Pangea

Minden, ami földtudomány

Mindeközben Izlandon...

2014. szeptember 17. 21:07 - Tranquillius

Évente 2,5 centiméteres ütemben távolodik egymástól az amerikai és az európai illetve az afrikai kontinens. Aki ezt a saját szemével is szeretné látni, nem kell mást tennie, mint ellátogatni Izlandra, ahol a Közép-Atlanti hátság kibukkan az óceán alól. 2014. augusztus 16-tól sorozatos földrengések jelezték a Vatnajökull jégmező alatt található Bárðarbunga kaldera környékén, hogy valami készül a mélységben. 

Iceland Volcano Lava Flow 04.jpgLávaszökőkút és lávafolyás 2014. szeptember 1. (Arctic-Images/Corbis) 

Mivel az első földrengések a jégmező alatt elterülő Bárðarbunga rétegvulkánjánál jelentkeztek, félő volt, hogy egy esetleges kitörésnek komoly következményei lehetnek. A jég alatt kitörő vulkán ugyanis első lépésként a felette elterülő jégsapkát olvasztaná meg, ami szép magyar szóval jökullhlaupot eredményezhet. Ennek során több millió köbméter olvadékvíz jelenhet meg hirtelen a környező völgyekben, amely semmiképpen nem lenne tekintettel az ember által létrehozott dolgokra. (A pusztítás mellett olvadékvíz-síkságnak nevezett gyönyörű felszínformákat szokott létrehozni)

Iceland Volcano Lava Flow 10_mashable.jpgLégifelvétel a Holuhraun hasadékvulkánról 2014. szeptember 2-án. (Arctic-Images/Corbis)

A szeizmikus aktivitás a Bárðarbunga vulkáni rendszer északi részén kezdődött, melynek keleti oldalát az Eurázsiai-, nyugatit az Észak-amerikai lemez alkotja. A kőzetlemezek távolodása miatt a föld köpenyéből származó magma kitölti a keletkező dilatációs hézagot. Ennek során a bazaltos óceáni kéreg folyamatosan gyarapszik. Ez a gyarapodás nem folyamatos folyamat a hátság több ezer kilométeres hosszán, sokkal inkább ciklikus. 1974- és 1985 között például a Krafla kitörése idején a a két kőzetlemez 9 métert távolodott egymástól. Nagy szerencsénkre mindez Izlandon az óceán felszíne fölé emelkedik és tanulmányozható. 

Holuhraun.jpg

Az első földrengések után az idő múltával a kedélyek megnyugodtak kissé, a földrengések epicentruma lassan északkelet felé tolódott el és kijutott a jégmező alól. Az első héten összesen 9000 földrengést mértek, ezek egy része olyan gyorsan követte egymást, hogy nem is nagyon lehetett elkülöníteni az egyiket a másiktól. Augusztus 23-án a földrengések zöme már a Bárðarbungától északkeletre elterülő jégmentes Holuhraun (=lávalyuk) lávamezőn jelentkezett, ahol a legutoljára feljegyzett 1797-es kitörés bazaltja fedi a felszínt. 

SAM_7435 Kopie.jpg

Az alábbi ábra első ránézésre nagyon bonyolultnak tűnhet, de nagyszerűen megvilágítja a térségben zajló folyamatokat. A színes pöttyözés a földrengések epicentrumát jelöli az augusztus 16-a óta eltelt idő függvényében (vörös: legújabb, kék: legrégebbi). Az eltérő színezés révén kirajzolódik a szeizmkus aktivitás térben és időben lezajlott vándorlása. 

Ugyanakkor az ábra azt is feltünteti, hogy a térségben felszerelt GPS mérőpontok milyen mértékben és irányban távolodtak el egymástól a mérések kezdete óta. A nyilak hossza az elmozdulás nagyságát, a nyilak hegyénél található ovális pedig a mérés hibahatárát jelöli. A legnagyobb elmozdulást a Holuhraun térségben mérték, itt a két átellenes kőzetlemezen elhelyezett GPS berendezés egy hónap alatt több mint fél méterrel került egymástól távolabb. Ennek a távolodásnak fő oka az augusztus 29-én hajnalban meginduló hasadékvulkanizmus volt. 

