Pangea

Minden, ami földtudomány

Kérdezz a kutatóktól!

2014. február 13. 18:39 - Tranquillius

Idén február elején indult útnak a Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíció magyar geográfusokból álló kutatócsoportja a chilei-argentin határon emelkedő 6893 méter magas Ojos del Salado hegyhez, mely a Föld legmagasabb működő vulkánja. A Pangea blog élve az expedíció által felkínált lehetőséggel interjút készít a helyszínen tartózkodó klímakutatókkal. Arra gondoltunk azonban, hogy a kérdéseket nem mi tennénk fel, hanem a földrajz, a geomorfológia, a hegymászás, vagy éppen a magashegységi sivatagok túlélési esélyeire kíváncsi olvasóinkra bíznánk. Lássuk a részleteket!

05.jpgAz expedíció részvevői: b-j.: Mari László, Heiling Zsolt, Nemerkényi Zsombor, Nagy Balázs

 

Az expedíció honlapján feltüntetett telefonszámon egyeztetve megtudtuk, hogy a kutatók február 22-23-a környékén indulnak le a hegyről, ezért a kérdéseinket még jó lenne február 20-ig eljuttatni hozzájuk. Nyilván nem lesz sem erejük sem kedvük több tucat kérdést egyenként megválaszolni, ezért úgy döntöttünk, hogy a beérkező kérdéseket átrostáljuk, csoportosítjuk és sorrendbe tesszük és a legjobb/legérdekesebb/legszakmaibb tucatot úgy küldjük el, hogy a végén egy kerek egész interjú jöjjön ki.

Az olvasói kérdéseket kommentben várjuk a blogbejegyzésünk és a Pangea facebook csoportban közzétett felhívásunk alá február 18-án (kedd) este 8 óráig.

(A félreértések elkerülése végett csak és kizárólag e két helyre érkezett kérdéseket fogjuk figyelembe venni.) Ezután másnap összeválogatjuk a legjobbakat, és elküldjük őket Dél-Amerikába. A kérdéseinkre kapott válaszokat természetesen a blogon közzé fogjuk tenni interjú formájában. Ha valakinek a kérdése esetleg nem kerül be a kiválasztottak közé ne keseredjen el, egy márciusi előadáson személyesen is fel tudja majd tenni a kutatóknak!

Kérdéseket természetesen hozzánk is lehet intézni, ha valami esetleg nem volt egyértelmű.

 

foldgomb_atacama_logo_CMYK.png

02_szelmaras.jpgSzélmarta riolittufa tömb

04_szelmaras.jpgSzélmarás által "megrongált" szikla

szelakku07.jpgA homokleplek a havat is befedhetik. Ha a hórétegek olvadásnak indulnak mély berogyások, üregek keletkeznek (felül), de a homok hatékonyan védheti is a hómaradványokat az olvadástól, s így homoksapkás hónyakak is kialakulhatnak (lent)

0210_nyersvalosag2.jpgValószínűleg a világ legszebb kilátással rendelkező budija

 

A kérdések megfogalmazása előtt erősen ajánljuk felkeresni az expedíció honlapját ihletért és tájékozódás végett.

Képek forrása:

http://atacama.expedicio.eu/hu/

Pangea ízelítő az expedícióról itt!

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr365812930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigmax 2014.02.14. 06:12:00

idézet Sheldon Coopertől:"A geológia nem tudomány!":D

kék madár 2014.02.14. 08:33:12

@bigmax: es hol van itt szo geologiarol?

kék madár 2014.02.14. 08:45:17

"Az adatbázis alapú és távérzékeléses módszerekkel támogatott térképszerkesztés területén szerzett tapasztalataival a kutatási területről elérhető térképek aktualizálását végzi."
ez szépen fel lett turbózva... digitalizál? ennyi ideig?

