Pangea

Minden, ami földtudomány

Térképre rajzolt vaspályák – VIII. forduló

2016. szeptember 07. 20:00 - Ferriviarius

A Pangea közösség új játékkal jelentkezik: a Térképre rajzolt vaspályák a 2016. év során a földrajz és kartográfia új részterületét: a vasúttörténeti földrajzot hozza be a térkép-felismerési és háttérkutatási verseny témái közé.

Háromhetente jelentkező játékunk mostani fordulóiban a II. katonai felmérés térképeinek részleteit kell felismerni, és az azokhoz kapcsolódó kérdésekre válaszolni, fordulónként, részpontokba szedve. A játékhoz utólag is lehet csatlakozni, a korábbi feladványokat megválaszolni. Bátorítunk minden olvasót a csatlakozásra, és ismét jelezzük: olykor a vasútföldrajzi-történeti ismeretek hátrányt jelentenek.

Emlékeztetnénk, hogy egyrészt a MAPIRE honlapjáról vannak a feladványok, másrészt megfejtésekhez a gondolatmenetet is kérjük: szűkszavúan elég, de hivatkozásokkal, linkekkel (teljes url) együtt, hogy lássuk, milyen úton sikerült eljutni a válaszhoz, és melyek voltak a végül kizárt mellékutak, félrevezető adatok. A böngésző címsorából azt a néhány sort pár művelettel könnyedén be lehet tenni a levélbe, szövegesen kiegészíteni, a feladvány kitalálójának okulására. És a levél tárgya:

Térképre rajzolt vaspályák – VIII. forduló

Lássuk a mostani feladványokat!

 

trv_viii_1.jpg

71. a) Milyen színű ma a térképrészleten látható állomás felvételi épülete? b) Itt később államhatárt húztak meg: melyik hév-vonalat metszette ez a legtöbbször? c) A b) pontban megfejtett vonal kezdőpontjának névadó települése mikor került át másik államhoz utoljára? Válaszához mellékelje egy léptékhelyes térkép hivatkozását (linkjét)! d) A c)-ben megfejtett település főterén álló szobor melyik szakma védőszentjét ábrázolja? 

 

trv_viii_2.jpg

72. a) Mellékeljen hivatkozásként egy képet a részlet déli szélén középen található, ma geológiai természetvédelmi területről! b) A kép északnyugati sarkában a Budapestről kiinduló fővonal eredeti nyomvonala látható. Ma hányadik nyomvonalon járnak a vonatok?

 

trv_viii_3_ret.jpg

73. a) Mi volt a képen látható állomás eredeti neve magyarul b) és az új impérium nyelvén? c) Innentől kezdőpont felé az első csatlakozó állomásig három szolgálati hely szerepel a vasutallomasok.hu-n: mi ezek közül a legtöbb feltöltött régi képpel rendelkezőnek az eredeti neve? d) A részleten egy közúti híd látható, mely helyére később újat építettek: milyen néven adták át ugyanezen tervező által tervezett, ugyanezen a folyóvizen átadott hidakat?

 


trv_viii_4_ret.jpg

74. a) Milyen eredetű a részlet közepén látható helynév? b) Innen kb. 20 km-re délre egy magyar eredetű helynév található meg, mely két állomás nevében is szerepel. A kettőt összekötő vasútvonalon mikor hajtottak végre komoly nyomvonalhelyesbítést?

 

trv_viii_5_ret.jpg

75. a) Küldjön egy hivatkozás formájában egy képet a képen látható hídról! b) A fővonalhoz csatlakozó vonal milyen nyomtávval épült? c) Ennek vége felé egy műemlék áthidalás van egy bevágásban a vasúti nyomvonal felett: keresse meg az I. katonai felmérés térképén az áthidalással átvezetett infrastruktúrát, és küldje el ennek a hivatkozását!

 

trv_viii_6_ret.jpg

76. Itt később két vasút is épült. a) Küldjön az első építtetőjének székházáról készült mai képről hivatkozást! b) A másodikat melyik társaság építette? c) Mi volt ez utóbbinak jelentősége? d) Ez utóbbi építéséhez kapcsolódóan egy szakasz megszűnt egy igen hosszú kiterjedésű hév-társaság vonalán. Ezen a szakaszon a rövidebb nevű szolgálati hely eredeti nevével hány vágányos állomás épült?

 

trv_viii_7_ret.jpg

77. a) Melyik vasút nyomvonalát retusálták ki a szelvényről? b) Melyik utca őrzi ezt a nyomvonalat mindmáig a településszerkezetben? c) Mennyivel hamarabb épült meg, mint a Pest–Vác vasútvonal?

 

trv_viii_8_ret.jpg

78. a) A részleten látható vasútvonalat építő társaság vonalain mely távoli pontokra lehetett elutazni? A Párizs-környéki békeszerződések egyike később itt államhatárt húzott meg. b) Hol korrigáltak még ezen az államhatáron vasútüzemi ok miatt? c) Melyik mai utcák nyomvonalán járt vasút, ami az államhatár miatt szűnt meg?

 

trv_viii_9.jpg

79. a) A 21-es őrháznál később városrész jött létre: miért az ennek a neve, ami? b) Itt még egy deltavágány épült: melyik utca őrzi ennek emlékét? c) A 25-ös számú őrháznál üzemelő élelmiszerkereskedésnek mi a neve? d) Ezzel a keresztnévvel egy rendező kultikus filmet rendezett, aminek egy vasútüzemhez is sok köze van: mi lett volna ennek a filmnek a címe eredetileg? e) A 20-as őrházhoz vezető vasútvonalat melyik vasúttársaság építette?

 

trv_viii_10_ret.jpg

80. a) Hány vasútvonalat adtak át Magyarországon az elsőként tekintett Pest–Vác vasútvonal és a másodikként
emlegetett Pest–Szolnok vasútvonal közt? b) Ezt az állomást mikor villamosították és pontosan milyen
rendszerben? c) Pontosan mikor tértek át más rendszerre? d) Később itt egy csatlakozó vasútvonal és azon nagyon közel állomás is épült: a régi képeslapokon pontosan milyen felirat szerepel azon a felvételi épületen?

 

Kérdés esetén az üzenet tárgy mezejébe a mindenkori játékforduló cikkének-bejegyzésének címét kell pontosan bemásolni, ebben a fordulóban ezt: Térképre rajzolt vaspályák – VIII. forduló

pangea-drotposta_uj-sablon.png

A megfejtéseket is, a – kizárt esetekkel, megoldási elvezető – gondolatmenettel és hivatkozásokkal (teljes url-linkekkel) együtt, ide várjuk, a fenti tárggyal. Továbbra is lehet újaknak csatlakozni, tessék küldeni a megfejtéseket! ; )

A következő fordulók időpontjai: IX. 28. és X. 19. Előre hirdetjük, hogy a díjkiosztó és Pangea-közönségtalálkozó XII. 7-én lesz, mindenki írja be a naptárába!

Sikeres játékot!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr4811683229
süti beállítások módosítása