Pangea

Minden, ami földtudomány

Lávaszökőkút a kertben

2018. május 13. 21:44 - Tranquillius

A Hawaii-szigeteken úgy tartja a legenda, hogy a helyi tűzistennő, Pele Tahitiből származott. Négy ezer kilométert kenuzott, hogy tüzeket gyújtson új hazájában, de a testvére Namaka ezt nem nézte jó szívvel és Maui-szigetén, Hana mellett legyőzte. Pele meghalt, lelke a Halemaʻumaʻu kráter lávatavába költözött, amely a Kīlauea kalderájában található, a nagy sziget délkeleti részén. Ott, ahol 2018. május első napjaiban hatalmas földrengések jelezték, hogy a mélyben a tűzistennő szelleme készül valamire.  

bo2_5596sm.jpgNem ilyen emlékeink vannak általában egy vulkánról. Hasadékvulkán a Leilani Estates területén. (forrás) 

2018. Május 13-án a legutóbbi hírek már arról szóltak, hogy Hawaii nagy szigetén már dermed a bazaltláva, hatalmas fekete kupacokat hagyva maga után kertekben, utakon, nyaralók kiégett helyén. Az elmúlt kilenc napban folyamatosan érkeztek az egyszerre szenzációs és sokkoló fotók Hawaii sziget keleti csúcsáról. Szenzációs azok számára, akik még nem láttak bazaltvulkánosságot, sokkoló azok számára, akik nem hitték volna, hogy lakott településen is megnyílhat a föld, hogy vörösen izzó lávát okádjon a felszínre. 

kepkivagas_kitores.JPGA 2018. május eleji vulkanizmus által érintett terület (forrás)

Hawaii lakói viszonylag hozzászokhattak már a vulkánkitörésekhez. A Csendes-óceán északi medencéjében található szigeteket is a forrópontos vulkanizmus hozta létre és emelte szédületes magasságba. Ugyanis ha egy hegy relatív és nem abszolút magasságát mérjük, akkor a Mauna Kea a világ legmagasabb hegycsúcsa; 10,2 kilométerrel magasodik az óceáni aljzat fölé. Ez a magasság viszonylag meredek tenger alatti lejtőkkel társul, amely a vulkánosságra is hatással van. 

Hawaii-szigetének keleti részén magasodó aktív vulkánok ún. forrópontoknak köszönhetik létüket. A forrópontok lemezszegélyektől függetlenül fordulnak elő olyan helyeken, ahol a földköpenyből származó magma a litoszféra repedésein a felszínre tör. Ezek a köpenycsóvák igen mélyről, akár 2900 kilométer mélyről is származhatnak. Szeizmikus mérésekkel 122 köpenycsóvát sikerült kimutatni az egész Földön, melyek közül a Hawaii-szigetek alatt elterülő a leginkább kutatottak közé tartozik. Ezek az állandósult köpenycsóvák nem követik a litoszféralemezek mozgását, ezért mindig más ponton ütik át a földkérget, tűzhányóláncokat hozva létre. A Hawaii-szigeten lévő aktív vulkánok az Emperor mélytengeri hegylánc legkeletibb egységét alkotják, miközben a 75 millió éve kihunyt vulkánok tőle nyugatra már csak atollként, vagy mélytengeri tanúhegyként maradtak fenn. 

volcano-smile-paradise-helicopters.jpgA mosolygós Halema‘uma‘u lávató (forrás

Mielőtt rátérnénk magára a május 3-án kezdődött kitörésre érdemes áttekinteni a földrajzi környezetet, ahol mindez végbement. A földrajzi névanyag szerencsére megőrizte a prekoloniális helyi neveket. A már említett 4205 méter magas Mauna Kea egy szunnyadó pajzsvulkán csúcsa. Utoljára körülbelül 4500 éve tört ki. Ettől a csúcstól dél-délnyugati irányban található a hasonló magasságú, 4168 méter magas Mauna Loa, azaz Hosszú-hegy. Ez a pajzsvulkán fiatalabb a Mauna Keánál, legutolsó kitörése 1984-ben volt. Tőle keletre található a Hawaii-sziget másik aktív vulkáni kúpja, a Kīlauea. A vulkáni kaldera pereme 1247 méter magas, de elképzelhető, hogy a forró pont vándorlása következtében egyszer majd eléri és meg is haladja a 4000 métert. Hogy tovább bonyolítsuk a névanyagot, a Kīlauea kalderában van Pele istennő otthona, a Halema‘uma‘u kráter, amiben folyamatosan fortyog egy olyan lávató, amibe Frodó bátran beledobhatná az egy gyűrűt. A különös vulkáni jelenségről Mark Twain író is megemlékezett 1866-ban. A lávató ovális alakú, körülbelül 770*900 méter átmérőkkel, szintjét a mélyben zajló folyamatok befolyásolják. Az 1200-1350 fokos, alacsony viszkozitású (=hígan folyós) láva az időnként felgyűlő gázok hatására emelkedik ill. süllyed. Amikor a gázok a felszínre bukkannak lávabuborékok, lávaszökőkutak keletkeznek, változatos formákat hozva létre.  

