Pangea

Minden, ami földtudomány

A két Bajkonur

2021. február 07. 12:33 - lezlidzsi84

A bajkonuri szovjet űrközpontról szóló egyik gyakori anekdota, hogy az valójában több száz kilométerre fekszik a múlt rendszerbeli térképeken megjelölt helyétől, mindez pedig a szovjet dezinformációs politika egyik leglátványosabb jelensége volt. Persze, ha jobban belegondolunk, mi értelme volt ennek a kémműholdak korában egy külföldiek által is látogatott létesítmény esetében, már rögtön gyanús lehet a sztori: az igazság az, hogy Kazahsztánban két Bajkonur nevű település is van, melyből persze csak az egyik az űrközpont. Azzal kapcsolatban azonban, hogy hogy is alakult az űrközpont elnevezése, és a szovjetek hogyan is használták ki a "másik Bajkonurral" kapcsolatos lehetőségeket, több egymásnak részben vagy egészben ellentmondó sztori is kering - ezek felgöngyölítésére teszünk ma kísérletet.

800px-soyuz_tma-13_edit.jpgSzojuz-TM űrhajó startja Bajkonurból - (forrás)

Az egyik (jellemzően az oroszok és a politikával kevésbé foglalkozó vendégeik által hangoztatott) verzió szerint pusztán arról van szó, hogy két azonos nevű település is található egymástól pár száz kilométerre, melyeket a kevésbé tájékozott szovjet és nyugati források "összekevertek".

Ennek egy reálisabbnak tűnő változata, hogy az űrközpont helyét is Bajkonurnak hívták, és a szovjetek nem haboztak kihasználni az ebben rejlő megtévesztési lehetőségeket.

A másik verzió szerint a szovjetek tudatosan adták az űrközpontnak egy jóval messzebb fekvő város nevét, abból a célból, hogy megnehezítsék a nyugati hírszerzők dolgát. ("Nehogy már megmondjuk, hol is van.")

Hogy még nagyobb legyen a zavar a kérdésben, az angol nyelvű források egy része írásban megpróbálta megkülönböztetni a két települést: az űrközpontét Baikonurnak írva, míg az űrkikötő nélküli várost Baykonurként említve, aminek egyébként semmi értelme, lévén mindkét város nevét ugyanúgy írják mind oroszul, mind kazahul.

Először nézzük a puszta földrajzi tényeket: az egyik Bajkonur a hasonló nevű folyó partjára épült, Dzsezkazgantól 120 kilométerre nyugatra. Egy pár száz lakosú szénbányász település, azonban az 1950-es években (egyes források szerint) már rendelkezett vasútállomással, ami a történetünkben még komoly szerepet fog játszani.