Pangea

Minden, ami földtudomány

Légzuhatag Gödön

2020. szeptember 01. 23:43 - Tranquillius

2020. augusztus 29-én emberemlékezet óta nem látott vihar csapott le Göd és Dunakeszi környékére. A légzuhatagnak nevezett meteorológiai jelenség hatalmas pusztítást okozott, nyomában kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongálódott épületek maradtak. 

vihar_god.jpgAz augusztus 29-i légzuhatag Felsőgöd és Sződliget felett a Vörös-kőről fotózva (fotó: Drexler Zsuzsa)

Ezt a vihart Gödön és Dunakeszin és a környező településeken sokáig úgy fogják emlegetni, mint az ikertornyok ledőlését New Yorkban. "Hol voltál annak idején, amikor az augusztus 29-i vihar lecsapott?" Sokan kinn voltak a Duna partján, mások otthon kertészkedtek, hazafelé tartottak kerékpárral a Dunakanyarból, vagy csak élvezték a meteorológiai nyár utolsó meleg napjait. Az időjárás előrejelzés egész szombatra napos időt jósolt, zivatarra csak a Dunántúlon kellett számítani. 

Késő délutánra kissé felhősödött az idő, de még mindig hétágra sütött a nap. Hat óra után Budapesten frissítő nyári zápor hullott, amely alig negyed óráig tartott. Ez volt az előszele a közelgő viharnak, amely délről tartott észak felé a Duna tengelyében. Ez a vihar pedig nem egyszerű mennydörgéssel kísért zivatar volt, hanem egy úgynevezett légzuhatag, amely hirtelen alakul ki és hatását tekintve jóval pusztítóbb energiákat szabadít fel.  

downburst.JPGLégzuhatag kialakulásának elvi ábrája

A meteorológiai szakirodalom szerint a légzuhatag, vagy angolul downburst olyan erős leáramlás, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen vagy annak közelében. A lezúduló hideg, jellemzően eső által hűtött levegő egy pontból ered és sugárirányú légáramlásként terjed szét a felszín felett. Jellemzően mindössze pár percig tart, de azalatt akár 240 km/h-s széllökés is kialakulhat. A légzuhatagok méretük szerint két kategóriába sorolhatók be: microburst-nek akkor nevezzük, ha 4 km-nél kisebb az átmérője, macroburst-nek a 4-km-nél nagyobbakat hívjuk. A légzuhatagokat elkülöníthetjük aszerint is, hogy milyen csapadékviszonyok jellemzik őket. A száraz légzuhatag a kevés vagy semennyi csapadékkal nem járó légzuhatagot jelenti. Ebben az esetben a csapadék még azelőtt elpárolog, mielőtt elérne a talajig. Nedves légzuhatagról akkor beszélhetünk, ha az számottevő csapadékkal érkezik. 

radar.jpgA légzuhatag reflektivitásánk a maximuma (forrás)

Az augusztus 29-i légzuhatag mérete a kezdőkép alapján éppen határeset, Felsőgöd és Sződliget között nagyjából 4 kilométeres átmérőjű lehetett, a lehullott csapadék mennyisége alapján egyértelműen nedves légzuhatag volt. Eleinte gomolyfelhőkből szemerkélt az eső, majd 18:45 körül ez egy viszonylag ritka típusú monocellás zivatarrá fejlődött, amelyből villámlással kísérve hatalmas cseppekben kezdett hullani az eső. Egyetlen feláramlás jött létre, amelyből nagyon gyorsan egy légzuhatag alakult ki Dunakeszi felett, majd északi irányban elérte Gödöt, Sződligetet, majd Vác környékén megszűnt. A legnagyobb intenzitású szél Dunakeszin és Gödön alakult ki, ahol a légzuhatag először elérte a felszínt és a széllökések meghaladták a 100 km/órát, a lehullott csapadék pedig a 20 millimétert. Radarmérések alapján a zivatar reflektivitása 63 decibel Z (dBZ) volt, amely jégszemcsék jelenlétét is jelezte. A heves időjárási események nem tartottak tovább 5-10 percnél. A talajjal való érintkezés következtében ugyanis a légzuhatag veszített az erejéből és hamarosan megszűnt.

