Pangea

Minden, ami földtudomány

Mihez kezdjünk várainkkal?

2015. március 25. 23:33 - Tranquillius

Gondolom nem sokan hallottak még Wilczek grófról, aki a Monarchia egyik neves lengyel családjából származott és a XIX. század folyamán egy Zichy gróffal együtt finanszírozta az osztrák-magyar északi sarki expedíciót. Ez volt az a híres kaland, melynek során Karl Weyprecht és Julius von Peyer 1872-1874 között felfedezte a Ferenc József-földet. Nem lehetetlen, hogy az expedícióról is megemlékezünk majd, de itt most Wilczek gróf egy másik tettéről szólnánk, amely kissé kárpótolná azokat, akik hiányolták a kommentelési lehetőséget a legújabb Pangea játékából. Vitaposzt eddig még nem volt nálunk, most elérkezett ennek is az ideje.

dsc06672a.jpgKreuzenstein vára, Leobendorf, Alsó-Ausztria

Történt egyszer, hogy Johann Nepomuk Wilczek grófnak megtetszett egy, a Bécstől nem messze lévő birtokán álló romvár. Gondolt egyet és a sziléziai szénbányáiból szerzett elképesztő vagyonát arra költötte, hogy nem csak újjáépítse Kreuzenstein várát, de be is rendezze. Az 1906-os ünnepélyes átadáson maga II. Vilmos német császár is tiszteletét tette. A várkastély ma is ott áll Leobendorf felett, a turisták legnagyobb gyönyörűségére, akik viszont nem látogathatják akármikor a létesítményt, mert a grófi család még mindig itt él. Most egy pillanatra hunyjuk be a szemünket és képzeljük el ugyanezt Magyarországon. Ugye, hogy nem megy?

cimlap_legi_szigliget.jpgSzigliget vára

Állandó téma volt nálunk teljesítménytúrák során, amikor egy romvárba értünk, hogy ha nagyon sok pénzünk lenne újjáépítenénk egy ilyet. Mert ez egy "jó poén" lenne, mert vonzaná a turistákat és sokkal inkább kiemelné a környező táj szépségét. Meg milyen már, hogy ebben az országban csak romok vannak. Persze, tudjuk a gonosz Habsburgok mindent leromboltak. Azt pedig, hogy ez többnyire inkább a vár alatti falvak lakosságának volt köszönhető többnyire szemérmesen elhallgatjuk. Tulajdonképpen a hazai műemlékvédelem is sokszor akadálya a várak újjáépítésének. A Velencei charta kizárja a hipotéziseken alapuló restaurálást, ami a leginkább csak metszeteken fennmaradt állapotok visszaállításának fő akadálya. Pedig itt nem arról lenne szó, hogy minden várat újjá kell építeni, hanem arról, hogy nem kellene kizárni a lehetőségét annak, hogy néhányat helyreállítsunk. Pl. Visegrádot, Diósgyőrt, vagy a Balaton partján Szigligetet. Mondjuk a híresebbeket, mint amilyen Drégely vára. Ezek a várak még így is jobb helyzetben vannak a többinél, hiszen szem előtt vannak. Magyarországon azonban számtalan olyan kisebb várrom van, amelyről nem írt legendát Arany János, nem énekelte meg Tinódi Lantos Sebestyén, néha csupán egyetlen falcsonk maradt belőlük egy áthatolhatatlan erdő közepén. Holott felbecsülhetetlen kultúrtörténeti emléket képviselnek ezek is, akár több száz éves viharos múltjukkal. Szerencsére vannak pozitív példák, itt-ott megmozdult egy kisebb közösség, mint például Csobáncon, vagy Szádváron de a teljes rekonstrukció valószínűleg itt is csak ábránd.

maxresdefault_1.jpgFüzér vára - rekonstrukció

Magyarországon szerencsétlen módon hozzá kell tenni, hogy nem csupán a váraink állnak romokban, lassan azok a kastélyaink is, amelyek falai között legkésőbb 1947-ig az eredeti tulajdonos lakott, amíg a népi demokratikus államnak meg nem tetszett az épület. Tettek bele téeszt, elmegyógyintézetet, jobb esetben iskolát, rosszabb esetben szovjet istállót. Hiába volt a rendszerváltás, ezeket a többnyire romos épületeket például a román állammal ellentétben a mai napig nem adták vissza a mai is élő leszármazottaknak. Pikáns helyzet az, amikor a román állam kárpótolja a magyar arisztokráciát Erdélyben; Bánffyakat, Telekieket, Keményeket, és a többi. 

