Pangea

Minden, ami földtudomány

Széthulló kalifátus

2017. május 28. 23:29 - Tranquillius

Ceterum censeo Civitatem Islamicam esse delendam

2017 nyarára a világ első terrorista állama, az Iraki és Levantei Iszlám Állam  az összeomlás szélére került. Habár még mindig jelentős nagyságú területet birtokolnak Szíriában, Irakban és fiókszervezetei révén számos más országban, a geopolitikai folyamatok egyáltalán nem kedveznek a fennmaradásának. 

tabqa_flag.jpgTabkában a kurdok bevonják az Iszlám Állam zászlaját.

Sokan még abban is kételkednek, hogy az Iszlám Állam valóban állam-e, vagy csak szimplán egy franchise-alapon működő terrorista szervezet. Amennyiben összahasonlítjuk más iszlám terrorszervezetekkel, mint például az al-Kaida, könnyen belátható, hogy az ISIS vitte legmesszebbre az állami lét kritériumait. Elsősorban területi kiterjedése van a szervezetnek, amelyen törvényeket hoz, adóztat, pénzt ver, közigazgatást szervez és erőszakszervezetként van jelen. Továbbá hadsereget tart fenn, iskolahálózatot üzemeltet, sőt létezik állami médiaügynöksége és ha hinni lehet a híreknek még a közellátást is biztosítja. Talán csak a külkapcsolatok terén nem sikerült még formális egyezményeket kötnie, de az informális kapcsolatok elég gondot okoznak világszerte a finanszírozás és a toborzás terén.

Minek nevezzelek...?

A nemzetközi közösség tanácstalan az állam nevével kapcsolatban, a legelterjedtebb elnevezés az

  1. ISIS, az angolból (Islamic State of Iraq and Syria), mely az Iraki és Szíriai Iszlám Államot fedi. 
  2. ISIL, ugyancsak az angolból (Islamic State of Iraq and the Levant), az előbbi kifejezéssel szinte egyenértékű, az egyetlen problémát az okozza, hogy az arab al-Shām kifejezést hogyan fordítjuk, Szíriának, vagy Levanténak.
  3. Az IS, azaz Iszlám Állam kifejezés több szempontból is problémás. Egyrészt a legtöbb arab állam iszlám állam, még ha a hivatalos elnevezés ezt nem is fedi. Másrészt a világon van jelenleg is négy hivatalosan is iszlám állam: Irán, Pakisztán, Afganisztán és Mauritánia. 2015 és 2017 között Gambia is névleg iszlám állam volt, de januárban visszacserélték a hivatalos elnevezést. A legtöbb muzulmán elutasítja ezt az elnevezést, sértőnek tekintve saját magukra.
  4. Daesh, ez az ISIS/ISIL arab megfelelője, meglehetősen pejoratív jelentéssel, melynek használatát az iszlám állam korbácsolással, ill. a nyelv kivágásával büntet. 
  5. Az Iszlám Állam a harmadik változatot használja hivatalosan magára, az ad-Dawlah al-Islāmiyah kifejezés egy, az egész világra kiterjedő kalifátust jelent

Amennyiben az Iszlám Állam elnevezésével kapcsolatban nem kerültünk közelebb a helyes megoldáshoz, az államforma tekintetében is komoly gondok vannak. Önmeghatározása alapján ez a szervezet kalifátus, amely a kora középkori arab kalifátusig nyúlik vissza önazonosságot keresve. Elutasít mindenféle modernizmust, pl. az ottomán kalifátust is, melynek utolsó uralkodója egészen Kemal Atatürk színre lépéséig egyedül viselte a kalifa címet. Szemben áll szinte minden mai muzulmán világi irányzattal, még a szaúdi vahhabizmussal is, holott ez a királyság biztosítja a szervezet legfontosabb anyagi hátterét. Ahogy Európában a középkori eretnek mozgalmak is a korai romlatlan egyházhoz való visszatérést szorgalmazták és leromboltak mindent ami szerintük ebbe a fundamentalizmusba nem fért bele, úgy vallásilag az iszlám állam is a korai iszlámhoz szeretne visszatérni. Ennek érdekében a bálványimádással gyanúsított embereket és műemlékeket is gondolkodás nélkül elpusztítják. Palmüra romjai ennek legszomorúbb bizonyítéka, de Irakban is hatalmas pusztítást okoztak a múzeumokban és a régészeti lelőhelyeken. Az megint más kérdés, hogy muszlim hittudósok szerint az iszlám állam a vallási és történelmi tények átírásától sem riad vissza, saját igazának bizonyítása érdekében. 

