Pangea

Minden, ami földtudomány

5 perc geológia - Földtani világatlasz

2017. december 20. 22:21 - Tranquillius

Talán egyszer eljut majd oda a technológia, hogy elég a telefonunk kameráját egy kőzetre irányítanunk és az közli velünk a kőzet formációját, korát és összetételét. Amíg ez nem sikerül addig kénytelenek vagyunk a saját érzékszerveinkre és földtani tudásunkra hagyatkozni, esetleg földtani térképet használni, amelyből már szerencsére vannak online verziók is. Ilyen projekt a Macrostrat is, ami többé-kevésbé részletes geológiai térképet ad az egész Földre. 

vilagatlasz.JPG

A Macrostrat webes térképe első ránézésre olyan mint egy pszichedelikus rajz. Tarka színek, absztrakt formák, össze-vissza vonalak borítják a szárazföldek felszínét. Mint valami szivárványszínben pompázó olajszennyeződés. Egy geológus azonban régi ismerősként üdvözli ezeket a színeket és formákat. Mindegyik színárnyalat pontosan megfelelhető a földtani időskálán egy adott földtörténeti kornak (lásd az alábbi ábrát). Ez egy nemzetközi szabvány, amelynek alapjait még 1881-ben a II. Nemzetközi Geológiai Kongresszuson, Bolognában fektették le. Egyedül a magmás kőzetek képeznek kivételt, ezek színe a kőzet összetételét (savanyú, avagy bázikus) jelzi. 


rgbgeology.jpgRétegtani színskála (forrás

Akinek a színskála elsőre nem sokat mond kattintson a térképen bal egérgombbal a megismerni kívánt színre. Ilyen esetben egy oldalról előugró ablakban olvashatunk angol nyelvű leírást az adott kőzetről, szerencsésebb esetben a konkrét formációról, annak koráról, kőzet-összetételéről, rendelkezésre álló szakirodalomról. Van ahol csak nagyon tág időintervallumot és általános leírást kapunk, például a sárga pleisztocén üledékek esetében. 

duna_quartz.JPGDuna-menti kvarctelérek Bajorországban (kép: Marcrostrat.org)

A színezett geológiai rétegek alatt két alaptérkép található, amely az átlátszóság állításával könnyíti meg a formációk beazonosítását. A domborzati térkép segítségével beazonosíthatjuk a felszínformákat, míg a vektoros alaptérkép segítségével a települések feliratozása nyújt segítséget (lásd fenti ábrát). 

capetown.JPGA Fokváros felett magasodó hegy leírása (kép: Marcrostrat.org)

Az applikáció jobb alsó sarkában van egy rövid menüsor, ahol megismerkedhetünk a térkép főbb adataival, tudjuk állítgatni az alaptérképet ill. az átlátszóságot, kereshetünk konkrét helyre, illetve két tetszőleges pont között készíthetünk a felszínről keresztmetszetet. A magasságokat metrikus és amerikai hosszmértékegységben is megkapjuk.

standreas.JPGA Szent András törésvonal és a San Joaquin-völgy keresztmetszete (kép: Marcrostrat.org)


hatarvonal.JPGHiányos Európa (kép: Marcrostrat.org)

A térképen látható geológiai formációk, törésvonalak a szárazföldek mellett megfigyelhetők néhány helyen a tenger szintje alatt is. Írország és Kanada között feltárul az északi Atlanti-óceán fenekén húzódó hátság. A térkép szerkesztői igyekeztek az egész Föld felületét lefedni, még az Antarktiszt és az Arktiszt sem felejtették le. Itt azonban szót kell ejteni az alkalmazás bizonyos hiányosságairól.

siberia.JPGSzínpompás Szibéria (kép: Marcrostrat.org)