godilegzuhatag_to.jpgSzennyvíz folyik végig a Feneketlen-tóba és a Dunába Gödön a Bartók Béla utcában 08.30-án

Szemtanúk beszámolója alapján a vihar közeledését elsősorban a Duna partján lehetett követni, ahol nem lehetett látni, hol kezdődik a folyó és hol kezdődik az eső. Másodpercek alatt bőrig ázott mindenki, miközben a lehulló gallyak és a kidőlő fák alatt menekültek biztonságos helyre. Az észak felé haladó cella fokozatosan veszített az erejéből, ez a másnap készített kárfelmérési térképen is kirajzolódott. A legnagyobb károkat a Duna menti sáv szenvedte, itt egyfelől akadálytalan volt a légtömegek mozgása, másrészt ezen a szakaszon találhatók jellemzően a legmagasabb fák is mindegyik településen. Érdekes módon az egybefüggő erdőkben a fák sűrűsége miatt kisebb károk jelentkeztek. Ugyancsak hatással volt az okozott károkra a településszerkezet. Az újonnan épült lakóparkok masszív házai és jellemzően kis méretű telkei, ebből következően kis méretű fái szenvedték a legkisebb károkat. Ellenben pl. Alsógöd jellemzően nagyobb telekmérettel rendelkező nagypolgári villái számos évszázados fának adott otthont, melyek jobban ki voltak téve a vihar pusztításának. Gödön az ősfás BME Németh Endre Mérőtelepe, az ELTE Füvészkert Huzella kertje és a Feneketlen-tó környéke szenvedte el a legnagyobb károkat. Dunakeszin pedig a Duna utca a Katona domb és a parti sétány. Ugyancsak emelte a viharkárok hatását a futóhomokos talaj, melynek csak felső néhány deciméteres rétege humuszos, azaz a fák gyökerei jellemzően sekélyek. 

godilegzuhatag_sziget.jpgA légzuhatag nyugati pereme a Gödi-sziget északi csúcsáról fotózva

A vezetékekre dőlt fák fél napos áramszünetet okoztak, nem jártak a vonatok, a vonatpótló buszok egy teljesen sötét településen haladtak keresztül. A csapadékot nem tudta befogadni a csatornahálózat, így az több helyen órákon keresztül buzgott fel akadálytalanul elszennyezve a felszíni vizeket. 

A vihar másnapján a helybéliek úgy szemlélték a pusztítást, mintha egy ostrom után bújtak volna elő az óvóhelyről. Csak Gödön legalább 200 fa dőlt ki és félő, hogy ez a szám csak növekedni fog a vihar után, amikor a tulajdonosok a megsérült, illetve veszélyessé váló idős fáiktól is megszabadulnának. Három nappal a katasztrófa után már megszokottá vált a település szerte felzúgó láncfűrészek hangja. Rossz hír, hogy az éghajlatváltozással egyre több hasonló intenzitású viharral kell számolni, amely alaposan átrendezheti egyes települések arculatát nem is olyan hosszú távon.

Ez az írás nem érhet véget anélkül, hogy köszönetet mondanánk mindazoknak, akik több mint 300 helyszínen dolgoztak a vihar utáni eltakarításban, szervezésben hivatásos vagy önkéntes munkában segítettek! És köszönet a cikk megírásában nyújtott segítséget a Göd kistérségi időjárás honlapnak!

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr2316184670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenti 2020.09.02. 05:36:27

Jó írás, viszont a dátumot érdemes lenne. 2020-ra javítani 2019 helyett.

Tranquillius 2020.09.02. 06:59:50

Megtörtént, köszönjük!

gigabursch 2020.09.02. 07:29:14

Egyébiránt minden zivatarra igaz:
Ha a felfő felé fúj a szél a felszínen - még nincs gond
Ha megálla szél - közel a vihar (ekkor szokott a természet is elnémulni - ez a vihar előtti csend)
Amint a felhő felúl fúj a szél: Már nagy a baj.