_85294416_palmyra.jpgBél isten elpusztított temploma Palmürában (Forrás)

Érdekes paradoxon, de ez a szigorúan értelmezett szunnita vallásosság hozhatta létre az Iszlám Államot, de egyben okozhatja a végzetét is egyszerre. 2016. október 16-án az Iszlám Állam elvesztett egy Dabiq nevű poros észak-szíriai települést, ahol a polgárháború előtt sem élt 3500 embernél több. Ez a veszteség azonban komolyabban érintette a propagandagépezetet, mint mondjuk fővárosuk, Rakka küszöbön álló eleste. Dabiq a muzulmán eszkatológia szerint a muszlimok és a "rómaiak" (=keresztesek, =nyugatiak) közti csata színtere lesz valamikor, melyben a muszlimok győznek majd és a világ végének kezdetét jelöli. Ez a település adta nevét az Iszlám Állam legfontosabb és legbefolyásosabb online magazinjának, melyet azóta kénytelenek voltak átnevezni a kissé idealisztikus, de a céljukat világosan leíró Rumiyah-nak (arabul: Róma). 

6416-dabiq2-600_384.jpg

Dabiq elvesztése nem stratégiailag, inkább hitében rázta meg az Iszlám Államot. Az utóbbi időkben a török határőrség több külföldi illetőségű személyt fogott el a határon, akik Szíriából készültek hazatérni nyugatra. A The Guardian cikkében név szerint is említi az enfieldi S. Aristidout és floridai feleségét, akik közel-keleti eltűnésük előtt már iszlám öltözékben mászkáltak. A brit törvények szerint az Iszlám Állam kötelékében harcolók jelenleg maximálisan életfogytiglani börtönbüntetéssel sújthatók, ezért a dezertálók a legkülönfélébb meséket találják ki, hogy mit kerestek Szíriában. 

syrian_fighters.jpgKülföldi ISIS harcosok száma és származása forrás: https://hu.pinterest.com/pin/494129390346870332/)

Országok szintjén érdemes áttekinteni, hogy honnan érkezett az Iszlám Állam legtöbb külföldi harcosa. Európai szemszögből bizonyára ismertek az aggodalmak, de a nyugatról érkezettek csak töredékét adják a terrorszervezet harcosainak. Sőt, fontos leszögezni, hogy a Szíriában harcolók között  70%, Irakban pedig 90% a helyiek aránya. Az Iszlám Állam folyamatosan tart a helyieknek propaganda-előadásokat, melyek után százával jelentkeznek a seregbe, és nem csak férfiak, de nők is. Amióta a török-ISIS közös határ megszűnt, alaposan megnehezült a kizárólag szunnita hívők utánpótlása nyugatról. Azonban ha megnézzük, hogy melyek a legfontosabb kibocsátó országok, (pl. a Maghreb, Jordánia, Szaúd Arábia), az utánpótlást akár folyamatosnak is tekinthetjük. Nem véletlenül a szír és iraki kormányerők legfontosabb stratégiai célja ezen határok ellenőrzése. Ugyancsak tömegesen csatlakoztak az ISIS-hez orosz illetőségű muszlimok a Kaukázus vidékéről. Nemzetközi szervezetek 800 főre teszik számukat, de a hivatalos orosz álláspont szerint számuk 5 és 7 ezer fő között lehet, bár valószínűleg ezzel a nagy számmal a szíriai jelenlétüket próbálják igazolni.  Ugyancsak fontos leszögezni, hogy a több mint száz országból érkezett összesen 25-40 ezer főre becsült külföldi kontingens több mint fele elesett már. És valószínűleg a többiekre is ez a sors vár, ugyanis sem a kurdok, sem pedig az iraki és szír kormányerők nem pepecselnek az ISIS hadifoglyaival. 

