Pangea

Minden, ami földtudomány

Még több légifelvétel

2015. március 04. 20:10 - kelemenmarci

A Pangea blog egyik korábbi bejegyzésében már beszámoltunk a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) új szolgáltatásáról, mellyel online elérhetők az intézet kezelésében lévő archivált légifelvételek. Az elmúlt fél évben pedig azt vártuk, hogy az adatbázist mikor fogják bővíteni. Most örömmel adunk hírt arról, hogy a fentrol.hu tartalma frissült. Az érdeklődők így már közel nyolcvanezer képet böngészhetnek a honlapon.

1963_0127_3727_h-m_mode1_resize1800.jpg

 Árpád-híd és környéke, 1963
A felvételen a híd jóval keskenyebb, mint napjainkban, de a pillérek szélessége jelzi a későbbi bővítés lehetőségét. A villamospálya két oldalán csak egy-egy sáv biztosította a közúti forgalmat, amely akkoriban bőven kiszolgálta a közlekedés igényeit. A kép tanúsága szerint a hétköznap délutáni forgalomban egész nyugodtan át lehetett sétálni az úttesten, ha valaki például a híd alatt átúszó kacsákat akarta a túloldalon is megnézni.

Korábban már írtuk, hogy a honlap olyan funkciókkal rendelkezik - címkézés (tagelés), a kijelöléshez csatolt hozzászólás (annotálás), a kép térbeli helyzetének pontosítása (georeferálás - szerkesztés), - melyeknek segítségével a felhasználók interaktívan bekapcsolódhatnak az oldal szerkesztésébe, javítva ezzel az adatbázis minőségét. Aktivitásuknak köszönhetően egyre több kép találja meg a pontos helyét, a keresési lehetőségek száma pedig a címkék (tagek), és a hozzászólások tartalmával gyarapodik. A honlap működtetőinek a tagek rendszerezésével, új tagek hozzáadásával az a céljuk, hogy segítsék a tematikus lekérdezések használatát (pl. “perspektív”).

1970_0214_0387_duna_buda_hajo_crop_mode1.jpg

A Buda motoros szeli a Duna habjait, 1970
A képrészletet egy dunai olajszennyezés felmérésekor fényképezett filmtekercs egyik képkockáján található. A felvétel különösen nagy részletgazdagsága a kivételesen alacsony repülési magasságnak (290 m) köszönhető. Mivel minden egyes légifelvétel pontos készítési ideje ismert, kellő minőségű további információ ismeretében akár a parancsnoki hídon álló személy kilétére is fény derülhet.

karolina_odavissza_ezgif_resize_388x_slight_optimize.gif

A mecseki szénbányászat változása
A fekete-fehér képen még látható András-akna épületeit már régóta hiába keresnénk. Helyén az 1964-ben megnyitott Karolina külfejtés több száz méter mély bányagödrét találjuk. Az animáció egy 1959-es analóg légifelvétel és a FÖMI 2013-as digitális ortofotója (geoshop.hu) alapján készült. 

A közelmúltban történt fejlesztések eredményeként elérhetők az egyes repülésekhez tartozó törzslapok. Ezek a légifelvételek készítésének és előhívásának körülményeiről nyújtanak információkat. Megtudhatjuk belőlük a repülőgép típusát, a pilóta nevét, vagy a fényképezéshez használt színszűrő típusát is. De az is örülhet, akit a film előhívásánál használt vegyszer hőmérséklete érdekel. A kiválasztott kép leíró adatai közt nemcsak a film típusáról, vagy a repülési magasságról kapunk információt, hanem a film törzslapja is itt tekinthető meg. Sok esetben a kamera kalibrálási jegyzőkönyve is ugyanitt a Leíró adatok közt található meg.

1969_0086_9405_kaposvar_dozsa_gyorgy_utca_crop_mode1.jpg

Kaposvár, Dózsa György utca, 1969
A képen jól megfigyelhető, hogy az utca egyik oldalán a házak homlokzatát látjuk, míg a másik oldalon a házak belső udvarát. Ez a centrális vetítésből adódó perspektív torzulás eredménye, mely minden fotográfiánál jelentkezik (a felvételek szélei felé egyre növekvő mértékben). A családi album képeinél és egy légifelvételnél egyaránt.

repul150_effect_delay7_resize85_ezgif_medium_optimize.gif Animáción egy légifényképezést végző repülőgép
A HA-YHB lajstromszámú AN-2 típusú repülőgép valahol a somogyi dombok felett.
A felszínt egy 1964-ben készült légifelvétel ábrázolja.

A honlapon található légifelvételek településenkénti listájából az újonnan feltöltött képek területi elhelyezkedéséről is tájékozódhatunk.

A téma iránt érdeklődőknek ajánljuk a fentrol.hu saját blogját, ahol további technikai részletekről, kulisszatitkokról, érdekességekről olvashatnak. A jelentős változásokról, újításokról természetesen a jövőben is beszámol a Pangea blog.

 

Egy kattintás és nem maradsz le az új posztokról:

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr597136389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.03.05. 09:04:41

Szuper az az online adatbázis!
Egy felvétel még a mi községünkről, Püspökmolnáriról is van fent: kugi.blog.hu/2014/10/08/444_legifoto_puspokmolnarirol

Balt 2015.03.05. 20:20:18

Kösz, ez hiánypótló! Nem is tudom mióta álmodoztam ilyesmiről.
süti beállítások módosítása