David Bowman 2020.09.02. 11:09:20

Megyek is a barátomhoz kárelhárítani. Én aludtam utoljára az óriási ostorfájuk alatt a múlt héten.

Irbisz 2020.09.02. 11:14:32

"A csapadékot nem tudta befogadni a csatornahálózat, így az több helyen órákon keresztül buzgott fel akadálytalanul elszennyezve a felszíni vizeket."

Azt irtátok, ~ 20 mm csapadék esett. Az igen szép mennyiség 10-15 perc alatt, de összességében nem különösebben sok, a csapadékmennyiség nem indokolta hogy órákon át buzogjon fel a szennyviz a csatornákból. Vagy eleve rossz a csatornahálózat, vagy levelek, sár és mindenféle szemét eltömte a lefolyókat.

gigabursch 2020.09.02. 11:32:00

@David Bowman:
Na, azt szép mutatvány lesz felvágni.
Illetve vágni még csak hagyján, max sűrűn élezed a láncot, de hasogatni... az egy komoly kíhívás és kín.
Nyersen még könyebb. Csak szólok.

David Bowman 2020.09.02. 11:50:53

@gigabursch: 350ezerért vágták le az instabillá vált fa ágait. Ott ült a két favágó és kacarászott a barátom kínján, és mondták, hogy gyorsan döntsön, mert mennek tovább a szomszédba.
Épp strandoltak a Homokszigeten, és motorcsónakáztak. A nejére és a pár hónapos kisbabájára rászakadt egy ág, és kórházba kerültek törésekkel. Őt meg a 12 éves kislányát a Duna közepén érte a hirtelen vihar. Másfél méteres hullámokról számolt be. Azt mondta, a szél a motorjára állította az apró csónakot, és attól félt, hogy beesnek a csigához. Egyszóval késsz horror, és katasztrófa. Amúgy a falu legöregebb házában laknak, épp a Dunaparton.

Tranquillius 2020.09.02. 12:22:13

@Irbisz: A vihar este hétkor volt szombaton, másnap reggel 8-9 kor még bőven jött fel a szennyvíz a Dunaparton.

gigabursch 2020.09.02. 12:27:29

@David Bowman:
A katasztrófavédelemnek ez ilyen esetben hivatali kötelessége.

Irbisz 2020.09.02. 15:23:26

@gigabursch: közterületen. Szerintem valakinek a kertjében álló veszélyessé váló fa helyrehozatala, kivágása a tulajdonos kötelessége és költsége.

Irbisz 2020.09.02. 15:24:43

@Tranquillius: Több mint 12 óra után is? Akkor ott a csatornahálózattal komoly bajok vannak, vagy kicsi a kapacitása, vagy lecsökkent (eltömődött) mostanra.

Tranquillius 2020.09.02. 15:44:21

@Irbisz: a villany csak délelőtt 10 után jött vissza. A tűzoltók magántelken is vágtak fát, (volt ahol a jászárokszállásiak háromnegyed kettőkor végeztek hajnalban), de csak akkor, ha a fa házra dőlt.

ProsTata 2020.09.02. 16:10:04

@Irbisz:
Majdnem eltaláltad az igazságot.
Először is a hirtelen lezúduló hatalmas eső túltelíti a csatornarendszert, a víz és (szerencsére) az erősen hígított szennyvíz visszatorlódik. A szélvihar miatt rengeteg hordalék, lomb, gally kerül a csatornarendszerbe, ami lassítja, vagy akár meg is gátolja a víz elfolyását.
Azaz a csatornarendszer kapacitásának csak töredékén üzemelt a vihar után. Nyilván -nem kis pénzért- a teljes érintett hálózatrészeket vizsgálni, tisztítani kell.