Autóbombák alkalmazása (liveleaks.com)

Az ISIS nem csupán az "emberi erőforrásait" veszti el egyre gyorsuló ütemben, hanem a hadianyagát is. Mindkettő gyorsabb ütemben fogy, minthogy azt pótolni tudnák. Az iraki hadseregnek Gyurcsány Ferenc által küldött T-72-es tankok is az ő kezükbe kerültek Moszul elestével, de nem valószínű, hogy közülük akár egy is megvan még. A törökökkel közös határ elvesztése óta bezárult a fegyver, ember és olaj útja. Légierő híján fegyveres konvojaik ki vannak téve a légitámadásoknak. Jelenleg az Iszlám Állam házilag barkácsolt bombákkal és kézifegyverekkel harcol. El kell ismerni, hogy egészen elképesztő kreativitással. Autókba szerelt bombák, melyet öngyilkos merénylők irányítanak, felfegyverzett drónok, házi páncéltörők, aknák alkotják a hadsereg általános fegyverzetét. Ezek a fegyverek azonban alkalmatlanok az offenzív hadviselésre. Az utolsó komolyabb ISIS akció 2016 decemberében zajlott, amikor az Aleppó visszafoglalásánál bevetett szír hadsereg nem tudta tartani Palmürát. Kisebb rajtaütések kivételével kizárólag védelmi harcokat folytatnak. 

jovedelemisis.PNGAz Iszlám állam jövedelme (2014-2016) adók, olaj, emberrablás, rablás, kisajátítás, bírság, összes jövedelem. 

Az Iszlám Állam gazdasági téren is megroggyant. 2014-es kikiáltásakor ép infrastruktúrájú területeken rendezkedhetett be, ahol olajkitermelésből, adóból, büntetésekből, vámokból, emberrablásból valamint műkincs kereskedelemből jelentős bevételeket szerzett, amit fegyverre tudott költeni. Ebben a felfutó időszakban még jelentős mennyiségű külföldi adományból gazdálkodhattak, melynek legnagyobb részét a Perzsa-öböl országai dobták össze. Egy friss tanulmány szerint a  "világ leggazdagabb terrorszervezetének" 2014-es bevételei 2016-ra megfeleződtek, a becsült 2 milliárd dollárról 870 millióra esett vissza. És egyelőre nem látni, hogy ezt a veszteséget hogyan tudnák pótolni. Az igyekezet azonban megvan, a fentebb említett Rumiyah magazin idén tavasszal felszólította a szimpatizánsokat az üzleti dzsihádra, ami egyszerűen annyit takar, hogy a hitetleneket nem csak meggyilkolni érdem, hanem kirabolni is. A pénzt természetesen a terrorszervezet a saját számlájára kéri.  

moszul0528.PNGAz Iszlám Állam utolsó állásai Moszulban (2017.05.28)

Emberveszteség + jövedelmek csökkenése + fegyverzet elvesztése = területveszteség. Az Iszlám Állam minden fronton visszaszorulóban van. Komolyabb offenzívára már fél éve képtelenek. Északon az amerikai fegyverekkel és török duzzogással a háttérben harcoló kurdok északról már körülkerítették a terrorista állam fővárosát, Rakkát. Hírek vannak arról, hogy a "kormányzatot" már evakuálták az Eufrátesz völgyébe, Majadin (Szíria) vagy Al-Qa'im (Irak) városba. Keleten az iraki kormányerők Moszul utolsó kerületéért harcolnak és ezzel párhuzamosan fokozatosan törnek nyugati irányba, a szír határ felé. Az Irán és síita milíciák által támogatott hadművelet során igen ritkán ejtenek foglyokat, ezáltal a polgári lakosság is gyakran áldozatul esik. Ez újabb feszültségek forrása lehet a felszabadított területeken. 