main_1200_2.jpgIzzó aa láva (forrás)

Bazaltos lávafolyás típusok:

Aa-láva: Már a neve is kifejező, ilyen hangot ad ki az ember, aki rálép az aa-láva kihűlt felszínére. A kifröccsenő, majd megszilárduló láva foszlányos, salakos, durva felszínű, többnyire járhatatlan. 

Pahoehoe-láva: Ez már kellemesebb, sima felszínű. Kialakulása a felszínen hömpölygő lávához köthető, felszíne simább, fonatos. gyakran előfordul, hogy a lávafolyás a felszínen levegő hatására megdermed, de a jól szigetelő felszín alatt tovább áramlik a láva, ilyen esetekben lávaalagutak is kialakulhatnak. 

Egyéb salaktípusok:

Pelé haja: Kifröccsenő lávából a levegőben megszilárduló finom üveges szálak.

Pelé könnye: Kifröccsenő lávából a levegőben megszilárduló csepp alakú, fekete vulkáni üveg.

Pelé hínárja: Vízbe ömlő láva felszínén képződő buborékokon megszilárduló, barnás zöldtől az átlátszóig terjedő színtartományú vulkáni üveglemezkék.

A vulkáni kráterben fortyogó láva időnként túlcsordul a kráter peremén lávafolyásokat indítva lejtőirányban. Időnként azonban az is előfordulhat, hogy a láva hirtelen eltűnik a kráterből. Ilyen történt már korábban a Halema‘uma‘u esetében és 2011. március 5-én előfordult a  700 méter magas Puʻu ʻŌʻō vulkáni kúpon is, amely a Kīlaueától keletre húzódó, ún. Keleti Riftzóna mentén emelkedik. A Puʻu ʻŌʻō 1983 óta aktív, egy 1987-es lávaömlése semmisítette meg a parton húzódó autóutat, kitörései akkor a leglátványosabbak, amikor a kiömlő bazaltláva eléri az óceánt

ashcloud.jpgVörösesbarna füstfelhőt száll fel a PuʻʻŌʻō kráterből (forrás)

A 2018. május 3-án kezdődő kitörés érintette a Halema‘uma‘u-t. a Puʻu ʻŌʻō-t és a Keleti Riftzónát is, holott maga a lávaömlés csak a Keleti Riftzónában jelentkezett, a Leilani Estates nevű területen. A szakirodalom a "2018 Lower Puna eruption" nevet adta a vulkáni működésnek. 2018 április 26-án túlcsordult a Halema‘uma‘u lávató, kitöltve a kaldera egy részét, és megemelkedett a Pu‘u ‘Ō‘ō felszíne is, egyértelműen jelezve, hogy a mélyből magma nyomul fel. A magmafelnyomulást több száz földrengés kísérte, közülük volt amelyik elérte az 6,9 magnitúdót. Egyedül május 5-én 170 földrengést észleltek. Április 30-án egy negyed mérföldes repedésből fehér gázok szálltak az égbe miközben hatalmas vörösesbarna füstfelhőt szállt fel a PuʻʻŌʻō kráterből (video), majd hirtelen eltűnt belőle a láva. Április vége és május 6. között a Halema‘uma‘u lávatavának szintje több mint kétszáz métert süllyedt. De hová tűnt ez a rengeteg olvadt kőzetanyag?

hawaii_foldrenges050405.jpgFöldrengések mélysége és magnitúdója a Hawaii-sziget Keleti Riftzónája mentén

A földrengések fészke fokozatosan keleti irányba vándorolt, a Keleti Riftzóna mentén, jelezve, hogy a magma egy föld alatti hasadékrendszeren ugyancsak kelet felé vette útját. Az első kitörést Május 3-án jelentették a Leilani Estates területéről, ahol egy erdő kellős közepén, lakott házak közelében megnyílt a föld és izzó kőzet bukkant a felszínre. A kezdeti lávaszökőkutat később csendesebb lávafolyás váltotta fel. 1800 embert kellett kitelepíteni, sokan az autójukat is otthagyták, miközben egy közeli geotermikus erőművet is le kellett állítani. A közműveket lekapcsolták és 1 km alatt megtiltották a repülők közlekedését. 

