Pangea

Minden, ami földtudomány

Térképek Mekkája

2018. június 08. 11:57 - lezlidzsi84

Ha valaki szereti a régi (és nem annyira régi) térképeket böngészgetni, annak ma egy olyan oldalt ajánlunk, ami valószínűleg meg fogja határozni a következő két hetét, miközben radikálisan csökkenti munkahatékonyságát.

A német landkartenarchiv.de-ről van szó, mely egy olyan magánweboldal, ami digitalizált történelmi térképek gyűjtésével és közzétételével foglalkozik. Persze ez még nem annyira különleges, arra viszont valószínűleg már többen felkapják a fejüket hogy már több mint 21.000 térképnél tartanak, és ezeket jól tematizáltan kínálják fel megtekintésre, az "antik" várostérképektől egészen a komplett világatlasz-sorozatokig, vagy a német és orosz (szovjet) topográfiai térképsorozatokig.

berlin.jpgMagyarországon Berlin - részlet az 1911-es Stieler-féle világatlaszból - Forrás: landkartenarchiv.de

Az adatbázis fókusza szükségképp német, de természetesen olyan területekre is kiterjed, melyek már nem igazán németajkúak, illetve Közép-Európa  (és a Balkán) egyéb részeinek is komoly szerep jut a gyűjteményben.

Az egyedülálló munkát a mönchengladbachi Michael Ritz kezdte el 2003-ban, először elsősorban az 1900-1945 közötti jellegzetes német várostérképsorozatok tagjait közzétéve, de amikor a "rajongók" gyűjtéséből sikerült egy komoly és drága szkennert vennie, felgyorsultak az események, lehetővé vált komplett atlaszok és nagy részletességű térképsorozatok igen jó minőségű szkennelése is. A munkát "színesítették" az olyan epizódok, hogy Ritz úr eredetileg messze alulbecsülte a honlap népszerűségét és látogatottságát, és a valós helyzethez képest némileg rosszul választott tartalomszolgáltatót - az pedig egy 700 Eurós számlával díjazta a honlap sikerét. (Ekkor derült fény a munkát finanszírozó adományok kiemelt fontosságára.)

 konigsberg.jpgKönigsberg elpusztult belvárosának utolsó állapota, a híres hidakkal 1940-ben - Forrás: landkartenarchiv.de

A térképgyűjtemény egészét természetesen lehetetlen lenne teljes egészében bemutatnunk, ugyanakkor kedvcsináló jelleggel felvillantunk néhány érdekességet, illetve próbálunk némi segítséget nyújtani a 99%-ban német nyelvű felületen való eligazodáshoz.

potsdamer1941.jpg

potsdamer_1963.jpg

potsdamer1989.jpgA berlini Potsdamer Platz környéke 1941-ben, 1963-ban és 1989-ben, rombolással fallal, határváltozásokkal... Forrás: landkartenarchiv.de

A szinte a teljes 20. századot felölelő német várostérképgyűjteményben rengeteg érdekességre bukkanhatunk. Tanulmányozhatjuk például a még ép Königsberg városszerkezetét, elgondolkodhatunk, hogy is élt jóval kisebb beépítettség mellett 4,2 millió ember Berlinben (szemben a mai 3,7 millióval), tanulmányozhatjuk több német város háborús kárait, beépítettségének változását, közlekedési hálózatának fejlődését. A berlini sorozatban követhetjük Kelet- és Nyugat-Berlin fokozatos "szétválását", a fal felépítésének hatásait és a határ újranyitásának és az újraegyesítés hatásait. (Ez elsősorban a közlekedési hálózatok változásaiban és a senkiföldje átalakulásaiban érhető jól tetten.)

balkan.jpgAz Oszmán Birodalom utolsó éve a Balkán belsejében - részlet az 1911-es Stieler-féle világatlaszból - Forrás: landkartenarchiv.de

A gyűjtemény számomra legvonzóbb része az atlaszgyűjtemény (Weltatlanten), közülük is a meglehetősen részletes Stieler-féle atlaszsorozat, melynek 1860 és 1925 közötti kiadásaiból áll rendelkezésre 7 komplett példány, térképlaponként (!), de az elődatlaszok egészen 1730-ig visszamenőleg fent vannak. A megoldás előnye, hogy a Stieler atlaszok nagyjából azonos felbontásban és jelkulcsot használva készültek (igaz, a koraiak még kevesebb kis méretarányú lapot tartalmaznak), így kiválóan tanulmányozható mondjuk a balkáni határok alakulása, a Préri és a Vadnyugat "benépesülése", a transszibériai vasútvonal építése, valamint Afrika gyarmatosításának előrehaladása valamint az Osztrák-Magyar Monarchia is megcsodálható teljes valójában az egyes atlaszokban. Az 1911-es és 1925-ös atlasz néhol már zavarbaejtően részletes, az akkor még inkább üres Szibériában még egyes "állandóbb" jurtákat is jelölni próbáltak. (Persze ezen adatok hitelessége azért megkérdőjelezhető, akárcsak Afrika egyes tájai esetében.)

