laeisz: Ha elolvasod a területről szóló írásunkat, láthatod, hogy bár az öntözőrendszerek teljesítménye éghajlati és vízgazdálkodási okokból csökkent a tárgyalt időszakban, de pont ekkor került sor jópár korábban elmaradt technológiai fejlesztésre, mind orosz, mind ukrán oldalon, ami összességében növelte a termelést. Normális ember ebben a helyzetben bizony feltételes módot használ, miközben azért látszanak a főbb trendek.

"akinek természetesen nem lehet adekvát tudása a témában " - szerencsére pont ezért csináljuk a blogot, hogy legyen adekvát tudásuk jópár témában.

David Bowman 2024.02.05. 18:48:56

@Laeisz: Akik nem kereskednek, azok háborúzni fognak. Egyébként aki kereskednek, azok is.

David Bowman 2024.02.05. 18:55:06

@lezlidzsi84: a Kahovkai gát véletlen robbant föl. Egyik félnek se volt érdeke. A háború után majd újjá építik, és minden rendbe jön. Ha terület jó nagy része az aknák miatt művelhetetlen lessz, az meg egyenesen főnyeremény a természetnek. Ahogy a csernobili sajnálatos esemény is az volt. A francia-belga határon is van egy hatalmas természeti sziget a civilizáció legsűrűbb részének közepén. 100 éve vígan ciripelnek a tücskök, és pocokra vadászik a sas.

David Bowman 2024.02.05. 19:01:06

@lezlidzsi84: A virginiai dohánymezők talajáról kellene írni. Azokat 400 éve művelik. Már nem is hasonlítanak arra, amitől a "virzsínia" híres lett. Gyanítom, hogy egy mostani, és egy 400 éves szivar között és és föld a különbség.

lezlidzsi84 2024.02.06. 09:30:59

@David Bowman: Jó ötlet, kösz! :) Az észak-amerikai brit-francia gyarmati iszonyról amúgy is tervben volt véve egy írás.

gigabursch 2024.02.06. 13:19:17

@lezlidzsi84:
Alig várom.
Izgalmas és bőséges téma.

gigabursch 2024.02.15. 15:32:17

@Sigismundus:

Van egy topic a forum.index.hu oldalon és pont arról volt most szó a napokban, hogy mennyi vizet engedtek le a Balatonból, én meg pont azon mormogtam, hogy a víz javát fentebb kellene megfogni a bejövő vizeken, rendesen elárasztva azokat a tereket, amik alkalmasak rá és hogy a Balaton Prevenciós programban egy nagy halom kis víztározót kéne/illene csinálni, amik ilyenkor a bőséges vizet megtartanák...

Mielőtt valaki azzal jönne, hogy de hogy a patakok szabad folyása, stb.., itt _évezredek_ óta emberi tevékenység folyik és köszöni szépen jól megvolt az élővilág.

topic:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9069399

pár hozzászólás:
1.) forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166279632&t=9069399

2.) forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166280541&t=9069399

3.) forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166280688&t=9069399

4.) forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166282458&t=9069399

5.) forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166338610&t=9069399

6.) forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166339238&t=9069399

7.) forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166340503&t=9069399
süti beállítások módosítása