BendeA 2014.02.14. 08:49:15

@bigmax: Csak pár gondolat az idézetedhez, a teljesség igénye nélkül: A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az ezen tevékenység során szerzett ismeretek összessége. Egy tudománynak saját fogalomrendszerrel és saját tudományos módszertannal kell rendelkeznie. Alaptudományról akkor beszélhetünk, ha a tudományos kutatói tevékenység középpontjában a Világegyetem adott tudomány által vizsgált szegmensének megismerése áll. A fentebbi definíciókból kitűnik, hogy a földtudomány, egy a Földdel, mint égitesttel foglalkozó önálló természettudomány. Ennek részét képezi a geológia, melynek kutatási területe a litoszféra, szintén önálló tudományágnak minősül.

gabuscica 2014.02.14. 09:52:54

Marháskodtok itt, miközben kérdezhetnétek...

1, A kutatók készülnek kiadni képes beszámolót könyv v. pdf alakban?

2, Milyen élővilággal találkoztak?

3, Találkoztak-e turistákkal, milyen magasságig jutottak?

_Epikurosz_ 2014.02.14. 10:05:36

A szélmarásokból kiderülő információk alkalmasak-e arra, hogy aerodinamikai becslésekhez, közelítő függvények kialakításához is felhasználják őket? Az egyik kövön a marás hasonlított egy erősebb füst fordozódás burkológörbéjéhez, pl. www.youtube.com/watch?list=PL1C1FA2D3CE51B2D0&v=1_oyqLOqwnI&feature=player_detailpage#t=400 . Aztán lehet, hogy rossz a szemem.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.02.14. 10:40:01

Én a következőket szeretném megkérdezni:
- Mennyibe kerül ez az egész a magyar adófizetőknek?
- Tudnak-e bármilyen hasznos (hétköznapi életben felhasználható) eredményt felmutatni?
- Az amúgy valószínűleg teljesen fölösleges és színes-szagos prezentációkat díszítő táblázatok és diagramok elkészítéséhez szükséges adatok felhasználhatóak-e bármire a gyakorlatban?
- Legközelebb mehetek-e én is velük kirándulni? (Természetesen nem önköltséges megoldásra gondolok.)

Tranquillius 2014.02.14. 10:49:45

@panaszmuki: Éppen az első kérdésed elkerülése végett ajánlottuk az expedíció honlapjának tanulmányozását.

A második kérdésed viszont egészen biztos benne lesz az interjúban.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.02.14. 10:56:41

@Tranquillius: Az alapítvány utolsó publikált beszámolója 2012-es.

Tranquillius 2014.02.14. 11:27:48

@panaszmuki: Akkor bizonyára azt is megnézted melyik év melyik hónapban készült el a 2012. évi beszámoló. A finanszírozás kérdéséhez lásd: www.idokep.hu/atacama-expedicio lap alja.

csillagmalom 2014.02.14. 12:34:08

Nagyon érdekes a beszámoló,bár nem vagyok ebben szakértő.Az viszont nagyon érdekelne,hogy akár a felszíni,akár a mélyebb rétegek kutatása során találtak-e élőlényekre utaló nyomokat,ha igen,akkor mifélék,milyen körülmények között?(Nem a jelenlegi állapotokra gondolok,hanem a múlt nyomaira.)Valamint az is érdekelne,hogy lehet-e a jelen kutatásokból a Föld jövőjére,várható történésekre,esetleg időjárásra,olyan dolgokra megalapozottan következtetni,amelyeknek ismerete igen fontos lehet már ma is,hogy érdemi lépéseket tehessünk a Föld megóvása érdekében?Végül,találhatók-e ott olyan anyagok,kőzetek,gázok...bármi,amivel eddig nem találkoztak/nem találkoztunk?Ha igen,mik azok?Ha nem,akkor előfordulhat-e még valami efféle újdonság fellelése ott?(Üzenet a Kutatóknak : Az okoskodó önjelölt tudósok nevében is elnézést kérek a Kutatóktól!Ne vegye el a kedveteket Fiúk,hogy sokan irigyek vagy érdektelenek és csak saját hangjukat szeretik hallatni!Nyilván otthon és a munkahelyen elnyomottak és a neten élik ki fojtott agressziójukat.Én csak 1 átlagember vagyok,szakirányú tudás nélkül,és lehet,hogy nem tudok tudományos kérdéseket feltenni,de büszkeséggel tölt el,hogy magyarok vagytok,és nagyon érdekelnek az eredményeitek!Sajnálom,ha a hétköznapi fásultság önzésbe és érzéketlenségbe csapott át sokaknál!Talán a megkövült szürkeállományukat használhatnák okosabban is,mert lehet,hogy segítenének vele és nem ártanának!Én érdeklődéssel várom a napi beszámolókat minden percetekről,mert bizony a kutatások mellett az "ember" is fontos,és az is érdekel,hogyan működik egy ilyen "kis kiruccanás".Az utazástól az ott töltött napokon és éjszakákon át...lesz-e ottani segítség,hogyan oldjátok meg a hétköznapi élet dolgait,a vizet,kaját,alvást,helyváltoztatást,milyen műszerekkel dolgoztok,azok mit tudnak,mi történik,ha valami nem működik,milyen túlélési praktikáitok vannak,vagy a problémamegoldás klf. esetekben hogyan történik,előfordulnak-e köztetek is nézeteltérések,hoztok-e "emlék-kavicsokat" haza...stb.? Sok sikert és minden jót kívánok!

