Pangea

Minden, ami földtudomány

Talált föld

2015. szeptember 09. 19:27 - Tranquillius

Miközben az egész világ az Európába érkező menekültáradattal foglalkozik egy európai ország észrevétlenül megnövelte területét 112 négyzetkilométerrel. 

Nem, nem Oroszországról lesz szó. 

estonianislands.jpg

Ha én lennék ennek az országnak a vezetője, bizony alaposan kitüntetném és megjutalmaznám azokat az embereket, akik ezt a tettet véghezvitték, hiszen békeidőben száztizenkét négyzetkilométer új földterület egészen jó eredménynek számít és itt nem az orosz katonai, vagy a holland mérnöki eljárásokról van szó. Észtországban a térképészek és geográfusok vitték véghez ezt a bravúrt, melynek során a kis balti állam területe 45227-ről 45339 négyzetkilométerre nőtt.

estonia_larger.jpg

Ehhez nem kellett mást tenni, mint a legújabb távérzékelési módszereket alkalmazni. Az utoljára 20 éve frissített észt kataszteri térképek tollal, vagy ceruzával meghúzott határai olykor 50 méteres eltérést okozhattak. Az új vektoros adatbázis révén a határok jóval pontosabbak lettek. A városok esetében az új közigazgatási határ a pontosabban meghúzott tengerpart lett, melybe minden szigetet beleszámoltak. Így fordulhatott elő, hogy például Narva város területe az eddig ismert 6895 hektárról 8454 hektárra hízott. De nagyobb lett a főváros Tallinn is, 104 hektárral.

Észtország összes területének 6,3%-át borítja víz, az új felmérés révén ez az érték némiképpen csökkent. Ez annak köszönhető, hogy a Peipus-tó (közismertebb nevén a Csúd-tó), a Võrtsjärv-tó és a narvai víztározóban lévő szigetek területét pontosabban határozták meg. 104 hektárral lett nagyobb például a Piirissaar-sziget a Peipus-tavon. (Érdekesség, hogy Magyarországon évről évre nő a vízzel borított országterület nagysága. És ez nem az árvizek, vagy a csapadékosabb éghajlat hatása, sokkal inkább a kavicsbányászaté.)  

Ezzel az új felméréssel a Dominikai Köztársaságot ugyan nem sikerült lehagyni, de Dánia és mögötte Hollandia irigykedve nézhetik a távolodó Észtországot. Sőt, Észtországnak nem csupán a területe lett nagyobb, de egy másik földrajzi viszonylatban is gazdagodtak. 

old-tallinn-panoramic-view.jpg

Kénytelenek lesznek átírni az észt földrajzkönyveket, ugyanis a 2012-es térképészeti adatbázis frissítés során az eddig ismerthez képest 834 új sziget, vagy szigetecske jelent meg a térképen. Mindeddig csupán 1521 szigetről volt tudomásuk, most azonban a légifelvételek és a lézer alapú távérzékelés (pl. LIDAR) fejlődése révén ez a szám 2222-re nőtt, vagy 2355-re, amennyiben az édesvízi szigeteket is beleszámoljuk. Az esetek többségében az új szigetek igen aprók, a 2355-ből mindössze 318 haladja meg az egy hektáros méretet. Az angol nyelvterület földrajza ezt a földrajzi fogalmat "islet"-ként ismeri, amire nincsen jobb magyar szó, mint a szigetecske. De mik lehetnek ezek? Észtországban előforduló lehetőségek:

  • Szikla: talajborítás, növényborítás nélküli lakatlan szirt
  • Homokzátony: sekélyvízi forma, mely torkolatok közelében, parti áramlások, vagy hullámzás által keletkeznek
  • Abráziós szirt: meredek, abráziós partszakaszon, a szárazföldről leszakadt sziklaszirt
  • Sérsziget (svédül: skär): jég által csiszolt lapos szikla

 61811260_panoramio.jpg

Arról nem szólnak a hírek, hogy az új adatbázisban minden dagálykor a tengerből kilógó követ feltérképeztek-e, vagy volt-e bármilyen alsó méretbeli határa a szigetecskéknek. Az érdekes eset azonban remekül rávilágít arra, hogy érdemes használni a távérzékelés legújabb vívmányait!  

 

Források: 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr647761104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GERI87 2015.09.11. 14:31:14

Magyarán az ország területe semmivel nem nőtt, amit felmértek az eddig is ott volt, csak senki nem "térképezte fel", nemcsak az eszközök hiánya miatt, hanem mert valójában jelentéktelen.
Ez már kb a fing reszelés kategória...
Az utolsó képen a csónak területe beleszámít?

"Az esetek többségében az új szigetek igen aprók, a 2355-ből mindössze 318 haladja meg az egy hektáros méretet."

Szerintem ilyen alapon bármely ország területét lehetne "növelni".
Norvégia szinte triviális példa, tele van part menti sziklákkal.

lezlidzsi84 2015.09.11. 18:53:22

@GERI87: Az ország ismert és nyilvántartott területe nőtt. Norvégia jó példa, ha nagyon akarnák, folyamatosan módosíthatnák területi adataikat. De ahogy ismerem őket, épp a pénteki pia felhajtásával foglalatoskodnak, úgyhogy ez most elég sokadlagos kérdés náluk :D

Tranquillius 2015.09.11. 20:01:20

@GERI87: Eddig is feltérképezték csak rosszul, most kijavították a hibákat. Szerencséjükre jól sült el, mert benne lehetett volna a pakliban az is, hogy kisebb lesz. A csónakot szerintem nem számolták bele, de érdemes érdeklődni az észt nagykövetségen...
süti beállítások módosítása