Pangea

Minden, ami földtudomány

Olajszennyeződés gyorsítja a Mississippi-delta eltűnését

2016. december 11. 20:00 - Tranquillius

A Deepwater Horizon olajfúró platform 2010. április 20-i felrobbanása és elsüllyedése soha nem látott szennyezést okozott a Mexikói-öbölben. Az 1500 méteres mélységben nyolcvanhét napon keresztül kiömlő 780 000 köbméter nyersolaj egy Szíria nagyságú (180000 négyzetkilométer) területen terjedt szét a felszínen és a mélyebb vizekben egyaránt. Louisiana államtól egészen Floridáig 200 kilométeres partszakaszon tette tönkre az élővilágot. Az olaj nemcsak belekerült a táplálékláncba, de a legújabb kutatások szerint komoly geomorfológiai változásokat okozott a Mississippi delta partvonalában. 

deepwater4.jpg

Tudósok az utóbbi években alapos kutatások során derítették fel a tengerbe került 4,8 millió hordó olaj élővilágra gyakorolt hatását. Kutatásaik eredménye "méltó" a világ legnagyobb olajszennyezéséhez. Rákkeltő anyagok az öböl vizében, kifejlett élőlények szervi elváltozásai, születési rendellenességek, például szem nélkül született garnélarákok, kifejletlen tüdővel születő palackorrú delfinek, elpusztult korallzátonyok, a tengerfenékre esőként hulló fekete olajcseppek, odalent mindent beborító olajmassza, és végül a partokon a hullámzás övében elpusztult élővilág vezet el minket a mai bejegyzésünk témájához.

deepwater3.jpg1500 méteres mélységben ömlő olaj. A katasztrófa okairól. 

A NASA és az USGS novemberben publikálta legújabb kutatásainak eredményét a Geophysical Research Letters folyóiratban, mely ezúttal nem egy biológiai vagy környezetvédelmi, hanem egy szokatlan geomorfológiai következményre hívta fel a figyelmet. A tanulmányban a kutatók az olajömlés előtti egy és az azt követő 2,5 év partvonal-változásait dokumentálták a delta középső részén található Barataria-öböl északi részén és meglepődve tapasztalták az olajszennyezések egyik eddig nem ismert következményét.

deepwater2.jpgA nyílt vízi és a parti olajszennyezés kiterjedése

Öt, főként nyári időszakban készített légi felvételt használtak, ezek dátuma 2009. Június 17., 2010 Június 23., 2011. Június 29., 2012. Július 1. és október 26. volt. A Deepwater Horizon ömlés 2010 április 20-án kezdődött és május közepén érte el a Barataria-öböl északi részét. 

A kutatás az olajömlés okozta parterózión kívül azt is figyelembe vette, hogy a partszakaszt az elmaradozó turisták helyett gyakran látogatják hurrikánok, melyek ugyancsak hatással vannak a partvonal változására. A hurrikánok ellenére a partvonal viszonylag stabil volt az olajkatasztrófa előtt. Az azt követő első évben jelentős erózió jelentkezett a szennyezés által leginkább érintett Barataria-öbölben. Az erózió mértéke a súlyosan és közepesen szennyezett partszakaszon volt a legnagyobb. Ott, ahol kevesebb olaj érte el a partot, a part pusztulása is kisebb mértékű volt.

grl55046-fig-0001.png
Az olajszennyeződés mértéke a Barataria-öböl-ben (forrás)
   
2011 és 2012 között, azaz a szennyeződés utáni második évben az erózió üteme megnövekedett a kevésbé szennyezett területeken is. A vizsgálat kiterjedt olyan tengerpartokra is, melyeket előzetesen megtisztítottak, de az erózió növekedése itt ugyancsak kimutatható volt. 
 

deepwater5.jpgA partpusztulás fázisai a Barataria-öbölben. (forrás

2012 augusztus 28-án az Isaac hurrikán 130 km/h sebességgel csapott le a Barataria-öbölre. A szél által keltett hullámzás következtében a 2012 októberében készített felvételeken tapasztalták a legjelentősebb partpusztulást. Ez azonban csak néhány elszigetelt részen jelentkezett, azon a területen, ahol a vihar átvonult, míg az olajkatasztrófa következtében sokkal nagyobb területen, folyamatosan és "egyenletesen" jelentkezett a part pusztulása. Mielőtt rátérünk arra, hogyan okozhat az olajszennyezés partpusztulást nézzük meg milyen állapotban volt a delta a katasztrófa bekövetkezte előtt. 

A Mississippi-deltában található partmenti vizenyős területek (wetlands) fragmentálódása komoly ökológiai veszélyt hordoz magában. Amióta az 1930-as évektől konkrét mérésekkel rendelkezünk Louisiana állam 4921 négyzetkilométer területet veszett, elsősorban meggondolatlan emberi beavatkozások miatt. 

