Pangea

Minden, ami földtudomány

Utolsó kommentek:

MIG-31 2019.06.18. 19:00:29

És a kutatófúrásokon kívül mi történt?

Bejegyzés: Az év, amikor a Niagara elapadt

pitcairn2 2019.06.13. 11:01:37

@Terézágyú:

jóformán sehol sem szavaztattak

az érintettek véleménye lényegtelen volt a K und K elpusztításáról szóló geopolitikai játszmában.

Bejegyzés: Pehm József, az országgyarapító

pitcairn2 2019.06.13. 10:59:31

@Terézágyú:

némi kiegészítés a trianoni gyalázathoz...

""Croatian citizens do not recognize the so called Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes under the Karađorđević dynasty because this kingdom was proclaimed other than by the Croatian Sabor and without any mandate of the Croatian People.""

Arrest

en.wikipedia.org/wiki/Stjepan_Radi%C4%87#Arrest

Bejegyzés: Pehm József, az országgyarapító

pitcairn2 2019.06.13. 10:56:43

@Terézágyú:

akkor akár népszavazást is ki lehetett volna írni a terület státuszáról 1920-ban...

sokatmondó, hogy nem mertek egy ilyet bevállalni...

a horvátokkal különben en bloc rendkívül durván elbántak 1920 táján...

a folytatás is nagyon kemény volt...

20 June 1928 - Assassination in Parliament

en.wikipedia.org/wiki/Stjepan_Radi%C4%87#Assassination_in_Parliament

Persecution of Serbs in the Independent State of Croatia
en.wikipedia.org/wiki/Persecution_of_Serbs_in_the_Independent_State_of_Croatia

Bejegyzés: Pehm József, az országgyarapító

pitcairn2 2019.06.13. 10:51:39

@Albu:

nem csak ellenünk használták ezt az érvrendszert, Belgium és Svájc inkább kivétel Európában mint főszabály

és nem is mi vagyunk a legnagyobb áldozatok, pl. a németeket vagy a lengyeleket, de még a szerbeket is sokkal jobban telibe találták ezen a vonalon a XX. században...

Bejegyzés: Pehm József, az országgyarapító

Albu 2019.06.12. 15:31:18

@Moin Moin: Magyarként ki tüntet Belgium ellen?

Milyen öndefiníciót mondasz te nekem, milyet találjak? : )

Bejegyzés: Pehm József, az országgyarapító

uniót erdéllyel 2019.06.12. 13:27:25

@lezlidzsi84:
a természettudományos gondolkodás környezetfüggetlen eredendően. sanyi a kútfúró haveromnak megérti, hogy amerikai konnektorban az elektromos feszültség 110 volt. magyarországon 220 volt. de ugyanazok a törvények. ezt elfogadja. csak ezek után megkérdi, hogy és azt általában honnan tudjuk, hogy a törvények ugyanazok? azt, hogy a fizika egy. és erre az őszinte válasz az, hogy nem tudjuk. ezt gondoljuk. ezt hisszük. így szerveződik a fizika mint tudományos diszciplína. nincs amerikai és európai irányzata. nem ismerünk olyan fizikai jelenséget, ami amerikában és európában egymástól lényegesen eltérne. és ezt sanyi elfogadja. de ennél a fizika sokkal többet előfeltételez. azt, hogy távoli galaxisban is ugyanazok a természeti törvények, mint errefelé a kis poroszlay utcában. a tudomány alapvetően abban hisz, hogy megismerhető a világ úgy, hogy adunk egy környezetfüggetlen leírást. a bermuda háromszögnek nem lesz külön fizikája. lehet, hogy arrafelé egyesek észlelnek különös jelenségeket, de a bermuda háromszög sajátos különállásban a fizikusok döntő többsége nem hisz. azonban is ez is egy hit. szóval ezt nem tudjuk sehonnan sem.

