Pangea

Minden, ami földtudomány

Színes városok

2014. augusztus 13. 20:37 - Tranquillius

308,745,538 millió pont. Magyarországon valószínűleg hatalmas botrány kerekedne, ha esetleg Pásztor Albert rajzolgatna hasonló térképeket Miskolc városáról. Az Egyesült Államokban azonban nem csinálnak túl nagy problémát a szergregáció-kutatásból és a lakosság bőrszín szerinti nyilvántartásából, helyette viszont meglehetősen látványos térképeket készítenek, amelyre mind a 308,745,538 állampolgárt rárajzolják.

nycnolabel.jpgNew York

A térképeken nagyszerűen követhető a népsűrűség és az etnikai csoportok térbeli elkülönülése, azaz szegregációjuk. A térkép készítői minden egyes amerikai lakost egy pöttyel jellemeztek, az adatokat pedig a 2010. évi népszámlálásból vették. A pontok nem háztartásonként vannak felvéve, hanem ún. blokkonként, amit talán a háztömb szóval lehetne legjobban körülírni. Jelkulcsa egyszerű, öt alapszínt tartalmaz: kék: fehér, zöld: néger, narancs: latin-amerikai, piros: ázsiai, barna: egyéb (indián, eszkimó, stb.). Ha messzebbről nézzük a térképet összemosódhatnak ezek a színek, pl. ahol fehérek és ázsiaiak laknak ott lila színt látunk az összekeveredő piros és kék miatt. A világos és sötét színtónust a népsűrűség adja, ott ahol kevés ember akik jellemzően halványabbak a színek. 

Néhol úgy tűnik egy-egy városrészben komoly adathiány jelentkezik, mint pl. San Francisco, Philadelphia, Washington egyes területein. Nos ezek a területek tulajdonképpen lakatlanok, ember legfeljebb dolgozni jár ezekbe a kiterjedt üzleti, kormányzati negyedekbe. Ugyancsak színezetlen területek a parkok, erdők, folyók, vasúti pályák és a szélesebb autópályák.

Kirajzolódnak olyan kontrasztos határok, mint például Detroit híres 8 Mile Road-ja, Chicago különböző színű háztömbjei. A közzétett képek alapján talán a legkevésbé szegregált város San Francisco, ahol a színek több negyedben alaposan egybemosódnak.

És kirajzolódik előttünk a new yorki Chinatown, a feketék által lakott Bronx, az etnikailag teljesen elkülönülő főváros, Washington, a spanyol ajkúak által benépesített Los Angeles, New Orleans kék-zöld negyedei, Miami, ahol már alig laknak fehérek. Érdemes végigböngészni a térképet és összevetni a neten található várostérképekkel, különösen az Egyesült Államokban élő, vagy oda készülő honfitársainknak, hogy tudják kik laknak a szomszédban. :)

Az eredeti térkép itt található:

http://demographics.coopercenter.org/DotMap/index.html

washington.jpgWashington D. C.

 

southernla.jpgLos Angeles központi része

 

nawleans.jpgNew Orleans

 

phillyphilly.jpgPhiladelphia

 

chicago.jpgChicago

 

sanfrancisco.jpgSan Francisco

 

miami.jpgMiami

 

detroit.jpgDetroit

 

Végül itt egy bónusz kép; mi magyarok is készítettünk hasonló térképeket, az egyik kedvenc tematikus térképemen Makó város vallási szegregációját ábrázolja 1857-ből.

mako_felekezeti_megoszlas_1857_2.jpgMakó város felekezeti megoszlása 1857. évi népesség-összeírás alapján.
(Benke Zoltánné és Fári Irén munkája, forrás)

 

Képek forrása: Image Copyright, 2013, Weldon Cooper Center for Public Service, Rector and Visitors of the University of Virginia (Dustin A. Cable) https://demographics.virginia.edu/DotMap/

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr826599687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SecTorr (törölt) 2014.08.15. 12:27:07

Nagyon jók ezek a térképek! Amit mutatnak, az már más tészta: a híres Nagy Olvasztótégely nem valami hatékony...

Igaz, már azzal is jóval Európa előtt járnak, hogy ez a térkép elkészülhet. Ahol fel sem szabad térképezni a lakók bőrszínét, ott ne is várjunk semmiféle megoldást a szegregációra, meg a vele összefüggő nyűgökre.

viphulb 2017.10.01. 11:42:12

Már le is törölték az eredeti oldalról a térképet.
süti beállítások módosítása