Pangea

Minden, ami földtudomány

Pillantás az országra - 1. forduló

2015. március 11. 19:28 - Tranquillius

A tavalyi hat fordulót megélt, hamar népszerűvé vált zászlós játékunk után idén újítunk és a Földmérési és Távérzékelési Intézet által létrehozott fentrol.hu honlapról válogatunk Magyarországról készült légifotókat. Ezúttal szeretnénk túllépni a mi látható a képen szintű játéknál, lenne benne egy kis csavar is. Próbálunk olyan képeket válogatni, ami mondjuk nem a Nagykunság egyik kukoricatábláját ábrázolja, esetleg a Balaton kellős közepét, hanem olyan légifotókat, amelyek egymagukban is megállnák a helyüket feladvány nélkül is. Úgy tervezzük összesen 9-10 forduló lesz összesen, az eredményhirdetés majd a decemberi Pangea szülinapon lenne. Díjazás pillanatnyilag nincs, de nem elképzelhetetlen, hogy a megérdemelt korsó sör mellé kerítünk majd valami meglepetést.

A trollkodás elkerülése végett a kommentelést letiltottuk, komoly versenyzőink kérdéseinkre a többnyire egyszavas választ (sorszám + megfejtés) erre a címre küldjék:

pangea.geography@gmail.com

Hogy a későn érkezők is csatlakozhassanak a megfejtéseket folyamatosan várjuk majd az év folyamán, egészen az eredményhirdetésig. Éppen emiatt csak akkor fog fény derülni valamennyi megfejtésre.

Kellemes fejtörést! :)

7_fentrol.jpg

1. Budán, a Szent György téren a Lánchíd, a Sándor palota és az alagút tengelyében állt még egy épület (a kép jobb alsó sarkában), melynek egykori tulajdonosa szerencsére nem élte meg munkásszállóvá alakított egykori otthona felrobbantását. Első kérdésünkre a válasz egy nagyobb folyó neve, melynek közelében a palota utolsó tulajdonosa elhunyt.

10_fentrol.jpg

2. Sok kommentárt nem fűznénk ehhez a meglehetősen ismert várhoz, második kérdésünkre a válasz az egykori tulajdonossal kapcsolatos szín neve, mely először eszünkbe jut a kép láttán (indoklást is kérünk).  

1_fentrol.jpg

3. Valamikor a XIII. században élt egy népcsoport, melynek régi szláv elnevezése nagyon hasonlít a falut jelenleg benépesítő népcsoportéra. Egyes kutatók szerint közös lehet az etnogenezisük. Ez a régi nép innen nem messze, délre két tájegységnek is nevet adott a Kárpát-medencében. Harmadjára kérdezhetnénk, hogy milyen állat segítségével épült a vár a legenda szerint, de inkább egy számra lennénk kíváncsiak, melyet úgy kapunk meg, hogy a falu számára világhírnevet hozó évből vonjuk ki a templomának építési dátumát. 

2.jpg

4. E városnak a balparti, egy fekete-tengeri városról elnevezett része egykor egy olyan vármegyéhez tartozott, melyről Jules Verne egyik negatív főhőse kapta nevét, szerencsére ennek a negatív főhősnek volt egy pozitív szerepet kapó leánya is, akit egy folyóról neveztek el. Negyedik kérdésünkre a válasz e folyó partján épült két főváros neve

4_fentrol.jpg

5. Kevés helyen változott meg olyannyira a táj, mint ezen a teherpályaudvaron. Vasúti szerelvényeket elvétve még látni ugyan, de az út túloldalán a város legfontosabb iparága már a múlté. Az első világháború előtt ez az iparág termelését tekintve a második legnagyobb volt a világon, csupán egyetlen város előzte meg. Ez a város egy vízesés mellett épült fel. Ötödik kérdésünk: melyik városban született az az illető, akiről a szóban forgó vízesést elnevezték?

5_fentrol.jpg

6. Ezt a helyszínt valószínűleg nem lesz nehéz kitalálni, éppen ezért nem is ez a kérdés. Hatodik feladványunkra a válasz egy szám, melyet úgy kapunk meg, hogy vesszük annak a földtörténeti kornak a végét jelentő dátumot, amelyben a hegység anyagát alkotó kőzet lerakódott, ezt elosztjuk a hegy magasságával, kivonjuk belőle a  vár legközelebbi megyeszékhelytől számított távolságát (légvonalban, angol mérföldben), majd megszorozzuk azzal a számmal, ahányszor a törököknek sikerült elfoglalniuk ezt a várat. 

6_fentrol.jpg

7. Két focipálya is látható a képen, a helyi csapat játszott mindkettőben története során. Még abban az évben, amikor a csapat átköltözött a régiből az újba elszenvedték első otthoni vereségüket. A nyertes csapat hazai stadionja közelében volt egy, a magyarok számára győztes csatatér. A hetedik kérdésünk: milyen különleges nyelvet beszéltek a vesztes hadvezér szülővárosában?

8_fentrol.jpg

8. Otthonuk mérete alapján valószínűleg alábecsülnénk a nemrégiben ezen a traktorfarmon élt család Magyarországra gyakorolt hatását. Egyik utolsó tagjuk meglehetősen különös körülmények között hunyt el, az ő egyetlen leszármazottja pedig meglehetősen messze esett attól a bizonyos fától. Nyolcadik kérdésünk, milyen mozgalomhoz csatlakozott ez a bizonyos utolsó alma?

9_fentrol.jpg

9. A képről hiányzik egy országos jelentőségű létesítmény. A vége felé egy könnyebb kérdés ezzel kapcsolatban: melyik településen kezdte meg a termelést az első ilyen létesítmény?

3_fentrol2.jpg

10. Elérkeztünk az utolsó feladványunkhoz. Majdnem felfalta a bánya ezt a hegyet, de egy apró lakójának is köszönhetően megmenekült. Ez a különleges hegylakó egy 15 éven keresztül nap-mint-nap kezünk ügyébe kerülő tárgyat díszített. 10. kérdésünk: hány gramm rezet tartalmaz a hegylakó élőlénnyel díszített tárgy darabja?

A feladványokra beküldött helyes válaszok alapján felállított legjobb 10 versenyző sorrendjét a következő, áprilisi forduló végén ismertetjük. 

 

Egy kattintás és nem maradsz le az új posztokról:

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr917248523
süti beállítások módosítása