és ezt az elvet viszik át a metafizikába. ha a fizikai törvények egyformák, akkor létezni kell egy univerzális filozófiai iskolának, amelyik érvényesíteni kellene a földkerekségen. ha amerikában a transzneműek mellékhelyiség használatát kiterjesztik a jogvédők, akkor magyarországon is ki kellene terjeszteni. mert ha a fizika egy, akkor a jogfilozófia is egy. ebből egy totális jogegység következne. erre mondom azt, hogy ez egy sivatagi világkép. amiben egyáltalán nincs szó a környezetről, mert előfeltételezik, hogy az nincs, vagy ha van, akkor attól nem függ az ember. és ezt felülírja a hipermodernitás. ez a totalitárius univerzalizmusból képzett elitizmus szorul vissza a politikában. a "liberális" ellenzéki értelmiség világképe nagyjából az, hogy budapestre kellene egy drogos buli buzi negyed és egy űrkikötő. ez mos eisley.
vignette.wikia.nocookie.net/starwars/images/f/fd/Mos_Eisley.png
. úgy,
ezekkel szemben egységállamok szerveződnek. tehát szinte minden narancssárga lesz. és az ellenlábas "zöldek" azt mondják, hogy minden "zöld" lesz. két választás van: vagy az emberiség végső pusztulása vagy a "zöldek". és van a magenta generáció mintájára szerveződő momentum generáció. ők lilák. és ők azt mondják, hogy legyen a választási térkép egységesen lila. ezekből lehet választani. dr. dobrev klára azt mondja, hogy pirosas lila legyen, vagy lilás piros inkább. és a szociknál szanyi kapitány azt mondja, hogy mivel őt kirúgták felőle lehetne egy kicsit narancssárgás. az összes politikai szereplő egységállamot akar. lényegében sivatagként képzelik az országot. a különbség az, hogy a fidesz azt mondja: ezt a sivatagot a magyarok lakják. az ellenzék meg azt, hogy azt, hogy az nacionalizmus. úgy hogy csak-emberek. tükörsima bolygón élnek a csak-emberek és harcolnak valamelyik marginális kisebbségért, mondjuk a transznemű migránsok mellékhelyiség használati jogainak kiterjesztéséért. mert ilyen a modern világtársadalom. open society. és izrael politikáján bukik el. ők azt mondják, ez a mos eisley nagyjából rendben van. ilyesmi lenne a modern izrael. úgy, hogy azt nem csak-emberek lakják, hanem nagyrészt hithű izraeliták. engednek az ősiségnek. ebben lesznek pajeszos emberek és siratófal és énekelnek a transzneműek. ez az ő világuk. ez ő sivataguk. és ha megengedik, hogy világ népek tőlük függetlenül építkezhessenek és békés egymás mellett élést elfogadják, akkor ez rendben is lenne. csakhogy ezt egyesek nem fogják könnyen megengedni, mert a hitükkel ellentétes. és ez nem áll túl távol a természettudomány néhány alapvetéseitől, filozofikusan azok egy részét túláltalánosítják. mert ez következik abból, amit úgy neveznek "felvilágosodás". abból nem következik regionalizmus. annak alapja az, hogy az emberi viselkedés legalább is részben környezetfüggő. folyami kultúrát építenünk. aztán a pusztában csatornát építenek, hogy öntözni tudjanak, erdőspusztát ellássák vízzel. a borászok építenek hegyközit. és persze ezekhez használt fizika többé kevésbé egységes. környezeti alkalmazkodás nem része a közgazdaságtan jelenlegi főáramának. mert ha egy térségben az árutermelő családok kerülnek többségbe, akkor abból egy részleges piacvédelem következik. ökologikusan a lokális optimumok együttese a globális optimum. ökonomikusan azt a szabad kereskedelem határozza meg. a láthatatlan kéz. a láthatatlan alkotmány, amit sólyom laci bácsi lát. úgy, hogy ő majd levezeti, hogy kinek mihez van joga, vagy mihez nincsen. a gyügyei paraszt azt mondja, hogy inkább o1g vezesse le a szent koronából. de ennek nincs regionális jellege. egységállami törekvések vannak és ezzel szemben áll a totális jogegység európai vagy világméretekben.

Bejegyzés: A választási térképekről

lezlidzsi84 2019.06.12. 11:11:01

@uniót erdéllyel: "a kereszténység hagyományosan feudális (területi) hierarchián alapul" - Hol min. Valahol simán a római területbeosztáson, valahol valóban a feudális viszonyok között kialakult rendszeren. Ahogy egyébként a megyék is, csak aztán azért jópár tényező felülírta, ahogy az egyházi szervezetet is, szóval szerintem a tájegységi igazgatásban meglétében/nemlétében viszonylag kis tényező a kereszténység.

"ezt bontotta meg reformáció. azt mondta, hogy a tájegységek vidékies és annak határán épült városi önkormányzatai maradjanak meg. de ezek rendelődjenek egymás mellé. így szerzett önállóságot debrecen, vagy a hajdúvárosok. " - Inkább a városok fejlődése, lélekszámuk és gazdasági erejük növekvése játszott ebben szerepet, nem pedig a reformáció. Katolikus dunántúli városok is minél előbb szabadulni akartak az egyházi fennhatóság alól, mert az önállóság érdekeiknek, helyzetüknek jobban megfelelt.