Minden a folyószabályozással kezdődött. A folyót még a deltában is töltések kísérik, az 1928-as Flood Control Act következtében meginduló árvízvédelmi munkálatok után. Ezek a töltések a folyó fő ágában tartják a szállított hordalékot és elvágják a hordalék-utánpótlástól a vizes élőhelyek nagy részét. Miért probléma ez? Azért, mert a delta folyamatosan süllyed a saját súlya alatt, ahogy az üledékek kompaktálódnak és lassacskán kőzetté alakulnak a mélyben. Ez egy természetes folyamat, minden folyódeltában létezik a jelenség. Azonban ha nem érkezik üledék, a terület süllyed tovább, mígnem a száraz földek a tenger alá nem kerülnek. A növényzet hordalék hiányában képtelen lépést tartani a süllyedéssel, vagy újabb területeket birtokba venni a gyökérzetükkel megkötött hordalékszemcsék útján. Az előrenyomuló tenger hullámaival megbontja a partot és az áramlásai elmossák a szabaddá váló üledékszecséket. A hurrikánok alaposan felgyorsíthatják ezeket a folyamatokat. Még a BP-katasztrófa előtt 2005-ben a Katrina és a Rita hurrikánok által okozott áradás és  pusztítás következtében sérültek és tűntek el vizes élőhelyek. Öt évvel később a Deepwater Horizon katasztrófája során kiömlő olaj már egy súlyosan degradált élőhelyre zúdult rá. 

deepwater6.jpgOlajszennyeződés a Barataria-öbölben. június 8, 2010. Kép: AP / Charlie Riedel 

A delta süllyedését az emberi tevékenység is elősegíti. Louisiana állam déli része az USA egyik legfontosabb olaj és gáz lelőhelye. A termelés főként a tengeren történik a deltától délre. Mivel a kiszivattyúzott nyersanyagok helyére nem szivattyúznak vissza más anyagot, a süllyedés gyorsul, ahogy az üledékek fentről próbálják betölteni a keletkezett hézagot. A kitermeléshez kapcsolódó munkálatok, úgymint a hajózó csatornák építése, mederkotrások, csővezeték fektetések 30-60%-ban felelősek a parti mocsarak eltűnéséért. A most publikált kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy a kőolajtermelés ezeken kívül más veszélyeket is rejt magában.

Dél-Louisianában a globális éghajlatváltozás miatt is jelentkezik a tengerszint emelkedés, amely felerősíti a delta süllyedéséből adódó transzgressziót. Mindezen tényezők együttes fennállása következtében óránként egy focipályányi wetland terület tűnik el a tenger alatt a Mississippi-deltában.

Minderre rátett még egy lapáttal a Deepwater Horizon platform katasztrófája. A fúróvezeték törése következtében partra kerülő olaj több száz mérföldes partvonalon borította be a Mexikói-öböl partvidékét. Homokos strandokat, mocsarakat, erdőket, vizes élőhelyeket. Az olajborítás elpusztította a parti növényzet, mely addig gyökérzetével megkötötte a laza üledékeket, a talajlakó biomassza jelentős részét, valamint károsította a talaj szerkezetét. A mentesített partok sem jártak sokkal jobban, itt a gépjárművek kerekei, az önkéntesek tízezrei által összejárkált és kitaposott növényzet még rá is erősített az olajkatasztrófa partromboló hatására. 

deepwater7.jpgPartra került olajfoltok eltávolítása Belle Terre közelében, 2010. június 9. Kép: AP / Eric Gay

Mivel a kiömlött kőolaj még évtizedekig szennyezi a delta élővilágát várhatóan az itt megtalálható 12000 négyzetkilométernyi vizes élőhely tovább fog csökkenni.

Ajánlott és felhasznált irodalom:

  • http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2016GL070624/full
  • https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Microbial_Response_to_Deepwater_Horizon_Oil_Spill
  • http://blogs.sacbee.com/photos/2010/06/more-images-from-the-oil-spill.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Deepwater_Horizon_oil_spill
  • https://www.youtube.com/watch?v=Dtfew6xyQ8g
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr9912027919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2016.12.12. 14:02:54

Gratulálunk az emberiségnek.

BALTAZÁR 2016.12.12. 14:50:01

Kicsit álszentnek érzem a környezetvédők szörnyűlködést az utóbbi évtizedek olajkatasztrófái nyomában.
Miközben az ú.n. fejlett társadalmak egyre több autót gyártanak, használnak, az ehhez szükséges üzemanyag kitermelése közben bekövetkezett balesetek során egyre csak az olajcégek felelősségét firtatják, de az állampolgárok saját igényeikről cseppet sem engednek.
Nyilvánvaló, hogy a kőolaj kitermelése, feldolgozása és szállítása mind kockázatos folyamat, így időnként óhatatlanul bekövetkezik olyan baleset mint a Deepwater-é volt 2010-ben.
A kockázatokat lehet persze csökkeneteni, de csak idő kérdése az újabb baleset bekövetkezte.
A legradikálisabbak kizárólag zöld energiára apellálnánka de ez egyelőre nem több mint romantikus álmodozás.
Sajnos el kell fogadnunk, hogy az emberiség még hosszú ideig nem fogja tudni nélkülözni a kőolajból nyerhető energiát - hogy más felhasználási területeit ne említsem - így nem árt felkészülni hasonló "malőrökre". Bármilyen cinikusnak hangzik, ahol fűrészelnek, ott bizony hullik a forgács ....

Gudzilla 2016.12.12. 16:43:27

@BALTAZÁR: OMG, szép hozzáállás. Az összes katasztrófa emberi mulasztás következménye, a Deepwaternél például a betonozás minőségére vezethető vissza, magyarul a cégek még egy ilyen zsíros üzletnél sem képesek a minimális biztonsági követelményeket betartani, te meg állva tapsolsz ahhoz, hogy szétbasszák a bolygót, mert ez "kockázatos" folyamat. A fenéket kockázatos, és kellenek a szénhidrogének, csak épp nem ilyen áron. Nyilván a gyerekeidre is egy élhető planétát szeretnél hagyni...
süti beállítások módosítása