Pangea

Minden, ami földtudomány

Pillantás az országra - 5. forduló

2015. július 05. 20:10 - Tranquillius

A tavalyi hat fordulót megélt, hamar népszerűvé vált zászlós játékunk után idén újítunk és a Földmérési és Távérzékelési Intézet által létrehozott fentrol.hu honlapról válogatunk Magyarországról készült légifotókat. Ezúttal szeretnénk túllépni a mi látható a képen szintű játéknál, lenne benne egy kis csavar is. Próbálunk olyan képeket válogatni, ami mondjuk nem a Nagykunság egyik kukoricatábláját ábrázolja, esetleg a Balaton kellős közepét, hanem olyan légifotókat, amelyek egymagukban is megállnák a helyüket feladvány nélkül is. Úgy tervezzük összesen 9-10 forduló lesz összesen, az eredményhirdetés majd a decemberi Pangea szülinapon lenne. A díjazás alakul, a megérdemelt korsó sör mellé egyelőre két Gemenc térképet tudunk felajánlani az első két helyezettnek! 

A trollkodás elkerülése végett a kommentelést letiltottuk, komoly versenyzőink kérdéseinkre a többnyire egyszavas választ (sorszám + megfejtés) erre a címre küldjék:

pangea.geography@gmail.com

Hogy a későn érkezők is csatlakozhassanak a megfejtéseket folyamatosan várjuk majd az év folyamán, egészen az eredményhirdetésig. Éppen emiatt csak akkor fog fény derülni valamennyi megfejtésre.

Kellemes fejtörést! :)

49_fentrol.jpg

41. kérdés. Egyetlen személy nevével indokoljuk mi köze van Gemencnek a képen látható kastélyhoz!

50_fentrol.jpg

42. kérdés. Még húsz év kell ahhoz, hogy a képen látható szántóföldeken felépülő létesítményben meginduljon a termelés. E létesítménynek már csupán hónapjai vannak hátra, talán ez elegendő segítség ahhoz, hogy kitaláljuk, melyik évben készült a légifotó. 

41_fentrol.jpg

43. kép A jégkorszak tette híressé ezt a települést. Volt azonban más is ami miatt híres volt ez a falu. Kérdésünk, milyen szempontból volt tökutolsó ez a település Magyarországon? 

42_fentrol.jpg

44. kérdés. Soroljon fel legalább 5 államot, amelyet az elmúlt 90 évben a fehér folt kitakart. 

43_fentrol.jpg

45. kérdés. Keskeny csatornák vágják ketté az ujjlenyomat-szerű nádast, kérdésünk: mit jelölnek ezek a csatornák?

48_fentrol.jpg

46. kérdés. A II. világháború előtt parcellázott üdülőterület illusztris nyaralóvendégeknek adott otthont. Itteni nyaralójukban töltötte fiatalkorának egy részét a világ egyik legbefolyásosabb embere is. Ki ő? 

44_fentrol_1.jpg

47. kérdés. Apró, romos sírhely áll a semmi közepén, melyben híres ember nyugoszik. A híres ember harmadik gyermeke is híres ember lett, kérdésünk is hozzá kapcsolódik: hogyan hívják a fiúról elnevezett leghíresebb intézményt?

45_fentrol.jpg

48. kérdés. Mostanára már eltűntek ezek a tájsebek, de emléküket őrzi egy geológiai formáció. Most nem arra lennénk kíváncsiak, honnan kapta nevét a formáció, hanem arra, honnan kapta nevét a formáció nevét adó földrajzi fogalom?

46_fentrol.jpg

49. kérdés. Hogyan hívták ezt a települést Luigi Fernando Marsigli Magyarországot is ábrázoló térképén?

47_fentrol.jpg

50. kérdés. Hazánk egyik kitüntetett pontja rejtőzik a mostaninál ritkásabb erdőben. Immáron hányadik éve kitüntetett pontja ez Magyarországnak?

 

A megfejtők sorrendje nem sokat mutat a megfejtők valódi erényeiből, van aki csak egyetlen forduló megfejtésit küldte el és van a ki már mindháromét, sőt olyasvalaki is van aki csak néhány feladványt fejtett meg ezidáig. Végül is december elejéig bármikor nyugodtan be lehet küldeni a többit!

A helyzet a  harmadik forduló után, július 5-én: 

 1. 38 pont Bibó Z., Németh T. 
 2. 34 pont Nagy M.
 3. 31 pont Benyó D.
 4. 27 pont Szabó E.
 5. 19 pont Csányi T.
 6. 18 pont Lőrincz Cs.
 7. 17 pont Hodossy G., Kelemen M.  
 8. 13 pont Chikán G. 
 9. 10 pont Vince K.,  
 10. 9 pont Jakab Cs., Lukovszki-Szüts J., Takács Sz., 
 11. 8 pont Pitcairn 
 12. 4 pont Dávid G., 
 13. 2 pont Soós A., Bereczky B., 
 14. 1 pont Végh Á.,

 

Egy kattintás és nem maradsz le az új posztokról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr277593212