Pangea

Minden, ami földtudomány

Pillantás az országra - 4. forduló

2015. május 31. 20:01 - Tranquillius

A tavalyi hat fordulót megélt, hamar népszerűvé vált zászlós játékunk után idén újítunk és a Földmérési és Távérzékelési Intézet által létrehozott fentrol.hu honlapról válogatunk Magyarországról készült légifotókat. Ezúttal szeretnénk túllépni a mi látható a képen szintű játéknál, lenne benne egy kis csavar is. Próbálunk olyan képeket válogatni, ami mondjuk nem a Nagykunság egyik kukoricatábláját ábrázolja, esetleg a Balaton kellős közepét, hanem olyan légifotókat, amelyek egymagukban is megállnák a helyüket feladvány nélkül is. Úgy tervezzük összesen 9-10 forduló lesz összesen, az eredményhirdetés majd a decemberi Pangea szülinapon lenne. Díjazás pillanatnyilag nincs, de nem elképzelhetetlen, hogy a megérdemelt korsó sör mellé kerítünk majd valami meglepetést.

A trollkodás elkerülése végett a kommentelést letiltottuk, komoly versenyzőink kérdéseinkre a többnyire egyszavas választ (sorszám + megfejtés) erre a címre küldjék:

pangea.geography@gmail.com

Hogy a későn érkezők is csatlakozhassanak a megfejtéseket folyamatosan várjuk majd az év folyamán, egészen az eredményhirdetésig. Éppen emiatt csak akkor fog fény derülni valamennyi megfejtésre.

Kellemes fejtörést! :)

37_fentrol.jpg

31. kérdés. Első helyszínünkről tiszta időben a Badacsonyt is látni szabad szemmel. Ezen a helyen nemrég egy olyan kiállítás is helyet kapott, amelyről az egyik korábbi feladványunk már szólt. Melyik forduló hányas kérdésése kapcsolódik ehhez a kiállításhoz? 

40fentrol.jpg

32. kérdés. E kicsiny település határában felhagyott kőfejtő rejtőzik. Az itt bányászott kőzet nevére és földtörténeti korára lennénk kíváncsiak.

31_fentrol.jpg

33. kérdés. Rövid lesz: mit takar a fehér folt a képen?

 32_fentrol.jpg

34. kérdés. Az ország legnépszerűbb túraútvonala és teljesítménytúrája is érinti ezt az egykori vájárképző iskolát. 1950 előtt és 1992 után ugyanaz a társaság birtokolja az épületegyüttest. Kérdésünk: hogy hívják ma azt a tartományt, ahol a névadó szülőháza áll, aki a társaságnak a nevét kölcsönözte?

33_fentrol.jpg

35. kérdés. Az első négy forduló legnehezebb feladványa következik. Nem nehéz kitalálni hol járunk, azt már annál inkább, hogy a városrész elő avagy utótagja szerepel több település nevében az 1910-es magyar településnévtárban. Tippelni könnyű, de mi van akkor, ha pont egyenlő ez a két szám? :)

 34_fentrol.jpg

36. kérdés. Immár huszonegy éve hiányzik valami a folyó közepéről és még mindig van hátra 9 év, hogy újra felbukkanjon. Kérdésünk, melyik évben készült a légifotó?

35_fentrol.jpg

37. kérdés. Folyó és város látható a képen kissé kicsavart helyzetben. Kérdésünk a következő, a városka nevének előtagjával még hány településnév kezdődik, míg folyásirányban elérjük a legközelebbi, százasra kerekített  (pl 1400., 200., stb) folyamkilométert? 

 36_fentrol.jpg

38. kérdés. Ezúttal a rövid és könnyű kérdések dominálnak: hogyan hívták az alábbi létesítmény leghíresebb raktárosát? 

 38_fentrol.jpg

39. kérdés. Ez is rövid lesz; melyik 6x4 kilométeres EOTR szelvényen találjuk ezt a települést?

39_fentrol.jpg

40. kérdés. Hány lakosa volt a képen látható, juharfáról elnevezett településnek a 2011. évi népszámlálás szerint?

A megfejtők sorrendje nem sokat mutat a megfejtők valódi erényeiből, van aki csak egyetlen forduló megfejtésit küldte el és van a ki már mindháromét, sőt olyasvalaki is van aki csak néhány feladványt fejtett meg ezidáig. Végül is december elejéig bármikor nyugodtan be lehet küldeni a többit!

A helyzet a  harmadik forduló után, május 31-én: 

  1. 28 pont Németh T. 
  2. 21 pont Szabó E. 
  3. 19 pont Bibó Z. 
  4. 18 pont Nagy M. 
  5. 17 pont Hodossy G., Kelemen M.  
  6. 13 pont Chikán G. 
  7. 10 pont Vince K., Csányi T. 
  8. 9 pont Benyó D., Jakab Cs., Lukovszki-Szüts J., Takács Sz., 
  9. 8 pont Pitcairn 
  10. 4 pont Dávid G., 
  11. 2 pont Soós A., Bereczky B., 
  12. 1 pont Végh Á.,  
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr997490214
süti beállítások módosítása