A 2017. május 3-4-i asztanai tárgyalásokon létrehozott biztonsági zónák révén felszabaduló szír kormányerők jelentős erőket csoportosítottak át az Iszlám Állam elleni frontokra. Itt a harcok már jórészt gyéren lakott területeken zajlanak, éppen ezért a kormányerők pusztán stratégiai és gazdasági célpontokat vettek célba, mint például a Palmüra környéki olaj és gázmezőket, valamint a sivatagban található foszfátbányákat. Ahogy a kormányerők Mad Max-szerű sivatagi háborúban visszaszerzik az irányítást a nyersanyagok felett úgy erősödnek, miközben ezzel párhuzamosan az Iszlám Állam egyre több bevételtől és nyersanyag utánpótlástól esik el. Aszad elnöknek pedig ez a harc az egyetlen lehetősége, hogy a világ közvéleményével elfeledtesse a han sejkuni gáztámadást. 

isis_0528.PNGAz Iszlám Állam kiterjedése 2017. május 28-án este (isis.liveuamap.com)

Az iraki és szír területveszteségek nyomán egyre inkább az Eufrátesz-völgyébe szorulnak vissza, ahol folyamatosak a szövetséges légicsapások és célzott bevetések. Ezek a dróntámadások, valamint helikopteres kommandós akciók az Iszlám Állam felsővezetését célozzák. A terrorszervezet visszaszorulásában jelentős szerepe van az ilyen akcióknak. A hírszerzés jelentései alapján célzott csapásokban súlyosan megsérült idén januárban az államfő és kalifa: Abu Bakr al-Baghdadi, meghalt az újévi isztambuli terrortámadás értelmi szerzője, az ISIS afganisztáni vezetője, a kiber-hadviselésért felelős United Cyber Caliphate vezetője, Osed Agha, májusban pedig az iszlám állam hadügyminisztere, Abu Muszab al-Maszri, akivel a szír kormányerők végeztek (elődjét amerikai légicsapás likvidálta). Míg a katonákat úgy-ahogy tudná pótolni a terrorszervezet, a vezetőket már jóval nehezebb lesz, ha továbbra is úgy hullanak, mint a legyek. 

isis_global.PNGGlobális ISIS jelenlét 2016-ban (+Fülöp-szigetek 2017) forrás:heritage.org

A trendek az ISIS küszöbönálló széthullását jelzik előre, azonban van néhány olyan folyamat is, amely ez ellen dolgozik. Egyrészt az ISIS nem csak Irakban és Szíriában van jelen, hanem franchise-szervezete révén a világ több más államában is rendelkezik saját területtel. Legutóbb a Fülöp-szigeteken foglalt el egy várost a helyi fiókszervezetük, a Maute-csoport. Ezen kívül Tunéziában, Líbiában, Egyiptomban a Sínai-félszigeten, Észak-Nigériában (Boko Haram), Libanonban, Jemenben, Szomáliában, Afganisztánban, Pakisztánban és Indonéziában vannak jelen. Ha tehát az ISIS összeomlik Irakban és Szíriában még mindig van jónéhány ország ahol kezdhetik az egészet elölről. Ha esetleg valami láthatáron sem lévő globális összefogás révén sikerülne minden országban felszámolni az uralmukat még mindig fennmaradhat az ideológia, hiszen az al-Kaida sem területi alapon szerveződik, habár már ők is jelen vannak pl. Jemenben és Észak-Szíriában. Az izzó szunnita parázs pedig megmaradhat Irakban és Szíriában is, ahol csak a győzelemre álló, jelentős részben síita szervezetek mértékletességén múlik, hogyan alakul majd ezen országok jövője.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam fennmaradásának leginkább az kedvezne, ha az ellene szerveződő, számtalan törésvonal által megosztott koalíció tagjai egymásnak esnének. Hiszen pillanatnyilag egy oldalon harcol Irán és Izrael, Oroszország és az Egyesült Államok, Törökország és a kurdok. Ebben a globális puskaporos hordóban elég egyetlen szikra, hogy Izrael lebombázza a szír kormányerőket támogató síita Hezbollahot, Törökország nekiessen az iraki vagy szíriai kurdoknak, esetleg Szaúd-Arábia Iránnak, netán a szír ellenzéket fegyverrel ellátó USA oroszok által üzemeltetett szír gépeket lőjjön le. Amennyiben ezek közül bármelyik "worst-case" szcenárió megvalósul az Iszlám Állam hátradőlhet és rendelhet egy kávét. 

