Pangea

Minden, ami földtudomány

Térképre rajzolt vaspályák – IX. forduló

2016. szeptember 28. 20:00 - Ferriviarius

A Pangea közösség új játékkal jelentkezik: a Térképre rajzolt vaspályák a 2016. év során a földrajz és kartográfia új részterületét: a vasúttörténeti földrajzot hozza be a térkép-felismerési és háttérkutatási verseny témái közé.

Háromhetente jelentkező játékunk mostani fordulóiban a II. katonai felmérés térképeinek részleteit kell felismerni, és az azokhoz kapcsolódó kérdésekre válaszolni, fordulónként, részpontokba szedve. A játékhoz utólag is lehet csatlakozni, a korábbi feladványokat megválaszolni. Bátorítunk minden olvasót a csatlakozásra, és ismét jelezzük: olykor a vasútföldrajzi-történeti ismeretek hátrányt jelentenek.

Emlékeztetnénk, hogy egyrészt a MAPIRE honlapjáról vannak a feladványok, másrészt megfejtésekhez a gondolatmenetet is kérjük: szűkszavúan elég, de hivatkozásokkal, linkekkel (teljes url) együtt, hogy lássuk, milyen úton sikerült eljutni a válaszhoz, és melyek voltak a végül kizárt mellékutak, félrevezető adatok. A böngésző címsorából azt a néhány sort pár művelettel könnyedén be lehet tenni a levélbe, szövegesen kiegészíteni, a feladvány kitalálójának okulására. És a levél tárgya:

Térképre rajzolt vaspályák – IX. forduló

Lássuk a mostani feladványokat!

 

trv_ix_1_ret.jpg

81. A térképrészlet közepétől délre utóbb híresebb vasútüzem létesült. a) Küldje be az önnek legjobban tetsző kép linkjét a D. L. monogramú fotósnak a vasutat ábrázoló fotográfiái közül! ; ) b) Mellékelje a hungaricana.hu képeslapgyűjteményéből annak a képeslapnak a hivatkozását, amelyiken nincs megnevezés az előoldalon, csak a hátoldalon!
A képen látható vasút déli szakasza még pár évtizede is üzemelt. c) Mi köze ennek a vasútnak Szabó István azon filmjéhez, amely nagyrészt kötöttpályán játszódik? Képhivatkozással kérjük. d) Mi volt ezen a déli szakaszon üzemelő legújabb import mozdonyok gyári száma egy tematikus szakmai portál szerint? e) Küldje be egy, a vonalon gőzmozdonnyal közlekedő tehervonat fényképének hivatkozását Linzbauer Tamás hagyatékából! 

 

trv_ix_2.jpg

82. A részleten a birodalom második vasútvonalát látjuk. a) Hány ezer négyzetkilométeres az a birodalmi gyűlésben képviselt tartomány, amelyiknek a területén fekszik? b) Mekkora hosszban retusálták le az ábrázolását az eggyel északabbi szelvényen? c) Melyik évben hagyták fel azt a vonalszakaszt? 

 

trv_ix_3_ret.jpg

83. a) Utóbb az elágazó állomáshoz egy másik társaság is csatlakozott. Hol van ma ennek a székhelye? b) Forgalmi szempontból milyennek minősül az elágazó állomástól délre vezető vonalszakasz? c) A részlet északnyugati sarkában lévő falu egy szokatlan típusú szolgálati helynek adja nevét. Hol van még ilyen ma az egykori Déli Vasút olyan vonalszakaszán, amit ma már egy harmadik vasúttársaság üzemeltet?

 

trv_ix_4_ret.jpg

84. a) A felhagyott pálya átépítés előtt is ugyanazt a célt szolgálta, mint utóbb, de nem ott volt az a végállomása, ahol a berakodást végezték. Melyik völgy adta annak az (átépítés előtti) állomásnak a nevét? b) A felhagyott vasútüzem folytatása épülőben volt, ezen alagút is épült, melyet végül felhagytak. Hivatkozzon erről egy képet! c) Nevezze meg, melyik irányból készült a kép!