bbbegingpseqmap.pngPreliminary analysed data by the GPS monitoring group of the Icelandic Meteorological Office, the Institute of Earth Sciences University of Iceland and GNS Science. 2014/9/17 (forrás)

Ezen a napon 1 kilométeres hosszúságban nyílt meg a föld. Eleinte kevés, majd egyre több láva ömlött a felszínre látványos, 50-60 méter magas lávaszökőkutak formájában. 31-én a hasadékvölgy 1500 méter hosszú volt már. A felszínre jutó anyagot rekord gyorsasággal, egy napon belül kielemezték az izlandi szakemberek. A megvizsgált bazalt hólyagüreges, ami azt jelenti, hogy gázbuborékokban gazdag magma került a felszínre (ez a későbbiekben még fontos lesz!). Ez egy salakos, viszonylag nehezen folyó láva, melyet a Hawaii bennszülöttek aa lávának neveznek, jelezvén, milyen hangokat hallat az ember, amikor mezítláb járkál a kihűlt láva felszínén. 

iceland-volcano-1_aol.jpgGázbuborékban gazdag magmából keletkező hólyagüreges bazalt. (Eggert Johannesson/Associated Press)

Iceland Volcano Lava Flow 02_mashable.jpgTűz és víz találkozása. Folyóvízbe ömlő lávaár a Holuhraun hasadékvulkán mellett. (Arctic-Images/Corbis)

Szeptember 1-én a lávamező kiterjedése már meghaladta a 20 négyzetkilométert és volt olyan lávanyelv, amely 17 kilométerre jutott a hasadéktól. A Vatnajökull olvadékvizeit levezető Jökulsá á Fjöllum folyóval is találkozott egy lávanyelv, itt a Hawaii-szigeten megfigyelhető jelenség játszódott le; a láva részben elfüstöli a folyót. 

Iceland Volcano Lava Flow 05_mashable.jpgHasadékvulkánból származó gáz és a folyóból származó vízgőz tör az ég felé. (Arctic-Images/Corbis)

eruption_holuhraun_lava_river_jokulsa_a_fjollum_03.jpgBazaltláva ömlik Izland második legnagyobb folyójába, a Jökulsá á Fjöllumba. Kép: Bernard Meric (forrás)

A Holohraun hasadékvulkán működésében nem a lávaömlés jelenti a legnagyobb problémát, hiszen minden lakott területtől távol zajlik. A működést kísérő széndioxid és kéndioxid gázkiáramlás sokkal veszélyesebb. Izlandon a légszennyezettség mérésének kezdete óta nem mértek olyan magas (2600 µg/m) kéndioxid koncentrációt, mint ez év szeptemberében. A vulkanológus kutatók csak gázmaszkban merészkednek a környékre. A szélirányban fekvő tájat kékes köd üli meg, az izlandiakat a meteorológiai szolgálat felszólította, hogy ha lehet zárkózzanak be, vagy költözzenek tisztább levegőjű területre. A savas esőket okozható kéndioxid mellett jelen van a kénhidrogén is, melynek orrfacsaró, záptojás szaga is mérgezi a levegőt. A vészharangokat már a kontinensen is kongatják, Dublinban a szokott kéndioxid koncentráció kétszázszorosát mérték és egy csóva eljutott Norvégiába is. Sokan emlegetik ennek kapcsán a Laki híres 1783-as kitörését, amikor a légkörbe kerülő gázok komolyan megváltoztatták Európa időjárását. 

gazordog.jpgGázördögök tánca a hasadékvulkán fölött (forrás) (videó)

A gázkiáramlás érdekes jelenségeket okozott. Az amerikai erdőtüzeknél is megfigyelt tűzviharhoz hasonló tölcsérek alakultak ki a felmelegedő levegő hatására. 

aljazeera_com2.jpgKözel 2 kilométer hosszan nyílt meg a föld (forrás)

volcano-Bardarbung_3024512k_telegraph.jpgCsak egy átlagos nap Izlandon Kép: Craig Landrith

aljazeera_com1.jpgA hasadékvulkán környékén repedéshálózat jelent meg a felszínen. 2014. augusztus 29. (kép: Reuters)

