Pangea

Minden, ami földtudomány

Megérteni Szíriát

2017. március 05. 20:00 - Tranquillius

Meddig nem nézhetünk meg egy közszolgálati híradót migránsok nélkül? Mikor omlik végre össze az Iszlám Állam? Kitörhet-e a harmadik világháború a NATO és Oroszország között? Ki áll nyerésre a szíriai polgárháborúban? Lesz-e önálló Kurdisztán és mit szól mindehhez Törökország? Elindult-e már az orosz gőzhenger Ukrajnában? Van-e áram a Donbasszban?

Ha esetleg nem tudnánk a kérdésekre a választ, szerencsére létezik egy honlap, ahol mindezt percre pontosan nyomon követhetjük. Mai bejegyzésünk témája a Liveuamap.com honlap, amely minden geopolitika iránt érdeklődő ember kezdőlapja mostanában.  

livemap_syria170305.JPG1. ábra A szíriai polgárháború, 2017. március 5-én.

A honlap 2014 óta létezik, a hivatalos neve Live Universal Awareness Map, rövidítve liveuamap.com. A név feloldásában segíthet, hogy az alapítók, Rodion Rozhkovsky és Alexander Bil'chenko ukránok és kezdetben az ukrajnai helyzetre fókuszáltak kizárólag. Az erdeti név valószínűleg innen eredt, majd amikor a világ többi válságövezetét is fokozatosan monitorozni kezdték ez már szűknek bizonyult, így kénytelenek voltak az UA-t tartalmilag kibővíteni. A cég irodája Dnyipropetrovszkban, Ukrajnában található. Szoftverfejlesztők és újságírók alkotják a csapat magját, céljuk, hogy térkép-központúan ábrázolják a világ válsággócait, legyen szó fegyveres konfliktusokról, globális terrorizmusról, emberi jogi kérdésekről, kiberháborúról vagy éppen természeti katasztrófákról. 

A jobb oldali panelben megjelenő híreket keresőrobotok gyűjtik be az internetről. Többségük a harcoló felek hivatalos twitteroldaláról kerül fel, ezért a hírek többsége meglehetősen pontos és naprakész. A híreket egy elemzőkből álló csapat tényszerűen elemzi, például ha egy lázadó csoport feltölt a twitterre egy képet, miszerint elfoglalták az xy városrészt, akkor a Liveuamap csapata ezt ellenőrzi a google maps oldalon, beazonosítják a felismerhető pontokat és ha igaz a hír közzéteszik a hírpanelben és a térképen is. Történhet ez pontszerűen; egy adott jelet téve az adott helyszínre, vagy poligonosan, amikor az adott harcoló fél színére színezik át a kérdéses városrészt. Előfordul az is, hogy benéznek valamit, de ilyenkor vagy ők pontosítják a bejegyzést, vagy az ellenséges csapatok cáfolják meg képekkel ill. közleményben. 

jelmagyarazat.JPG

jelmagyarazat2.JPG2. ábra A szíriai polgárháborúban harcoló felek és az általuk ellenőrzött terület (az első jelkulcs érvényes a többi területre is)

A fejlécen választhatunk a térképnézetek között, jelenleg Ukrajna, Szíria, Iszlám Állam, Közel-Kelet (Middle East), Európa, Amerika, Ázsia és az egész világ (utóbbi legördülő menüjében még kiberháború alpont is található). A hírfolyam felett található menüpontok is érdekesek. Alapból az események (Events) látszik, de itt tudunk választani nyelvet, köztük a magyart is. De például itt található a legszuperebb gomb a "time", ahol napra pontosan visszanézhetjük az adott konfliktus eseményeit, ha esetleg a frontvonalak helyzetére volnánk kíváncsiak az elmúlt két év bármelyik napjáról (lásd 3. ábra). Ilyen módon még egyetlen háborút sem dokumentáltak. A "key" alatt található a jelmegyarázat, például a szembenálló felek színkulcsa (2. ábra), de a pontszerű jelölések ábráinak magyarázatát is itt leljük. Bár legtöbbjük önmagáért beszél.

20150930orosz.JPG3. ábra A szíriai helyzet 2015. szeptember 30-án, az orosz beavatkozás első napján. (Csak két színt jelöltek még ekkor)

A pillanatnyi helyzet Szíriában. 