france_wake_up.jpg

2017 áprilisában baljóslatú hírek kezdtek keringeni arról, hogy az Iszlám Állam tárgyalásokat folytat az al-Kaida szervezettel. Ez egyrészt meglepő is lenne, hiszen a kettejük kapcsolatára eddig a kölcsönös gyűlölet volt a legenyhébb kifejezés. Az ISIS az al-Kaidát például a "dzsihád zsidóinak" nevezte. Természetesen nem elképzelhetetlen, hogy a kalifátus bukása után egyes emberek átmehetnek a másik szunnita terrorszervezetbe, de egyelőre ez valószínűtlennek tűnne. Ha azonban a kalifátus elbukik és ez az egyesülés létrejön, az Európába hazaszivárgó ISIS fegyveresek révén előállhat az a paradox helyzet, hogy az Iszlám Állam megszűnése nemhogy csökkentené a globális terrorfenyegetettséget, hanem egyenesen növelné azt.

Mindenesetre azt gondolom, az Iszlám Államnak vesznie kell. 

 

Ajánlott és felhasznált irodalom:

  • http://www.newsweek.com/isis-al-qaeda-merger-cards-586128 
  • http://time.com/4739488/isis-iraq-syria-tunisia-saudi-arabia-russia/
  • http://central.asia-news.com/en_GB/articles/cnmi_ca/features/2017/01/25/feature-02 
  • https://www.liveleak.com/view?i=a69_1495044222 
  • http://index.hu/kulfold/2017/05/06/sziria_egyesult_allamok_oroszorszag_zonak/
  • http://www.bbc.com/news/world-middle-east-27838034
  • https://www.theguardian.com/world/2017/apr/26/isis-exodus-foreign-fighters-caliphate-crumbles
  • http://icsr.info/wp-content/uploads/2017/02/ICSR-Report-Caliphate-in-Decline-An-Estimate-of-Islamic-States-Financial-Fortunes.pdf
  • http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34111092
31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr1812486557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aurelius Respectus 2017.05.29. 00:15:38

Erőteljes túlzás, miszerint Izrael, Törökország és Szaúd-Arábia harcolna az ISIS ellen. Izrael időnként lebombázza a szír kormányerőket és szövetségeseit a Hezbollahnak az erőit. Törökország időnként bombázza az ISIS ellen harcoló kurdokat. Szaúd-Arábia pedig a szír kormány ellen harcoló iszlámista csoportokat pénzel.

Tranquillius 2017.05.29. 07:05:42

@Aurelius Respectus: Törökország azért nem tud az ISIS ellen harcolni, mert köztük vannak a szír kormányerők, Izrael valóban bombázza ezeket a milíciákat, de kényesen ügyel rá, hogy csak azokat. Olyanról nem tudok, hogy a törökök az ISS ellen harcoló kurdokat támadtak volna, határvillongások azonban voltak. Szaúd-Arábia meg elég sok mindenkit pénzel, kit nyíltan, kit pedig kevésbé, de mindig kínosan ügyel, hogy a hivatalos politikája egyezzen az amerikaival a Közel-Keleten.