sziberia.jpgA csaknem lakatlan terület nem gátolja meg a részletes ábrázolást - Kelet-Szibéria a Stieler-féle világatlaszban - Forrás: landkartenarchiv.de

Aki inkább hazánk és tágabb térsége iránt érdeklődne, annak az "Österreich" fülön érdemes keresgélnie, itt található több topográfiai térképsorozat a közép-európai térségről és a Balkánról, az egyik sorozatban területenként jellemzően három időpontban (1890-es években, 1910-es években és a két háború között) készült térképlapokkal.

Természetesen még rengeteg "nyalánkság" található az oldalon: teljes német katonai térképsorozatok, vasúti és közúti térképek, térképes ismertető az 1936-os berlini és az 1972-es müncheni olimpiához, humoros térképek (vagy térképszerű ábrázolások). Aki nem csak német anyagokra vágyik, az sem csalódik: megtalálható itt a teljes szovjet topográfiai térképsorozattól az amerikai-brit katonai és navigációs térképsorozatig elég sokminden.

singapore.jpgSzingapúr és környéke a navigációs térképgyűjteményből - Forrás: landkartenarchiv.de

Az adatbázis használatát némileg nehezíti a németül nem tudók számára, hogy szinte minden csak németül van - igaz azért meglehetősen jól áttekinthető az egész és Google (vagy egyéb) fordítóval egész jól el lehet boldogulni. A főoldalt megnyitva navigálhatunk a vízszintesen feltüntetett fő kategóriák szerint is, de legörgetve szépen (képekkel is segítve) csoportosítva találhatunk mindent. Az alkategóriákba lépve előbb-utóbb megjelennek a térképlapok, amikre kattintva középtájon nagyítható és navigálható formában fognak megjelenni a térképek. A helységkereső funkció nálam nem működött jól.

Pár kulcsszó az eligazodáshoz:

Stadtkarten, Stadtpläne - várostérképek

Landkarten - "országos" térképek

Weltatlanten - világatlaszok

Einzelblätter - (egyedi) térképlapok

NAGYON FONTOS! A szerzői jogi kitételek szintén csak németül találhatóak meg, ezek alapján tilos az oldalról egyedi térképlapokat belinkelni máshová, a további felhasználáshoz Michael Ritz írásos engedélye szükséges, amit az oldal alján az Impressum linken lehet kérni. (Pár napon belül válaszol is a gyűjtemény gazdája) Természetesen engedély esetén is forrásmegjelöléssel lehet csak felhasználni az anyagokat. Akarom mondani, számunkra természetesen, sok felhasználónak sajnos nem annyira magától értetődő ez.

mekka.jpgÉs végül a mekkák Mekkája 1911-ben - még az Oszmán Birodalom részeként, északon a Hidzsáz-vasúttal - Forrás: landkartenarchiv.de

Az oldalnak még van néhány fontos funkciója: egyrészt (némi adományozással egybekötve) lehet információt is kérni, illetve lehet nekik térképeket is küldeni. Magyarul így szó szerint fel lehet tenni Magyarországot a "térképre", egy hazai várostérképgyűjteményre pedig szerintem nagy szükség lenne, vagy a landkartenarchivon, vagy a mintájára létrehozott hazai gyűjteményben. Ma ezek meglehetősen nehezen kereshetően kallódnak a neten (ha egyáltalán fent vannak), viszonylag komplettebb gyűjteménye például a  hazai várostörténeti facebook csoportok "ősanyjának", a Régi Győr csoportnak van (értelemszerűen Győrről). Ezeket mindenképpen jó lenne valahogy összefogni, mielőtt végleg elvesznének - ahogy ezt Németországban megteszi a Landkartenarchiv.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr1414019320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tranquillius 2018.06.08. 14:03:25

Egy térképet betehettél volna Mekkáról! :)

pitcairn2 2018.08.15. 09:16:21

belebotlottam ma egy érdekes interaktív térképbe

mapy.hiking.sk/

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.08.18. 07:06:35

Itt is van minden, mint a bolhapiacon. Ami egy "térkép könyvtár".

legacy.lib.utexas.edu/maps/

lezlidzsi84 2018.08.18. 19:08:41

@rdos: Kösz az ajánlást, elég erős gyűjtemény ez is :)
süti beállítások módosítása