A szíriai polgárháború több szempontból is megérdemli, hogy foglalkozzunk vele. Első szempont a szembenálló felek kérdése. Ebben létezik egy helyi szint, pl. a lázadók, a kormányerők, az Iszlám Állam, vagy a kurdok. És létezik egy felettük álló szint, az őket támogató külfdöldi hatalmaké. Törökország, Oroszország, arab államok, Irán és az Egyesült Államok egyaránt támogatja a helyi erőket valamint fegyveresen is beavatkozik a konfliktusba. Ez pedig néha egészen hajmeresztő helyzeteket produkál, például amikor az orosz légierő a NATO-tag Törökország szárazföldi csapatait bombázza (legutóbb Al-Bab város ostromakor), amikor a NATO-tag Törökország a vadonatúj amerikai fegyverzettel és részben amerikai zászló alatt harcoló kurdokat lövi nehéztüzérséggel. Utóbbi konfliktust például ez év márciusában csak úgy sikerült megoldani, hogy a kurdok területet engedtek át a szír kormányerőknek, akik elválasztják őket a török hadseregtől (4. ábra). Természetesen ez sem garancia, hiszen a törökök által támogatott lázadók és a szír kormányerők időnként lövik egymást, amíg a török és orosz kormány szét nem választja őket, mint egy tanító néni a rossz gyerekeket. 

aleppo_front.JPG4. ábra A kurdok által a szír kormányerőknek átadott terület Manbij-től nyugatra. 

Trendeket nagyon nehéz felállítani ebben a mad max-szerű, állandóan hullámzó frontvonalakkal terhelt polgárháborúban. A szír kormányerők legalább nyolc fronton viselnek háborút, több kevesebb sikerrel. Fokozatosan számolják fel a kisebb lázadó enklávékat, törnek előre Aleppótól keletre az Asszad-víztározó felé, kihasználva az Iszlám Állam összeomlását ebben a térségben. Orosz légi és szárazföldi segítséggel nemrég sikerült visszafoglalniuk Palmyrát és a környező olaj és gázkutakat, ezzel gyógyírt találva a súlyos üzemanyaghiányra. A szír államfő, Bassár el-Aszad nem túl népszerű nyugaton, hatalmának legitimációját abban az esetben tudná megerősíteni, ha folyamatosan harcol az Iszlám Állam ellen, esetleg tevékeny szerepet vállal a teljes megsemmisítésében. Utóbbi már jelenleg is megvalósulni látszik, a szír kormányerők fokozatosan szorítják az iszlamistákat kelet felé. Azonban elképzelhetetlen bonyoldalmakat okozna a szír elnök esetleges halála.

sarlokalapacs.JPGOroszok által támogatott szír kormányerők egy ismerős szimbólummal pózolnak a frissen visszafoglalt Palmyrában.  

2017 egyelőre nem az Iszlám Állam éve, nyugaton két bástyájuk esett el: Al-Bab és Palmyra, és elesni látszik a legnagyobb városuk, az iraki Moszul is. Az előrenyomuló kurdok által fenyegetett Rakkából elmenekült a katonai irányítás az iraki határon lévő Al Qa'im-ba. Dajr ez-Zaurt sem sikerült elfoglalniuk, a körbezárt kormányerőket az orosz légihíd folyamatosan ellátja utánpótlással, a kurd támadás, pedig tehermentesíti őket. A terrorista állam köldökzsinórjának számító Eufrátesz folyót Rakkától nyugatra három ponton is elvágni látszik az amerikai fegyverekkel harcoló pesmerga haderő. Ennek ellenére Szíria legnagyobb (igaz legritkábban lakott) része még mindig az ő ellenőrzésük alatt áll.

autobomba.JPGAz Iszlám Állam garantálja a Mad Max hangulatot. Út szélén talált ISIS autóbomba.

A kurdok déli offenzíváját azonban bármikor megakaszthatja egy török támadás, különösen a török elnök nemrégiben tett nyilatkozata után, miszerint nem fogják eltűrni terrorista haderők jelenlétét a határ mentén. Mivel a kurdok által gründolt, de már etnikailag 60%-ban arab haderő, a Szír Demokratikus Erők (SDF) a törökök szerint terrorista szervezet, a helyzet itt is könnyen eszkalálódhat.