Irbisz 2017.05.29. 10:39:53

"A brit törvények szerint az Iszlám Állam kötelékében harcolók jelenleg maximálisan életfogytiglani börtönbüntetéssel sújthatók, ezért "
A többi nyugati orszag miert nem alkalmaz hasonlo szankciot az ISIS-nel harcolok ellen? Ugyanis kb. teljesen kizart, hogy ha valaki nem hivatalos munkaügyben, segelyszervezet tagjakent, vagy egyeb nyilvantarthato/lekövethetö okbol (pl. media) sziriaba, Irakba ment az utobbi idökben, az az ISIS-hez ment harcolni.
ehelyett csak sopankodnak hogy nyilvan kell tartani es követni mnt potencialis veszelyforrast, es hany szaz ilyen kikepzett ISI katona van az orszagban.

"United Cyber Caliphate"
Hogy ilyenük is van, az rendben van, de hogy fer össze azzal az ultraortodox konzervativizmusukkal, amely szerint meg a vahabita Szaud-arabia is elhajlo mar. Persze következetesseget hivöktöl nem var az ember, de akkor is, ez mar olyan szinten nonszensz.

Tranquillius 2017.05.29. 12:46:03

@Irbisz: És azt meg sem írtam, hogy az UCC-nek van női hacker brigádja is (Al Khansaa Kateeba). :) Szaúd-Arábia kormányát a feltétlen USA szolgálatuk miatt támadják, Irakot meg a túlzott síita befolyás miatt.

Irbisz 2017.05.29. 13:43:04

@Tranquillius:
www.terrorismanalysts.com/pt/index.php/pot/article/viewFile/573/html/3853
Akkor az ilyen abrak a valosagot abrazoljak? Amikor elöször lattam ezeket, bevallom trollkodasnak hittem

tulapruton 2017.05.29. 14:52:40

Sajnos Szíriát sikerült tönkretenni :-( Ha holnap kitörne a világbéke, akkor sem lehetne már a régi. Egyrészt az emberek közti törések nem hegednek be, az generációk kérdése. Nagyon hosszú idő, amíg újra kialakaul az a bizalom, ami korábban jellemezte a különféle etnikai-vallási csoportokat. Másrészt a mi letünkben már nem jönnek vissza azok a paradicsomi idők, amikor még (mint 10-15 éve rengetegszer megtettem) túrák során akárhol lehetett sátrazni. Ha Európa közepén több, mint 70 évvel a világháborút követően, még mindig lehet működő bombákat találni, alighanem a vadkempinges Szíria-járásoknak a következő 100 évben annyi. :-(

pitcairn2 2017.05.29. 20:47:38

"úgy vallásilag az iszlám állam is a korai iszlámhoz szeretne visszatérni."

jó vicc, a korai iszlám pontosan azért tudott villámgyorsan terjedni, mert mindenkinek garantálta a vallásszabadságot...

ennek az istentudjaminek leginkább a britek által helyzetbe hozott, majd az amerikaiak által menedzselt szaúdi vahabita irányzathoz van köze...

pitcairn2 2017.05.29. 20:52:26

"Ennek érdekében a bálványimádással gyanúsított embereket és műemlékeket is gondolkodás nélkül elpusztítják"

ha Mohamed ilyen botor módon állt volna a hittérítéshez, akkor a muzulmán vallás egy huszadrangú lábjegyzet lenne a történelemben...

megjegyzem a műemlék rombolásban a Mekkát letaroló szaúdi vahabiták a dobogósok...