Egyik fejlesztési lehetőség az lehetne, ha valamilyen módon meg lehetne jeleníteni a mélyben rejlő formákat, törésvonalakat és kőzeteket. Ez nem egyszerű, de talán pontszerű fúrás adatokból készített felugró ablakok is megtennék elsőre, de a két kijelölt pont között megrajzolt földtani szelvény lenne az igazi. A térkép másik hibája, hogy félkész. Vannak területek, ahol részletekbe menő aprólékossággal bejelöltek minden felszínen található kőzetet, de ez a Földnek csak egy kisebb része, ráadásul meglehetősen esetleges és mozaikos. Az amerikai kontinens néhány ország kivételével teljesen le van fedve, de például Afrikában csak a Dél-Afrikai Köztársaságot tudjuk böngészni. Ázsiában pedig Észak-Szibéria és Afganisztán (!) kivételével be kell érnünk a kisebb felbontású verzióval. Európában valamivel jobb a helyzet, de Skandinávia, Németország, Spanyolország és a Brit-szigetek kivételével minden más elnagyolt. De ez persze idővel bővülhet.

anglia_del.JPGDél Anglia. (kép: Marcrostrat.org)

Magyarország földtanát ezen a térképen csak nagy általánosságban ismerhetjük meg. Jó hírünk van azok számára, akik csak Magyarország miatt kattintottak ma ide; léteznek online elérhető magyarországi földtani térképek is a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) jóvoltából! Honlapjukon több földtani térkép közül válogathatunk. Van "egyszerű", a Macrostrathoz hasonló földtani térkép, amelyen fel vannak tüntetve a formációk indexe.

A földtani indexek (pl. mT2) adott formációkat jelölnek. Az index első, kisbetűs tagja a formáció betűjele (a példában Megyehegyi Dolomit), a második, nagybetűs tag a kor rövidítése (a példában triász), és lehet harmadik tag, ami a képződmény korát pontosítja (2, azaz középső triász). (forrás)

mbfsz.PNGMBFSZ webes térképek (forrás)

Tanulmányozhatunk olyan térképeket, ahol az utolsó 65 millió év üledékeit és kőzeteit nemes egyszerűséggel lehántottuk az idősebb rétegekről (Magyarország pre-kainozoos térképe), és vannak olyan speciális földtani térképek is, mint például a talajvíz-mélység térkép, az építésalkalmassági térkép, vagy a potenciális hulladéklerakók térképe.  

balaton.PNGA Balaton-felvidék keleti részének földtani térképe (forrás)

De mire jó ez az egész, azon kívül, hogy órákig lehet böngészni? Egyfelől remek illusztrációkat készíthetünk vele földrajzos, földtanos beadandókhoz, vagy blogbejegyzésekhez. :) Földtani térképek segítségével megismerhetjük szűkebb lakókörnyezetünk földtanát, a túrázásaink során talált kőzeteket, rádöbbenhetünk, hogy kialudt vulkánon áll a házunk, esetleg éppen törésvonal felett készülünk-e éppen családi házat vásárolni. 

bukk.PNGA Bükk-hegység részletes földtani térképe (forrás)

Egyes földtani tematikus térképek olyan speciális információkat hordoznak, amelyeket a mérnökök is felhasználnak, kutatásnál, tervezésnél, kivitelezésnél. De az is előfordulhat, hogy valaki csak gyönyörködik bennük és lassan felfejti a mögöttük rejtőző hatalmas geológiai kutatómunkát és ismeretanyagot. 

 

Térképek: 

Világ: https://macrostrat.org

Magyarország: https://map.mbfsz.gov.hu/

Anglia: http://www.bgs.ac.uk/data/mapViewers/home.html

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr8113510599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.12.21. 18:30:55

Felhasználhatósága tart a korlátlanba.

Csak az a kérdés, hogy van-e ahhoz fantázia és alkalmazó képesség.

Egyébként érdekes lenne, hogy az erdészeti genetikus talajtérkép országos hálózatát hogyan lehetne pontosítani egy ilyen "mély" térképpel.
süti beállítások módosítása