Pangea

Minden, ami földtudomány

Pillantás az országra - 6. forduló

2015. augusztus 09. 20:51 - Tranquillius

A tavalyi hat fordulót megélt, hamar népszerűvé vált zászlós játékunk után idén újítunk és a Földmérési és Távérzékelési Intézet által létrehozott fentrol.hu honlapról válogatunk Magyarországról készült légifotókat. Ezúttal szeretnénk túllépni a mi látható a képen szintű játéknál, lenne benne egy kis csavar is. Próbálunk olyan képeket válogatni, ami mondjuk nem a Nagykunság egyik kukoricatábláját ábrázolja, esetleg a Balaton kellős közepét, hanem olyan légifotókat, amelyek egymagukban is megállnák a helyüket feladvány nélkül is. Úgy tervezzük összesen 9-10 forduló lesz összesen, az eredményhirdetés majd a decemberi Pangea szülinapon lenne. A díjazás alakul, a megérdemelt korsó sör mellé egyelőre két Gemenc térképet tudunk felajánlani az első két helyezettnek! 

A trollkodás elkerülése végett a kommentelést letiltottuk, komoly versenyzőink kérdéseinkre a többnyire egyszavas választ (sorszám + megfejtés) erre a címre küldjék:

pangea.geography@gmail.com

Hogy a későn érkezők is csatlakozhassanak a megfejtéseket folyamatosan várjuk majd az év folyamán, egészen az eredményhirdetésig. Éppen emiatt csak akkor fog fény derülni valamennyi megfejtésre.

Kellemes fejtörést! :)

51_fentrol.jpg

51. kérdés Híres ember szülőháza bújik meg a kép középpontjában. Nem sokáig élt itt az család, amely később elszegényedett. Milyen esemény állt az elszegényedésük hátterében?

52_fentrol.jpg

52. kérdés Melyik összletbe sorolják a geológusok a település nevét hordozó formációt?

53_fentrol.jpg

53. kérdés Melyik hegységben azonosították azt az ércet először Magyarországon, mely a képen látható bányák üzemeltetőjének fedőnevében állt?

54_fentrol.jpg

54. kérdés Ebben a megfejtésben némi geológiai párhuzam vonható az 52. képpel. A kép középpontjában található, kerítéssel körbevett kőobeliszkből egykor négyet emeltek Magyarországon, mára csupán ez az egy maradt. Megfejtésként a három másik település nevére lennénk kíváncsiak, ahol ilyen obeliszket emeltek.

55_fentrol.jpg

55. kérdés Ki írta a képen látható bánya történetéről a leghíresebb művet?

56_fentrol.jpg

56. kérdés Melyik királyunktól kapott szabad királyi városi rangot az a település ahol a képen látható ötágú csillagos parkú település névadója elhunyt?

57_fentrol.jpg

57. kérdés Összesen hány folyóág felett ível át a képen látható híd?

58_fentrol.jpg

58. kérdés Egy sorszámra lennénk kíváncsiak: az 51. és az 58. képen egyaránt egy híres ember szülőháza látható a kép középpontjában. Kérdésünk: e kettő szülőház közül melyik épületben élt tovább az ott született híres ember?

59_fentrol.jpg

59. kérdés Melyik vármegyéhez tartozott a település szélén látható vízfolyással egyező nevű vár 1800-ban?

60_fentrol.jpg

60. kérdés A végére egy irodalmi feladvány: Vár állott, most kőhalom... Legalább hány kilométert kellett gyalogolnia Mártonnak a falujából, hogy eljuttassa az üzenetet?

 

A helyzet a negyedik forduló után, augusztus 9-én: 

  1. 47 pont Bibó Z., Németh T. 
  2. 42 pont Nagy M.
  3. 31 pont Benyó D.
  4. 27 pont Szabó E.
  5. 23 pont Lőrincz Cs.
  6. 19 pont Csányi T.
  7. 17 pont Hodossy G., Kelemen M.  
  8. 13 pont Chikán G. 
  9. 10 pont Vince K.,  
  10. 9 pont Jakab Cs., Lukovszki-Szüts J., Takács Sz. 
  11. 8 pont Pitcairn 
  12. 4 pont Dávid G.
  13. 3 pont Bereczky B.
  14. 2 pont Soós A. 
  15. 1 pont Végh Á.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr307669374
süti beállítások módosítása