Szíriában az ellenzéki erők (FSA - Szabad Szír Hadsereg) megosztottak, szervezeteik néha szóba sem állnak egymással, néha lövik egymást. Délen Dara városában szilárdan tartják magukat, mint ahogy Damaszkusz keleti külvárosaiban is. Fellegváruk Idlib tartomány, Aleppó és a török határ között. Soraikban az Al-Kaida tagoktól a mérsékelt erőkig számtalan csoport bukkan fel. A helyzetet bonyolítja, hogy a törökök által támogatott (T)FSA-nak, semmi köze nincs a többi szír ellenzéki seregekhez. Utóbbiak a kurdok ellen megindult Eufrátesz Pajzs hadművelet során megakadályozták a kurd területek egyesülését azzal, hogy támadást indítottak a gyengülő Iszlám Állam ellen. A támadás a múlt héten ért véget, amikor a szír kormányerők elérték a kurd vonalakat és elválasztották a török seregeket az Iszlám Államtól. Jelenleg a kurdok és a szír kormányerők között úgy tűnik megállapodás van, hogy nem támadják egymást. 

damaszkusz.JPG5. ábra Ellenzéki és iszlamista "zsákok" Damaszkuszban, 2017 március 5-én 

Ezek a pozíciók naponta óráról-órára változhatnak, a nagyhatalmak jelenleg legfontosabb játszóterén. A liveuamaps honlap ezeket a változásokat követik nyomon a nap 24 órájában. Twitter oldaluk hasonlóan aktív és naprakész. A megértéshez azonban hiányoznak az átfogó elemzések ezt a hiányt máshonnan kell pótolni. A szír helyzettel foglalkozó wikipédia oldalak is rendszeresen frissülnek, itt is nyomon lehet követni a pillanatnyi helyzetet. Külön oldalakat szenteltek az egyes városok ostromának, pl. Aleppó, Dara, Homs, Latakia. Ha nem is óránként, de hetente frissítik itt is a térképeket (6. ábra). Itt egy-egy témához találhatunk átfogó és rendszeresen frissülő leírásokat, bár ezek többnyire csak angol nyelven érhetők el. 

sziriawiki.JPG6. ábra A szír polgárháború a wikipédia térképén, 2017 március 3-án (forrás: wikipédia)

A liveuamap.com  honlapon naponta megjelenő, a háborús pusztulásokról, összecsapásokról készített fényképek, videók képesek arra, hogy magyarázatot adjanak arra a kérdésre, mit is keresnek a szíriai (és iraki) menekültek Európában. Ez a honlap beszámol a béketárgyalások akadozó folyamatáról, ahol a megegyezés mind Szíria, mind Európa szempontjából létfontosságú lenne. A szíriai fegyvernyugvásra és a menekültáradat megszűnésére azonban az Iszlám Állam megsemmisítéséig semmi esély nincs. Addig is a liveuamaps.com az egyik legjobb honlap megérteni Szíriát.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr3412314381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2017.03.06. 11:02:01

jó ötlet volt elmozdítani ezeket a diktátorokat - most jobb?

Alauda Arvensis 2017.03.06. 11:06:57

Tényleg jó oldal, már egy éve ezen követem naponta a szíriai háború eseményeit. A bejegyzésekhez tartozó kommenteket viszont nem érdemes elolvasni, mivel semmi másról nem szólnak mint a különböző oldalak fizetett propagandistáinak partalan gyűlölködéséről. Sokkal érdekesebb időnként a forrásként megjelölt oldalakra kattintani, pl. a linkekhez tartozó twitter fiókoknál lehet további képeket, felvételeket találni, néha olyanokat, melyeket véletlenül sem látna az ember a nyugati sajtóban, meg egyáltalán bármiféle sajtóban olyan szinten gyomorforgatóak és embertelenek.

Sir Galahad 2017.03.06. 13:03:50

A migránsáradatnak most is csak egy része jön a háborús övezetekből. Tehát attól sem szűnik meg, ha egyszer megbukik az iszlám államnak nevezett akármi.

Tranquillius 2017.03.06. 14:58:38

@Sir Galahad: Nem szűnik meg az áradat, de a háborús övezetből érkező menekültek egy jelentős része haza tudna menni Irakba és Szíriába. Azaz kétirányúvá válna a menekült-útvonal.

Buchhalter 2017.03.06. 15:18:18

@Sir Galahad: igen egyre több az élösködő feka Afrikából.Minek is Ezrópának kéne eltartani ezeket a túl szaporodott niger segélylesőket? Érdekeln egy ilyen elemzés Ukrajnáról és Líbiáról is .Én a Kárpátinfón követem az Ukrán konfliktust ,de az az érzésem,hogy az Ukrán kormány a veszteségekben igen komolyan hazudik. A 10 000 -es katonai veszteséget már a Németek is viccnek tartják.Óvatos becslésekkel legalább 15-20 000 ukrán katona eshetett el.Plusz civilek,felkelők,orosz katonás és amerikai zsoldosok.