Tranquillius 2014.02.14. 12:54:21

@gabuscica: @csillagmalom: Azt hiszem köszönettel tartozunk, hogy megmentettétek ezt a bejegyzést. :) Köszönjük a kérdéseket!

bendecs 2014.02.14. 13:20:59

1. Miben más ez az expedíció, mint az előző? Milyen új kalandokat tartogatott az út számukra?
2. Milyen eredményennek tudták zárni az expedíciót?
3. Milyen további terveik vannak az Ojos del Saladoval?

BendeA 2014.02.14. 13:45:48

Nekem is vannak kérdéseim:
1. A Laguna Verde sóstónak mekkora lehet a szalinitása, így terepi vizsgálatok alapján?
2. A Laguna Verde sós vizében találtak-e életre utaló jeleket, itt főképp olyan mikroorganizmusokra gondolok, amik kibírják az extrém körülményeket?
3. Üledékminták közvetlenül a Laguna Verde sóstó partjáról, vagy a tó sekélyebb, partközeli területéről származnak-e? A terepi mintázás során van-e valami érdekesség az üledékekkel kapcsolatban?
4. A terület geológia hátteréről nagy vonalakban miket érdemes tudni?

Hirtelenjében ennyi kérdésem van, persze még lesz :)

bigmax 2014.02.14. 14:41:36

@BendeA: látom a lelkedbe tiportam az idézetemmel.Sajnállak ha nem érted a viccet.Savanyú ember lehetsz.Egy amerikai kutató nevetett volna az idézetemen.Ja ,hogy a magyarok komoly emberek velük nem lehet.....értem.Bocsánat!:D
(Bár lehet nem is tudod kitől idéztem ?)

2014.02.14. 16:45:49

Nem tudom, hogy ideillő kérdés-e, de nekem a következő kérdéseim lennének:
1. Mennyire befolyásolja a kutatást az, hogy határövezetben fekszik a hegy?
2. Mit lehet tudni a hegy történelméről? (Ki mászta meg elsőként, milyen szerepet töltött be az emberi történetben, milyen népek laknak/laktak a környéken stb.)

Numi, na mi? Numida! 2014.02.17. 23:32:22

Az expedíciós fotók és az elmúlt évek marskutatási eredményei alapján nem túl vad az ötletem, hogy ilyen magashegyi oxigénhiányos (?), jeges-sivatagos környezetben is érdemes lehetne Mars-szimulátor projektet telepíteni?

Lord Snow 2014.02.18. 23:36:56

Isteni jó.

Nekem nincs kérdésem, viszont nagyon sok sikert és szerencsés utat kívánok!

Tranquillius 2014.02.26. 11:42:40

Jó hír! A kérdésekre már meg is kaptuk a válaszokat, a szerkesztett interjú hamarosan olvasható lesz!
süti beállítások módosítása