GABOR 2000 2020.09.02. 16:55:26

Kisfiammal menekültünk a Duna partról előbb a büfékhez, ahol egy hatalmas napernyő csapódott mellénk a földbe, egy hölgyet ledöntve, makd onnan a katonadombi játszótér azt hiszem hajó alakú faépítménye alá.... soha életemben nem éltem át ilyet. A gyerekben volt annyi ösztönös józanság, azt kiabálta h maradjunk itt, ne menjünk a kocsihoz, ne kerüljünk fák alá.... én jobban féltem mint a 8 éves... enyhült a vihar, elképesztő látvány fogadott, fák gyöketestül kitépve, a földön ágak, törmelék mindenhol....túléltük.

Sir Gombóc 2020.09.02. 17:52:20

Pár éve a Balaton keleti medencéjét Siófok-Balatonaliga között egy ilyen légzuhatag tarolta le. Hetekig tartottak a kárelhárítási munkák.

gigabursch 2020.09.02. 20:09:00

@Irbisz:
Most megfogtál.
Ami azt illeti igazad van.
Egyéb esetben még a számlát állja a biztosító.

Imo68 2020.09.02. 21:17:09

Csak azt nem értem, hogy Vácról miért nem esik szó? Itt dettó, sosem látott vihar volt...........!

TDICDITRDITDDIPDTD 2020.09.03. 07:19:27

@David Bowman: " 350ezerért vágták le az instabillá vált fa ágait." Azon nyombn mondtam volna nekik, hogy senki nem tartja vissza. A múltkor nekem is 50e Ft-ért akartak 3 cserepet! visszarakni a tetőre. Mondom annyiért ne vicceljen már. 5! perces munka volt!+5 perc volt kölcsönkérni egy beülös hevedert, meg egy kikötöt.

CsGyuri 2020.09.03. 10:34:38

@Irbisz: Mond ezt a kisnyugdíjasnak is!

CsGyuri 2020.09.03. 10:43:19

Alsógödön a Duna közelében jellemzően kicsik a telkek. A vihar után szinte azonnal kiszaladt az utcánkban az összes lakó körbenézni. A szomszédunkban a házra dőlt fát nem vágták össze a tűzoltók, pedig kosaras autóval jöttek, vasárnap este. Az áram nálunk csak vasárnap 11 óra után jött vissza (megértem, hiszen sok helyen dőlt fa a vezetékekre). Azokat, akiket a strandon ért a vihar nem értem, hiszen Pest felől érkező fekete felhőt már elég rég lehetett látni, arról nem is beszélve, hogy előtte párszor már szemetelt az eső a napsütésben.

Aureliano Buendía 2020.09.03. 21:07:05

@CsGyuri: pedig eredendően így van. A magánterületen álló fa a tulajdonosé. így neki kell gondoskodnia a fáról. Pl. ha megközelíti az áramvezeték védőtávolságát (eleve nem is öltethetne a vezeték alá), akkor saját költségén kell visszanyesnie. Ha mégis az áramszolgálatónak kell, nem fog szépészeti kérdésekkel foglalkozni, úgy visszanyesi, De eredendően a tulajdonos feladata az élet- és vagyonbiztonság szempontjait figyelembe vége gondozni a fát. És ebből a szempontból irreleváns, hogy kisnyugdíjas, vagy osztályvezető a multinál.

Ha kidől a fa, a tűzoltók elvileg csak közterületen járhatnak el, hiszen az a köz fája, míg a telken belül álló fa magántulajdon, és ezen van a hangsúly.

Minket is járattak, a szomszéd társasház fája kiborult, a mi udvarunkra, a tűzoltók szépen körbeszalagozták, és ennyi. Aztán az önkormányzati vagyonkezelő és a tűzoltó egymásra, meg a szomszéd közös képviselőre. Végül az ő kertészük vágta össze, de amúgy az tisztán látszott, hogy a tűzoltók sem voltak teljesen tisztában ezekkel a dolgokkal, az egyik vágta volna, a másik nem. Tudom, mert én telefonálgattam a fenti három szereplővel, míg végre eltűnt a kidőlt fa a mi udvarunkból.
süti beállítások módosítása