 

trv_ix_5_ret.jpg

85. a) Milyen postacímen érhető el ma a részleten látható megálló épülete? b) A megálló nevét adó település nevével három szolgálati hely is található a vasutallomasok.hu-n. Ezekhez a Régi képek rovatba feltöltött képek közül melyik van rossz lapra feltöltve? Küldje el a hivatkozását!
c) Két rövid vasúti összeköttetés is épült a részleten látható hely jobb megközelítésére: melyek ezek? d) A részleten jelölt állomáson máig álló eredeti épületen olyan stílusjegyek találhatók, amelyek az épület tervezőjére utalnak, mert egy nagyobb pályaudvarral közösek: kinek a nevéhez fűződik ez? e) Milyen nevű társaság adott itt át utóbb vasútvonalat?

 

trv_ix_6_ret.jpg

86. A képen két Habsburg örökös tartomány központját a legrövidebb útirányon összekötő vasutat látunk. a) A részleten látható hidat milyen anyagból építette és b) ki volt a kivitelező? c) Milyen hosszú a híd?
d) A Pangea blogon található egy cikk, melynek címében is szerepel az ebben a tartományban élő, annak nevét adó nép. A cikkben tárgyalt területen 1919-20 fordulóján hány százalék voksolt egy másik államhoz való tartozás mellett és e) kívánságuk milyen dátumú nappal teljesült végül?

 

trv_ix_7.jpg

87. Ezen a havasalföldi részleten három magyar eredetű helységnevet is találunk. a) Melyek ezek? b) A XIX. század közepéig itt egy magyar népcsoportról elnevezett megye volt: milyen neveken ismert ez? c) Később itt vasút épült: melyik bank finanszírozta az építést? d) Melyik társaság üzemelteti ma a vonalat?

 

trv_ix_8_ret.jpg

88. a) Az erődítés mióta látja el mai funkcióját? b) A részleten látható állomástól mennyibe került a mai állam második legnagyobb városáig érvényes másodosztályú gyorsvonati utazás egy 00049 számú kéregjegy szerint? (A mértékegység rendes megnevezését is kérjük.) c) A felvételi épületének északi vagy déli tömbje régebbi? d) Kihez tartozik a feltüntetett Kálvária-hegyen lévő XI. stáció?

 

trv_ix_9_ret.jpg

89. a) A részleten látható vasút építését melyik articulus rendeli el b) és melyik alapján épül meg végül? c) Mikor szűnik meg a tc. nevét adó közigazgatási egység és d) mi volt ennek a legérdekesebb jogi intézménye? e) A folyón átvezetett vasút végállomása monumentális felvételi épületet kapott, ennek kb. mekkora hányada áll ma? f) Az 1990-es évek közepén a déli parton hivatalos pénzen ki szerepel az 5000-es címleten?

 

trv_ix_10_ret.jpg

90. a) A térképrészleten látható állomáshoz tartozó területen az 1990-es évek közepén hivatalos pénzen milyen épület látható és b) a legutolsó (télen kibocsátott) széria legmagasabb címletén milyen színű? c) A kibocsátás helyén az onnan elmenekült etnikumból az évtized elején hány százalékponttal élt több, mint a végén? d) Ha innen vasúton a mai megye legdélebbi pontjára jutunk, majd ott az államhatárt átlépve egy speciális státuszú területre jutunk: melyik vasúttársasághoz tartozik annak a vasútja?

 

Kérdés esetén az üzenet tárgy mezejébe a mindenkori játékforduló cikkének-bejegyzésének címét kell pontosan bemásolni, ebben a fordulóban ezt: Térképre rajzolt vaspályák – IX. forduló

pangea-drotposta_uj-sablon.png

A megfejtéseket is, a – kizárt esetekkel, megoldási elvezető – gondolatmenettel és hivatkozásokkal (teljes url-linkekkel) együtt, ide várjuk, a fenti tárggyal. Továbbra is lehet újaknak csatlakozni, tessék küldeni a megfejtéseket! ; )

A következő forduló időpontja: X. 19. Előre hirdetjük, hogy a díjkiosztó és Pangea-közönségtalálkozó XII. 7-én lesz, mindenki írja be a naptárába!

Sikeres játékot!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr7911749997
süti beállítások módosítása