7040.jpgA Lovarda lebontott épülete Budán (kép: fortepan)

Magyarországon pillanatnyilag hatalmas vihart kavar a Budai Királyi Várpalota részleges helyreállítása. A közvélemény - mint mindig - két egymással kibékíthetetlenül szembenálló táborra oszlik. Ennek kapcsán merül fel a kérdés: mihez kezdjünk a várainkkal, kastélyainkkal, és sajnos egyre inkább a vidéki templomainkkal és a körülöttük elnéptelenedő falvainkkal? Hogy visszakanyarodjunk a földrajzhoz, a külső erők szakadatlanul dolgoznak. A mállás és az aprózódás lassan felemészt mindent. Egyik nap csak a tető ázik be, jövőre már be is szakad, később a falak dőlnek le és nem marad más mint néhány elsárgult fénykép. Tulajdonos pedig nincs, aki jó gazdája lehetne ezeknek az épületeknek. Ha így folytatódnak ezek a folyamatok egyre kevésbé hibáztathatjuk majd a Habsburgokat váraink állapotáért, pusztulásáért. 

 

Egy kattintás és nem maradsz le az új posztokról:

 

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr527305292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.03.26. 14:25:25

Ez egyértelműen pénzkérdés, nem olyan egyszerű várakat újjáépíteni. Látszik, hogy ahol van bőven turista, ott van pénz, de oda ad az állam is, pld. Eger. Talán összelehetne kötni a dolgokat úgy, hogy a várak mellett kulturális és turistaközpontokat lehetne kialakítani, színház, stb, szállás, üzletek és ez felgyorsítaná a folyamatokat.

pitcairn (törölt) 2015.03.26. 23:20:34

anno a Pálffyiak is brutálisan átépítették a bajmóci várkastélyt a XX. század elején:)

Bojnice Castle Slovakia | FPV
www.youtube.com/watch?v=JfPEPCKh6O8

Bojnice Castle - the most beautiful HD video
www.youtube.com/watch?v=YU5GxkxU-XM

jó dolog ez!

több ilyen kéne!

pitcairn (törölt) 2015.03.26. 23:30:52

na gondolom ettől kapna szívrohamot egy műemlékes:)

" 1889 – 1908 között azonban gróf Pálffy János tulajdonos utasítására igen jelentős mértékben átalakították falait és épületeit. A jelenlegi formájában, ___meghamisítva__ az eredeti képét, egy ___francia várkastélyt__ tekinthetnek meg a kíváncsi látogatók, amiben 182 helyiséget alakítottak ki, ebből közel 50 a lakószoba. Eredeti, középkori formájában csak a várkápolna, aminek kriptájában, vörös márvány szarkofágban nyugszik a várpalota egykori ura Pálffy János gróf, és a lovagterem maradt fenn, a többi részlet azt tükrözi, hogy az építész és a tulajdonos gróf milyennek ___álmodott meg__ egy „lovagvárat”."

www.hotdog.hu/magyar-varak/szlovakia/bajmoc

pitcairn (törölt) 2015.03.26. 23:43:37

@♔bаtyu♔:

nemcsak pénzkérdés, kb. 50 millió szabálynak kéne megfelelni + eszméletlen kritikákat kapna a derék várépítő (különösen ha magánrezidenciának szánná a megátalkodott...)

kinek kell ez?!