Destruction of early Islamic heritage sites in Saudi Arabia
en.wikipedia.org/wiki/Destruction_of_early_Islamic_heritage_sites_in_Saudi_Arabia

Saudis "turning Mecca into Las Vegas"
www.youtube.com/watch?v=TGHDwXm6YEU

Saudi's Lavish Buildings Threaten To Overwhelm Mecca Site
www.youtube.com/watch?v=QsN__zB_2JM

191919 2017.05.29. 21:59:29

Izrael az ISIS ellen harcol?
Viccelsz.
Izraelben eddig kb. 2 ezer iszlamistát gyógykezeltek, kb. negyedük ISIS-es volt. Volt erről nem egy cikk, filmekkel a kórházakból. Persze nem a Time/Newsweek/BBC vonalon.
Pár napja írtak arról a nyílt véleményről az izraeli lapok, hogy nekik az lenne jó, ha maradna az ISIS-ből egy darab valahol Kelet-Szíriában.
Ami a külföldiek számát illeti az se stimmel. Kínából biztosan több százan vannak/voltak, döntően muzulmán ujgurok. A kaukázusi térségből is több száz fő, nem beleértve a mostani Oroszországból jövőket, akik nagyrészt csecsenek.

Tranquillius 2017.05.29. 22:18:42

@191919: Ebben a konfliktusban a nagy szavak szintjén mindenki az ISIS ellensége, kicsiben pedig a maguk pecsenyéjét sütögetik. A szír kormányerők is kereskedtek az iszlám állammal, ha úgy hozta a helyzet, aztán pár hónap múlva meg lebombázták őket.

A térkép felirata szerint 2014-es, a frissebb adatokat itt találni: en.wikipedia.org/wiki/Foreign_fighters_in_the_Syrian_and_Iraqi_Civil_Wars

szellemkor 2017.05.29. 23:18:55

Hát nem tudom, nekem az volt az első benyomásom hogy le a kalappal. Ilyen átfogó, alapos, mégis közérthető cikket mostanában nem olvastam, sem ebben, sem hasonló külpol. témában. Egy kurva nagy nemzetközi vállveregetés bíbor fokozata a szerzőnek.

haXXor 2017.05.29. 23:24:45

Teljesen korrekt iras. A vegen szereplo szcenarioktol en is tartok, mert egyertelmuen itt az igenye egy uj vilagrendnek. Amugy, nem tudom ki hiszi el Nostradamus sztorijat, de az megvan, hogy a harmadik antikrisztusnak o a Mabus nevet adta, ami az isis alapitojanak, Abu Musab al-Zarqawi nak az anagrammaja? Ahogy Nostradamus is irta, Musab is hamar meghalt. En ezen sokat filoztam mar es ha igaz akkor nagy szarban van a vilag.

Conchobar 2017.05.30. 06:44:28

"Az izzó szunnita parázs pedig megmaradhat Irakban és Szíriában is, ahol csak a győzelemre álló, jelentős részben síita szervezetek mértékletességén múlik, hogyan alakul majd ezen országok jövője" - Nem említette a posztíró, de az ISIS kezdeti sikereihez nagyban hozzájárult a síita uralommal elégedetlen szunnita lakosság támogatása. A posztíró felszabadításként éli meg az ISIS területeinek visszavételét, de a szunniták számára ez csak afféle felszabadítás, mint amit Magyarország élt meg 1944-45-ben. A 'felszabadító' kurdoknak és síitáknak a szunnita polgári lakosság áldozatul esése nem "újabb feszültségek forrása lehet", hanem egyszerűen csak a Szaddám bukása óta meglévők folytatódnak

Tranquillius 2017.05.30. 07:50:20

@Conchobar: Igen, ez így pontos, köszönöm!

Medgar 2017.05.30. 10:27:57

@haXXor: Az evolúció működik ezen e szinten is. Minden egyes győzelemmel sikerül még ellenálóbb-ravaszabb-erőszakosabb szervezetet létrehozni...