16719204_g.pngAz első 14 törés mellett később még három helyen tört felszínre olvadt kőzettömeg

Az elmúlt kilenc nap alatt összesen 17 különálló hasadék keletkezését észleltek, amelyből láva tört fel a felszínre. Ezek egy vonalban helyezkednek el, a törésvonal mentén. A felszínre kerülő láva súlya miatt a Hawaii-sziget aljzatára egyre nagyobb nyomás nehezedik; a Kilauea térsége a kitörés kezdete óta mintegy fél métert csúszott az óceán irányába. 

main_1200_1.jpgGőzök és gázok távoznak a hasadékokon kereszül (forrás)

A hasadékvulkanizmust hatalmas gázkiáramlás kíséri. Míg a földi folyamatokat az USGS végzi, addig a légköri folyamatokat a NASA monitorozza. A Terra műhold hamisszínes felvételein zöldessárga színnel jelenik meg a mérgező kéndioxid-csóva. Szerencsére az uralkodó szélirány az óceán és nem a szárazföld felé sodorja ezt a vulkáni szmogot, de még így is ajánlatos a helyszínre látogatóknak gázmaszkot viselni. 

180507-sulfur-dioxide-fumes-al-1345_8205e1bd1a916e781b6496c12426993a_fit-560w.jpgKéndioxid csóva (forrás)

Leilani Estates területén a lávafolyások hossza elérte az egy kilométert, 35 házat, autókat, kerteket, utakat erdőrészeket emésztett fel. Ez a 17 különálló hasadék egy 4,5 kilométeres NyDNy-KÉK láncra fűzhető fel, amely szinte teljes hosszában lakott területen húzódik. A növényzettel sűrűn benőtt területen egészen szürreális felvételek készültek, ahogy a lávaszökőkutak magasabbra csaptak a fák koronájánál. A legmagasabb szökőkút 90 méteres magasságba lövellt fel. A hatodik napon a kiömlő bazaltláva már 47 hektárt borított be. A lakók tehetetlenek, bár a hawaii politeizmus maradék hívei próbálják Pele istenasszonyt a hasadékokba tűzött ágakkal, nagyobb levelekkel kiengesztelni, egyelőre nem túl nagy sikerrel.  

main_1200.jpgLávaszökőkút egy lakott területen felnyílt repedés mentén (forrás

Az alsó Puna régióban zajló vulkanizmus talán legfőbb üzenete, hogy a föld nem csak távoli és felhőbe burkolózó hegycsúcsokon történhet meg, hanem lakott területen is. Szerencsére ezúttal csak egy ritkán lakott üdülőterületről van szó, de jobb bele sem gondolni, hogy ez megtörténhet olyan nagyvárosok alatt is, mint például az 1,4 milliós új-zélandi Auckland. 

A kitörésekről folyamatosan tudósítanak a tévétársaságok és a nagyobb hírügynökségek, emellett érdemes felkeresni az USGS Hawaii Volcano Observatory (HVO) honlapján frissülő állapotjelentéseket valamint a magyar nyelvű Tűzhányó blogot is!

 

 Ajánlott és felhasznált irodalom:

  • https://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/rngs/HAWAII-VOLCANO/010062V84TX/index.html
  • https://edition.cnn.com/2018/05/08/us/hawaii-pele-volcano-trnd/index.html
  • https://www.nbcnews.com/mach/science/satellite-photos-show-hawaii-volcano-leaking-lava-toxic-gas-ncna872461
  • https://www.theatlantic.com/photo/2018/05/photos-of-kilaueas-newest-lava-fissures-on-hawaiis-big-island/559751/
  • https://www.accuweather.com/en/videos/man-records-massive-lava-fountain-exploding-over-his-backyard-in-hawaii/11b2jhzje6_jlbtvbsuipxfw3n6x99sw
  • http://www.hawaiinewsnow.com/story/38087728/new-kilauea-eruption-triggers-house-fires-as-hundreds-evacuate-area
  • http://tuzhanyo.blogspot.hu/2018/05/hawaii-nagy-sziget-telepules-kozeleben.html
  • https://www.usgs.gov/news/k-lauea-volcano-erupts
  • https://volcanoes.usgs.gov/volcanoes/kilauea/status.html
10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr9413902406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.05.15. 05:50:10

A mosolygós Halemaumau tetszett, nyilván csak így képernyőn keresztül, a kiskertemben lehet hogy nem mosolyognék vissza rá.