anno még a mára etalonná nemesedett várátépítéseket is szarrá kritizálták a kortársak

túlságosan szem előtt vannak ezek a projektek

PS.: akkor se lenne sokkal jobb helyzetben ha "szűz" hegycsúcson építkezne... ott csak úgy cirka 20 millió mondvacsinált szabálynak kéne megfelelnie...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.27. 04:38:43

Hát, ez a pillantás az országra játék kérdései, bazzeg, kurvanehezek...Kb senki se fogja tudni megválaszolni mindet, egy-két szobatudóson kívül...
Minden egyes kérdéshez kell tudni vagy 5-6 kérdésre a választ
:-O

pitcairn (törölt) 2015.03.27. 10:46:26

@geegee:

különösen azért nehezek mert a képek jelentős része meg sem jelenik:)

(legalábbis nekem 4 kép nem jön be a kilencből...)

ahol volt kép ott elég gyorsan kitaláltam hármat a számolós példa azonban már olyan szinten túl van bonyolítva, hogy oktatni kéne:)

pitcairn (törölt) 2015.03.27. 10:57:59

@geegee:

a számolós kérdés különben meglehetősen "trükkös":)

Tranquillius 2015.03.27. 15:48:08

@pitcairn: A böngésződ beállításaiban kell keresni a megoldást az eltűnt képekre. Ha küldesz képszámokat, szívesen átküldöm őket mailben.

Tranquillius 2015.03.27. 15:51:52

@geegee: Először az lett volna a feladat, hogy mit látunk a képen, de hát az olyan könnyű lett volna, mint a sodoku a metró újságban. Ha egyet megfejtesz azt is érdemes beküldeni, mert ilyen mezőnyben így is össze tudsz hozni decemberig egy egész jó eredményt. ;)

pitcairn (törölt) 2015.03.27. 18:34:09

@Tranquillius:

Köszi, de az otthoni gépemen az összes kép bejön:)

pitcairn (törölt) 2015.03.27. 18:38:36

a várkastélyokra visszatérve mintha a törcsvári kastély is afféle XX. században "felturbózott" (ill egyesek szerint "elgiccsesített") lovagvár lenne

Bran Castle - Dracula's Castle - Braşov Transylvania - Romania
www.youtube.com/watch?v=PGxGZfuK-2M

gondolom itt sem kellett túlságosan sokat viaskodni a hatóságokkal (királyi nyaraló volt)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.29. 08:00:33

@Tranquillius: Ááá, kösz a bizalmat, de egyik se ment...Nem az én szintem ez. :-)
De azért remélem, hogy lesz majd megfejtés-poszt...

objekt678 2015.03.29. 12:03:48

Magam is több olyan nemesi leszármazottat ismerek, aki őseinek magyarországi kastélyát-birtokát visszavásárolni (!) sem tudta, mert az a nyolcvanas évek közepén-végén ilyen-olyan módon elprivatizálódott az elvtársak és ismerőseik körében, azóta mint magántulajdon enyészik el..
Ezzel szemben szlovákiai és erdélyi tulajdonaik ismét virágoznak.

pitcairn (törölt) 2015.04.04. 18:40:51

A magyar Koháry család legutolsó sarja - aki II. Ferdinánd fedőnéven portugál király lett - is meglehetősen brutál stílusban építette át a Pena hegyén álló középkori kolostort:)

Sintra Pena National Palace - Portugal - UNESCO World Heritage Site
www.youtube.com/watch?v=mskwhM8HvIc

gumme 2015.04.06. 11:34:48

Ezek a projetek magantokebol valosulhatnanak meg.
de ki merne kastelyrekonstrukcioba fogni amikor meg tarsashazat sem mer epiteni senki?
A szocializmus egyre jobban teljesit ez nem kedvez a befektetoknek.

Czelder Orbán X 2015.04.09. 10:59:01

Szeretettel meghívunk mindenkit, aki érdeklődik a téma iránt!

www.facebook.com/virtualisvarturak/photos/a.295879440533461.72843.291117124343026/740739422714125/?type=1&theater

Rekonstrukciók, lehetőségek, Londoni charta, stb..
süti beállítások módosítása