"az mta többsége azt mondja, hogy az államot az egyháztól teljesen el kell választani" - Ezt nem az MTA mondja, hanem a magyar társadalom többsége (ezáltal persze az MTA többsége is).

"és ezt a tájjellegű gondolkodást fel kell számolni. mert hogy ez vidékies és tudományellenes. " - Ilyet biztosan nem mondtak, a köldöknéző provincializmus viszont minden gondolkodni képes ember gyomrát felfordítja, ráadásul borzalmasan kontraproduktív (lásd pl. a "magyarországon világhíres" dolgokat), azt hiszem ebben is elég erős a konszenzus.

"az mta alapállása az, hogy erdély örökre elveszett" - azért ez sem igazán így hangzik a szájukból.

A túlzott centralizáció hátrányaival egyetértek, és azzal is, hogy az pont a helyi "polgári kibontakozást" hátráltatja, ami valahogy a magyarországi "központi" elitnek nem igazán esik le, azt viszont nem igazán értem, hogy hogy jönnek ide a centralizációval szemben ellenérdekelt regionalisták.

Bejegyzés: A választási térképekről

lezlidzsi84 2019.06.12. 10:01:20

@uniót erdéllyel: Szerintem nem takar különösebb gondolkodásbeli és beállítottságbeli különbségeket, hogy egy magyar nagyvárosban 40 vagy 52% szavaz-e a fideszre, inkább a helyi ellenzék erejéről, szervezettségéről mesél ez az arány. Ma már sokan elfelejtik, hogy jópár, "fideszes bástyaként" emlegetett nagyobb városban 2006-ban nagyrészt az Őszödi-beszéd miatt nem nyert az MSZP az önkormányzati választáson, hosszabb távon hasonló fordulatok ezután is elképzelhetőek.

Abban egyetértek, hogy az ország piacorientáltabb (illetve piacra szorultabb) részei ma inkább a kormánypártra szavaznak nagyobb arányban, de inkább azért mert a jelenlegi ellenzék nem igazán tud ebben a gondolatkörben épkézláb dolgokat felmutatni. Abban is van igazság, hogy az állami újraelosztás magasabb szintjeivel érintett városok (Budapest és a nagy egyetemvárosok) némileg másban érdekeltek, ahogy a gyenge gazdaságú, központi szervekkel nem rendelkező (de kvázi "állami segélyeken" élő) területeken élők is máshogy gondolkodhatnak. Tehát már nem is olyan "sivatagi" ez a társadalom, csak a FIDESZ nagy találmánya, hogy a multik és a járadékvadászat párhuzamos támogatásával mindegyik felsorolt attitűdöt viszonylag jól kiszolgálja, miközben az ellenzék zöme nem igazán érti a helyzetet.

És igen, a 90-es években a földrajzosok próbálgatták magyarázni az egyes területek választási preferenciáit különböző (félig-meddig találomra kiválasztott) földrajzi tényezőkkel, amiből nem meglepő módon beégés lett, mondjuk tanultak a dologból.

Bejegyzés: A választási térképekről

mtultras 2019.06.12. 00:13:30

unióerdéllyel: neked nagyon beakadt valami. Unió itt akkor lesz, ha a kedves magyarok ugyanazt csinálják, amit a románok és teleszülik Erdélyt, meg persze a jó édes hazát is, nem beszélve a Felvidékről és a Délvidékről. Kell 30-35 millió magyar a Kárpát-medencébe és megvan oldva a dolog. Ehhez persze kell gazdaság is, annak nyomán már lesz fegyveres erő is, ami segíti a diplomáciát.

Bejegyzés: A választási térképekről

DSegyevy 2019.06.11. 22:02:34

@pitcairn2: Köszi az észrevételt, erre én is épp ma délután gondoltam, lehet, hogy kiegészítem majd. A felületszínezéses "madátumszétosztó" térképeknél ábrázolástechnikailag mondjuk nem sok szerepe van, viszont a demográfiai vonatkozáshoz ez fontos adalék.