E.Katolnai 2017.05.30. 11:44:08

Az iszlám állam addig nem fog elpusztulni, amig irael és az usa. kutyái (szaudi, katar) aktivan támogatják. Ezeknek a pofátlanul hazudozó disznáknak kellene magukat visszafogni néhány hónapra és a mohamedán terror állam rögtön összeomlana

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.05.30. 12:32:20

@Aurelius Respectus: Az Isis ellen jelenleg Irán és az oroszok harcolnak. A törökök a kurdokkal vívják a külön meccsüket, az amerikaik számára pedig Asszad eltávolítása továbbra is az elsődleges szempont..

Tranquillius 2017.05.30. 12:33:45

@E.Katolnai: Az Iráni külügyminiszternek volt erről egy szarkasztikus megjegyzése:
“[Trump] must enter into dialogue with them [the Saudis] about ways to prevent terrorists from continuing to fuel the fire in the region and repeating the likes of the September 11 incident by their sponsors in Western countries.”

www.zerohedge.com/news/2017-05-27/irans-shockingly-honest-reaction-trumps-visit-saudi-arabia

Tranquillius 2017.05.30. 12:35:02

@EU zászlót mindenhova!: Az Egyesült Államok nem a szír kormány ellen harcol, hanem a kurdokat tömi ki fegyverrel, akik az Iszlám Állam ellen harcolnak. Hozzá kell tenni: egyelőre.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.05.30. 13:00:55

@Tranquillius: Azt az 59 Tomahawkot kire lőtték ki az amik pár hónapja..? Más kérdés, hogy az oroszok kb. a felüket elektronikusan hatástalanították, és nem jutottak célba.
Ezenkívül most adtak el 100 milliárd dollárnyi fegyvert a szaudiaknak, amelyek egy része az Isisnél fog kikötni..

Pop40 2017.05.30. 14:14:01

Kitűnő cikk, alapos és informatív.

2017.05.30. 14:54:42

A világ második terrorista állama, mert az első Szaúd-Arábia.

Tranquillius 2017.05.30. 15:01:07

@EU zászlót mindenhova!: 60-at lőttek ki, de előtte nagyvonalúan szóltak az oroszoknak, mint Trump Lavrovnak az ovális irodában... Szaúd-Arábia azt a százmilliárd dollárnyi fegyvert Jemenben fogja ellövöldözni a síita hegylakók ellen. Az ISIS-nek max. a levegőből tudnák ledobálni.

2017.05.30. 15:12:34

@Aurelius Respectus: Elfelejtetted a szaúdiak jemei kirándulását.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.05.30. 15:20:12

@Tranquillius: Igen szóltak. Persze az orosz és szír katonai hírszerzés számára egyébkét is feltűnt a jelentősen megnövekedett amerikai felderítési tevékenység, úgyhogy megtették a megfelelő előkészületeket. Többnyire periférikus objektumok sérültek. A fontosabb célpontok felé tartó Tomahawkokat az ororszok fejlett elektronikus zavarási technológiájukkal lyukra futtatták..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.30. 21:04:28

@EU zászlót mindenhova!: És ezt a hülyeséget melyik weboldaról húztad be...? Talán a becsapódási krátereket illene megszámolni...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.01. 01:33:50

@molnibalage: Nem csak a kráterek száma, hanem helyzete is számít..:) Jó néhány kisbalta mellé ment..

-TEd- 2017.09.04. 13:06:28

@Tranquillius:
"Olyanról nem tudok, hogy a törökök az ISS ellen harcoló kurdokat támadtak volna"
volt ilyen, sajnos. ha kell, majd linkelek róla sajtóhírt.
Erdoğanék nagyon félnek egy esetleges független kurd állam létrejöttétől.
ez már a (második) iraki háború vége felé is téma volt.

Tranquillius 2017.09.04. 14:00:43

@-TEd-: Kurdisztánról lesz majd cikk, addig küldd azt az újságcikket!
süti beállítások módosítása