1409668248103_wps_27_EXCLUSIVE_BARDARBUNGA_ICE.jpgHasadékvulkáni működés teljes kapacitáson, 50-60 méter magas lávaszökőkúttal 

A Holohraun hasadékvulkánja kevésbé robbanásos, mint 2010-ben az Eyjafjallajökull alatti kitörés volt, amikor 100000 repülőjáratot kellett módosítani a légkörbe került hamu miatt. Bár előfordult, hogy egy Reykjavíkba tartó repülő kényszerleszállást hajtott végre a kitörés miatt, most legfeljebb amiatt aggódhatnak a légitársaságok, hogy évről évre - ha csak centiméterekkel is, de hosszabb utat kell megtenniük az Atlanti-óceán fölött.  

A kitörés előzményeit és a hasadékvulkanizmust a kezdetektől figyelemmel kíséri Magyarország egyik legjobb tematikus földrajzos blogja, a Tűzhányó. Érdemes ellátogatni hozzájuk további részletes információért!

 

Egy kattintás és nem maradsz le az új posztokról:

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr86674711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konkretkonyvek 2014.09.18. 22:55:54

Nem véletlenül az európai és az amerikai kontinentális lemez találkozik izlandnál? ha ránézek a földgömbre, Izland európa és amerika között van... csak egy kérdés, válaszolj légyszíves

Tranquillius 2014.09.19. 06:25:25

@Konkretkonyvek: Drága hölgyem/uram, megtenné nekem azt a szívességet, hogy hozzászólás előtt elolvassa legalább a bejegyzés első néhány sorát. Hálásan köszönöm.

safer64 2014.09.19. 08:27:39

Tisztelt Tranquillius!
Csak az I2-n lévő címsor zavarba ejtő. "Nézd meg a saját szemeddel hogyan távolodik egymástól Afrika és Európa".
Üdv: safer64

Konkretkonyvek 2014.09.19. 09:22:38

Bizomány. Egyébként jártam izlandon, többször, a cikk jó, csak a cím volt zavaró, azoknak, akik nem tudják...

gombakomba 2014.09.19. 14:12:54

Kedves Blogger,
szólj kérlek az Index2-nek, hogy javítsák a kiírást, mivel nem Európa és Afrika távolodik egymástól (ugyanis az Index2-n most ez van kinn alcímként), hanem Európa és Afrika távolodik az amerikai kontinenstől (illetve távolodnak egymástól).

na4 2014.09.20. 11:28:56

Én úgy tudom, hogy Afrika Európa felé mozog. Ez gyürte fel az Alpokot (és talán a Pireneusokat) , ill. emiatt vannak vulkánok a törésvonal mentén, ahol Afrika besüllyed Európa alá, Vezúv, Etna, Sztromboli, Szantorini, stb.

bendecs 2014.09.20. 13:12:27

@Konkretkonyvek: @gombakomba: @na4: Sajnos az indexen a kép alá írt felvezető szöveget nem mi írjuk, mi csak ajánlást küldünk be, de legtöbbször az kerül a kép alá, amit az index szerkesztői kiírnak, s ebben lehetnek pontatlanságok, félreértések. Ebbe nincs beleszólásunk.

gombakomba 2014.09.20. 15:43:28

@bendecs: Tudom, hogy az index szerkesztői adják az alcímeket, de azért csak van egy email, amin lehet értesíteni őket.

Tranquillius 2014.09.21. 07:54:25

Van egy cím az index impresszumában, ahová a kedves olvasók közvetlenül is írhatnak, ha bármi problémájuk van. Ezentúl azt használják, ha kérhetem.

gombakomba 2014.09.22. 11:21:39

@Tranquillius: A legtöbb olvasó nem tudja, hogy a hibás alcím nem a pangea.blog.hu-hoz tartozik. A blog, és nem az index hitelességét rontja egy ilyen szarvashiba.
Gondoltam szólok, hogy legyen módjuk javítást kérni, de mindenféle arrogáns válaszok előtt kérem szíveskedjék mérlegelni, hogy nem az ÉN, hanem az ÖNÖK érdeke, hogy helyes információk jelenjenek meg a blogjukról.
Nekem nincs problémám az indexszel, a maga helyén kezelem. Akinek a renoméját rontják, azok Önök.
Nem várok választ.
süti beállítások módosítása