Aranyi Gábor 2017.03.06. 15:29:26

A Keleti pályaudvaron oda nyilatkozott egy szír FÉRFI (?????), hogy azért jött el, most most ott rossz. Ha jobb lesz, visszamegy. B+, mitől lenne jó? ÉS miért mennél vissza 5-10 év múlva, amikor ennyi idő után már a magyar fiatalok se jönnek haza? B-Asszadnak valami 400 000 fős embervesztesége van. Alsó hangon 800 000 SZÍR (???) FÉRFI (???) "menekült" el onnan, és élősködik a nyugati szociális rendszeren, és még jó, ha csak élősködik, és nem toboroz az IÁ-nak, vagy nem robbant helyben... Mert miért is kell B-Asszadék elől menekülni?? Hát csak azért, kisszívem, mert az IÁ híve valaki... 15-35 éves kurd, jazidi, szír, arameus keresztény nők fegyverrel a kézben meghalhatnak hazájuk függetlenségéért - huszonéves, magukat "gyereknek" hazudó szakállas kisebbségiek 45 évesig bezárólag "menekülnek"??? Szerintem a Maci köpött már, úgyhogy vége az esti mesének! Az "élő" térkép jó és hiánypótló.

Tranquillius 2017.03.06. 16:04:52

@Aranyi Gábor: Ugyanez történik bármelyik polgárháborúban. Aki lövöldözni szeret, az marad, aki nem, az elmegy olyan helyre, ahol nem lövöldöznek és nem hal éhen. Nincs ebben semmi különös.

Duplaxiii 2017.03.06. 16:15:35

@Alauda Arvensis: Már érdemes volt idekattintani!
Végre egy igaz, mindenki felett álló, trendi neoliberális olvasó...
Te alapból kirekesztő, te...
Értelmetlen a poszthoz hozzászolni. Miattad!

Világesemények · http://vilagesemenyek.blog.hu/ 2017.03.06. 17:15:08

Azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy az USA és Oroszország nem érdekeltek a háború lezárásában, tekintve, hogy ez a két ország a világ két legnagyobb fegyverexportőre. A térség óriási fegyverfelvásárló és a nagyhatalmak nagyon sok pénzt keresnek a harcokon!

Untermensch4 2017.03.06. 17:56:43

@Aranyi Gábor: "Mert miért is kell B-Asszadék elől menekülni?? Hát csak azért, kisszívem, mert az IÁ híve valaki..."
Kádárék elől meg csak a horthysta-fasiszta csőcselék menekült, ugye?
Nem tudom emlékszel-e a házaspárra akik a délszláv balhéból menekültek. Ahol laktak, a szomszédok mondták a feleségnek hogy a férje horvát úgyhogy ki fogják nyírni. De vele nincs semmi bajuk. Mivel a horvát oldalon is voltak hasonló ötletek, mehettek volna boszniába (de ha jobban belegondolsz, egy horvát-szerb házaspárnak ez eleve rossz ötlet) vagy el, bárhová.
Egy nyolc-tíz "oldalt" tartalmazó háborúban te hogyan döntenéd el hogy melyik seregben is kell harcolnod?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.06. 21:28:35

@Világpolitika: "az USA és Oroszország nem érdekeltek a háború lezárásában, tekintve, hogy ez a két ország a világ két legnagyobb fegyverexportőre. A térség óriási fegyverfelvásárló és a nagyhatalmak nagyon sok pénzt keresnek a harcokon!"

Harcoló feleknek nem szabad fegyvert eladni. Meg pénzük sincs rá sok. Békeidőben van pénz rá dögivel az olajbevételekből.

Világesemények · http://vilagesemenyek.blog.hu/ 2017.03.06. 23:54:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem szabad nekik eladni fegyvereket? :)))))) Ez jó. Tetszik! :)) És akkor szerinted mégis hogyan pótolják hosszú évek óta a tonnaszám fogyó készleteiket? Lőszert, harci-eszközt, felszerelést? Az biztos, hogy nem Allah küldi le nekik az égből.

Untermensch4 2017.03.07. 08:58:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Harcoló feleknek nem szabad fegyvert eladni. Meg pénzük sincs rá sok. Békeidőben van pénz rá dögivel az olajbevételekből. "
Ez kb olyan mint Svejknél a kórházvonatot lőni. Nem szabad, de lehet... :)
Olajkitermelés pedig lehetséges háború közben is, az IÁ is olajból finanszírozza magát (legalábbis vmekkora mértékben).

pitcairn2 2017.03.07. 14:29:19

jó ez a térképi vizualizációra alapozott "élő" honlap, de a mögöttes okok magyarázata helyett inkább csak térképen ábrázolja a nemzetközi válsággócok aktuális állapotát

persze ez is nagyon fontos, úgyhogy köszönet a "hírverésért":)
süti beállítások módosítása