Bejegyzés: A választási térképekről

pitcairn2 2019.06.11. 21:28:42

@DSegyevy:

Az első világháború előtti térképeknél érdemes lett volna egy kissé többet írni az akkori választási rendszerről

úgy rémlik, hogy akkoriban kb. a 21 év feletti férfilakosság 15-20%-a rendelkezett választójoggal, a vagyoni és a műveltségi cenzus miatt + a szavazás nyílt volt

ezzel szemben az osztrák oldalon 1906 után általános, egyenlő és titkos választások voltak

Bejegyzés: A választási térképekről

uniót erdéllyel 2019.06.11. 13:35:05

@lezlidzsi84:
a kereszténység hagyományosan feudális (területi) hierarchián alapul. ez a klérus számára előnyös volt, mert ebben az alárendelő kapcsolatok dominálnak. ezt bontotta meg reformáció. azt mondta, hogy a tájegységek vidékies és annak határán épült városi önkormányzatai maradjanak meg. de ezek rendelődjenek egymás mellé. így szerzett önállóságot debrecen, vagy a hajdúvárosok. de a kereszténységet nem számolták fel. azok továbbra is tájegységekhez kötődtek. a vidéki reformátusság nagyon erősen.

az mta többsége azt mondja, hogy az államot az egyháztól teljesen el kell választani. és ezt a tájjellegű gondolkodást fel kell számolni. mert hogy ez vidékies és tudományellenes. nem minden akadémikus, de a többségük. kereszténység nélkül sivatagi népek kultúrája marad. és úgy semmiféle regionalizmust nem lehet építeni. lehetne régiók európája. minden régiónak kutató intézete. csak ez egy elosztott hálózatot eredményezne. kurvára nem lenne jó a magyar tudományos akadémiának. több egymástól független döntési pont. ezt kurvára nem akarja az mta. ahogyan persze az itm sem. egymással megharcolnak. az mta trianon munkacsoportja. nem is lehet érteni. az mta alapállása az, hogy erdély örökre elveszett. mert azt jelölte ki a nyugat. föld forog, a nap nyugaton áll. nyugaton az istenek laknak. ez az mta alapállása. értem persze, hogy ott van fejlettebb technológia, onnan jön a pénz. ezért oda akarunk kapcsolódni. ez rendben. de az mta a teljes önfeladást képviseli. az akadémikusok többsége, döntő többsége. különösen "regionalisták", és a "trianonisták". azok a legalávalóbbak. vagy a "konzervatívok". semmiféle magyar hagyományt nem tartanak megőrzendőnek. az mta konzervatívjai eleve abból indulnak ki, hogy magyarországnak nincsenek polgári hagyományaik. nekik nincsenek. a legtöbb városnak, vagy falunak is van. csak először az "új" konzervatívokat szét kell zavarni. és úgy lesz hagyományőrzés. a trianon munkacsoportot szét kell zavarni. és úgy lehet értelmesen beszélni arról hogy milyen módon lehetne nemzeti érdeket részlegesen érvényesíteni. regionalizmusról akkor lehet beszélni ha az mta vonatkozó intézetét előzetesen beszántják.

Bejegyzés: A választási térképekről

uniót erdéllyel 2019.06.11. 13:16:36

@lezlidzsi84:
a fidesz ott erős ahol a gazdaság elsődlegesen a termelői piacon alapul. ezek falvak, községek, mezővárosok (ezekből magyarországon elég sok van), ennél nagyobb bányavárosok, iparvárosok (ebből magyarországon könnyűipar és a statikus építőipar, és erre telepítették rá nagyészt német gépgyártókat, járműipart). ezeknek nincs regionális jellege. mert mezővárosok vannak mindenfelé. nincs olyan, hogy a kiskunság ide szavaz, a nagykunság amoda, a jászság emide, a hajdúság amoda, a nyírség amoda. régebben még volt ilyesmi a kevéssé iskolázott néprétegben, hogy a nyíregyházi tirpákok utálták a debreceni "hurkásokat". és szétszavaztak. de ebben a körben mindenki a migránsokat utálja. a debreceni és a diósgyőri foci szurkolók is puszi pajtások lettek. nincs ennek regionális jellege.

szeged ellenzéki. de ez nem szeged természetföldrajzi adottságából adódik, hanem abból, hogy ott a polgárság úgy képzeli el a világot, mint a fővárosi elit. a gazdaság nem a termelői piacra, hanem elsődlegesen a kereskedelmi szolgáltatásokra és fogyasztásra van alapozva. nem akarnak tiszai vegyiműveket. vagy effélét. mert az összekoszolná a környezetet. éppenséggel betelepedne oda az agfa vagy a basf. de ilyet nem akarnak. így függ össze a természettel. de ez nem zöld mozgalom, lilák, hanem a kényelmi szempontok. budapest és szeged az a két nagyobb város, amelyik nem akar árutermelést. és még pécs hajlik erre. de ez nem a természeti környezetből adódik, hanem egy ideológiából. amelyik városban a polgárság számára a termelés az első az mind fideszes. full fideszes. vagy esetleg jobbikos. de nem balos. mert az újbaloldal nem a munkásokat szólítja meg. hanem azt mondja, hogy van egy államnemzetek felett álló szuper elit. és környezetfüggetlen gondolkodásra van alapozva. és ebből lesz egy ideológiai harc. egy modern kori vallás háború.