A "forró pont"-ról eszerint tudjuk hogy nem lemez-tektonikus, hanem mélyebb eredetű. Ezen túl tudnak a tudósok még bármit is a forró pontokról?

A keretes részben említett 122 földi forró pont egymáshoz képest elmozdult-e geológiai idők alatt? Mert ha nem, akkor lehetnének akár egy földi geodéziai rendszer "null pontjai" is. Mert hogy a Föld kérge az folyamatosan deformálódik, mozgás alatt van, pl most az emlékezetből WGS84-et használjuk, ami az 1984 évi Földet "írta le".

gigabursch 2018.05.15. 07:46:27

@rdos:
A WGS84 csak egy vetületi és koordináta rendszer.
Annak van egy "nullköre".

Igazában a fő kérdés az az lenne, hogy maga a vetületet meghatározó alapellipszoid az IUGG67 (?) érdemben változott-e, vagy érdemes-e felülvizsgálni.
De ez már felsőgeodézia, s nem szívesen mozgok azon a területen.

gigabursch 2018.05.15. 07:47:55

@rdos:
Viszont a forró pontok elmozdulása vagy mozdulatlansága érdekes kérdés, engem is érdekelne a válasz.

Gyingizik 2018.05.15. 13:27:43

@rdos: Nem mozdultak el. Erre bizonyíték, hogy a térségben sok olyan vulkán van, amelyek egy többé-kevésébé egyenes vonal mentén sorakoznak. (A Hot Spot fölött elfordult a Földkéreg, a fix helyzetű Hot Spot hatására újabb és újabb vulkán keletkezett.

Gyingizik 2018.05.15. 13:30:40

Ld. pl. ezen a linken: forrópontos szigetsorok keletkezése. Föci szakon fősulin viccesen "vulkán gyárnak" neveztük.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.05.16. 11:31:35

@Gyingizik: A linket nem felejtetted el véletlenül? Csak mert érdekelne. :-)

@gigabursch: Gyingizik kollega a 4. hsz-ben a változatlanság mellett tippelt. A kőzetlemezekhez, azok mozgásához képest biztos hogy nagyságrendekkel kisebb lehet a forró pontok mozgása, ha egyáltalán mozognak. Csak azért vetettem fel ezt a kérdést, mert a földkéreg mozog (ezt sokszorosan kimérték), alatta a Földmagig pedig minden képlékeny.

lezlidzsi84 2018.05.17. 16:34:10

@rdos: @Gyingizik: @gigabursch: Amennyire utána tudtam nézni, a forró pontok térben és időben viszonylag mozdulatlanok, persze jellemzően viszonylag nagyobb területre kiterjedő köpenyfeláramlásokról beszélhetünk, aminek a felszíni "leképződése" általában az aktuálisan felette levő törésvonalaktól, törésrendszerektől függ.

A Kanári-szigetekről szóló posztban írtunk erről kicsit bővebben, abban az esetben pl. korántsem ennyire "szabályos" az a bizonyos "forró pont", Az Azori-szigetek esetében pedig már bekavar a Közép-atlanti hátság közelsége is.

pangea.blog.hu/2018/02/19/europa_hawaii-ja

Szóval nagyobb területen hosszabb időre nézve valószínűleg nagyjából helyben maradó jelenségekről van szó.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.05.18. 08:37:06

@lezlidzsi84: Köszönöm az infót. Akkor a geodéták sokra nem mennek vele, marad az állandóan változó - újra térképezendő Föld. :-(

HARP3R 2018.05.21. 14:57:17

Az 1000 vagy 1200 fokos vulkáni lávafolyam egyszerűen döbbenetes látvány. Hihetetlen, hogy a magma milyen mélyről tör felszínre.

Numi, na mi? Numida! 2018.05.27. 11:10:50

Apró elírás, az idézőjelbe rakott "keletre" helyett nyugatra a helyes:
A Hawaii-szigeten lévő aktív vulkánok az Emperor mélytengeri hegylánc legkeletibb egységét alkotják, miközben a 75 millió éve kihunyt vulkánok tőle "keletre" már csak atollként, vagy mélytengeri tanúhegyként maradtak fenn.
en.wikipedia.org/wiki/Hawaiian%E2%80%93Emperor_seamount_chain#/media/File:Hawaii_hotspot.jpg