Bejegyzés: A választási térképekről

Void Bunkoid 2019.06.11. 12:15:07

A Budapestes pontsűrűségi térképet érdmes megtekinteni, népsűrűség tekintetében a város "alakja" még mindig az első világháború előtti klasszik monarchiás Budapestet idézi - a 10 fölötti kerületek már nagyrészt hatalmas területű, de ritkábban lakott, hozzácsapott agglomerációs községek és külterületeikből lettek, és tulajdonképpen máig nem lett ilyen Tokió-szerű tömött-baszott nagy város. A nyüzsi még mindig csak ugyanott van, mint 1910-ben.

Bejegyzés: A választási térképekről

lezlidzsi84 2019.06.11. 11:38:31

@uniót erdéllyel: Úgy látom az említett kutatócsoport kezd egy nem túl költői megszemélyesítés áldozatává válni.
Azért tudnék jópár olyan problémát mondani, amelyek esetében nemcsak a település, de az országrész is erősen meghatározza a helyiek hozzáállását, válaszait - az más kérdés, hogy az országos politika nem igazán rezonál ezekre a dolgokra, sőt gyakran a problémák megoldása sem feltétlenül kíván regionális válaszokat.
A keresztény kultúra amúgy mikor alkalmazkodott a tájegységi felépítéshez? És mit segítene egy (alapvetően egységesítő) államvallás a regionalizmusban? Főleg egy alapvetően szekuláris országban?

Bejegyzés: A választási térképekről

uniót erdéllyel 2019.06.11. 08:47:19

a településtípusnak van jelentősége. mert azok meghatározzák a hagyományos társadalmi osztályok (parasztság, munkásság, értelmiség) eloszlását. de mondjuk ez is egyre kevésbé jelentős. földrajz: semmi. ez a "modernitás" eredménye. az mta regionális kutatói egy sivatagi nép kultúráját veszik át. regionalizmus (ami ugye képes megszelídíti a nacionalizmust) keresztény kultúra nélkül nem értelmezhető. mert azok igazodnak a tájegységi felépítéshez. eleve államvallás kellene hozzá. keresztény államnemzet. az mta az a közintézmény, amelyik ezt a legegyértelműbben, a leghatározottabban elutasítja. mta regionális kutatóintézetnél nincsen rosszabb. az mta felszámolta a kulturális alapokat. persze ehhez társul a földrajzot nélkülöző gazdaságpolitika. vagy a nyelvpolitika. finnugor őshazáról semmit se tudunk. tárgyi elmék, írásos emlék, élettani nyoma nincs. a nagy semmibe kellene belevetíteni a múltat. ha van közintézmény, ami brutálisan többségi magyarellenes, fölrajz és néprajzellenes, akkor az a magyar tudományos akadémia.

Bejegyzés: A választási térképekről

uniót erdéllyel 2019.06.11. 08:26:07

mta trianon munkacsoporttól ments meg uram minket. a legegyszerűbb dolgokat nem értik. magyarorország trianon óta: egységállam. abban a pártpolitika uralkodik. egy ideológiai harc, egy modern kori vallásháború. nincs jelentősége a természeti környezetnek. le lettek választva a nagyobb hegyek, a tengermellék, fel lett számolva a vidékiesség, nincsenek tájegységi önkormányzatok, vagy ha vannak azoknak lényegében semmi jelentősége nincs. egy sivatagi nép kultúrájában kellene leélni az életed. ezt mondja az mta. tisztelt trianon munkacsoport. menjetek a picsába.

Bejegyzés: A választási térképekről

DSegyevy 2019.06.10. 21:56:29

@gigabursch: Az eredményeken a térképek módszertana nem változtat, csak ugyanazt az eredményt lehet kedvezőbben és kevésbé kedvezően is ábrázolni.

Bejegyzés: A választási térképekről

gigabursch 2019.06.10. 21:49:37

Ha jól rémlik talán a HVG vizsgálta azt 2018-ban, hogy azonos szavazókörök mellett, de a rêgi metódussal mi lett volna az eredmény. Nagy különbség nem lett volna. Ugyanúgy 2/3, de még erősebb fidesz győzelem.

Bejegyzés: A választási térképekről