Pangea

Minden, ami földtudomány

Ősök sétája a Temze partján

2014. február 09. 16:09 - BendeA

Anglia keleti partjainál fedezték fel az Afrikán kívüli legkorábbi emberi lábnyomokat. Az angliai Norfolk közelében felfedezett lábnyomok közvetlenül bizonyítják a Brit-szigetek első emberi telepeseit. Körülbelül 50 lábnyom őrződött meg, amit történelem előtti ősemberek hagytak maguk után. A lábnyomok körülbelül egy millió évvel ezelőtti folyóparton bóklászó előemberek mindennapjaiba enged egy nagyon rövid bepillantást, ami a viharos tenger háborgásainak köszönhetően kerültek elő a fedőüledékek elmosódása után.

foot-print-7.jpgA Brit-szigetek ősi telepeseinek lábnyoma (forrás)

A happisburgh-i lábnyomok megtalálása az egyik legnagyobb horderejű régészeti felfedezés, amit a Brit-szigeteken valaha is tettek. A lábnyomok felfedezése átírhatja jelenlegi elképzeléseinket a Brit-szigetek és Észak-Európa meghódításáról. A felfedezés nemzetközi szinten is elképesztően jelentős, ugyanis eddig az Afrikán kívülről ismert legidősebb korú lábnyomokként tarthatjuk számon őket. A közel egy millió éves lábnyomok alig maradnak el Afrika idősebb emberi lábnyomaitól. Még Afrika is csupán néhány ennél idősebb előemberi lábnyommal büszkélkedhet Tanzánia és Kenya területéről. A legkorábbról fennmaradt lábnyomok a tanzániai Laetoi lábnyomok, melyek egy 3,5 millió évvel ezelőtti vulkáni kitörés néhány centiméter vastag hamujában maradtak fent. A lábnyomok egy idilli családi képet festenek a régmúltból, leszámítva a vulkáni hamuesőt. A vulkáni tufa egy három fős család emlékeit őrzi, ahol a már felegyenesedve járó egykori Australopithecus afarensis pár komótos lépteit apró fiatal gyermeki lábacskák követték...

laetolifoot2.jpgA tanzániai Laetoi lábnyomok 3,5 millió éves családi idill nyomait őrzik...(forrás)

 Anglia területéről ez idáig ilyen távoli múltból származó lábnyomok még nem kerültek elő, a korábban "legidősebb nyomként" számon tartott lábnyomok kora eltörpül a tavalyi évben felfedezettekhez képes, ugyanis ezek "csupán" 7500 évesek. A happisburgh-i lábnyomokat a korai emberek egy kisebb csoportja, talán egy szűkebb család hagyta maga után. A régészek szerint a lábnyomok egy rég kihalt Hominida fajhoz, a Homo antecessor-hoz tartoznak. A Homo antecessor főként Európa déli területen élt, viszont ha valóban hozzá tartoznak a lábnyomok, akkor egy történelem előtti vándorlás, ha úgy tetszik "honfoglalás" tanúi lehetünk. Jelenleg a Brit-szigeteket a La Manche csatorna választja el a kontinentális Európától, viszont a pleisztocénben széles föld híd alakult ki a tenger visszahúzódása  következtében, így száraz lábbal átkevergőzhettek a Brit-szigetekre annak ősi lakói. A régészek a felfedezés óta szorgosan elemzik a lábnyomok 3 dimenziós képeit, hogy hozzávetőlegesen megbecsüljék a csoport nemi összetételét. A feltárt 50 lábnyom közül csupán egy tucat őrződött meg megfelelően, ezek közül is csak kettő lábnyomon voltak felismerhetők a hozzájuk tartozó lábujjak. Sajnálatos módon, habár a fényképes felvételek elkészültek a területről, de az egyik nyomot a gyorsan növekvő dagály hamar erodálta, tönkre tette, mielőtt még a kutatók ki tudták volna emelni a megőrződött lenyomatot.

respro_happisburgh_early1_624x464_1.jpgA Brit-szigetek ősföldrajzi viszonyai  900.000 ezer éve, a kora-pleisztocén során. Ekkor még a mai La Manche csatorna helyén egy földhíd teremtett kapcsolatot a kontinentális Európa és a Brit-szigetek között, továbbá az Ős-Temze folyásiránya alapvetően eltért a maitól. (forrás)

A csoport valószínűleg legfeljebb öt főből, egy vagy két felnőtt férfiból, és legalább két-három felnőtt nőből vagy gyerekekből állt. A felnőtt férfihez tartozóként azonosított lábnyom 25-26 centiméteres, ami majdnem teljesen megegyezik a modern ember lábméretével. Ez a méret körülbelül a nálunk használt 42-es cipőméretnek felel meg. A felnőtt női, vagy fiatal egyedekhez tartozó lábnyomok ennél természetesen kisebbek, 18 és 21 centiméter között mozognak. Az ilyen jól megőrződött lábnyomok lehetőséget nyújtanak a régészeknek a testmagasság becslésére, mivel jól mérhető paraméterekkel bírnak (talphosszúság és szélesség). Általános szabályként ugyanis megállapítható, hogy a jelenkori, és történelem előtti emberek lábfeje körülbelül 15%-a a teljes testmagasságnak. A régészek becslései alapján 0,9 m-1,7 m-es magasságig változott a csoport tagjainak magassága. Természetesen a legmagasabbak felnőtt férfiak voltak, míg a közel 1 méter magasak fiatal egyedek. A csoport épp egy iszapos árapály síkságon haladt keresztül, amikor maguk mögött hagyták lábuk lenyomatát. A csoport egy folyó torkolata környékén bóklászott, ami a pleisztocén korban még az itt tengerbe ömlő egykori Temze torkolata lehetett. A csoport a folyásiránnyal szemben, felfelé haladhatott fokozatosan távolodva a nyílt tengertől. Valószínűleg az apály beálltával a területet átkutatták élelem szerzés céljából kagylók, rákok, és egyéb élelem után kutatva, mivel ezek feltehetőleg fontos élelemforrások voltak számukra.

_72796882_img_9454.jpgA viharos tenger által kimosott fedő üledékek alól előkerültek az ősi lábnyomok...(forrás)

Az 50 feltárt lábnyom egy közel 40 m2-nyi iszapos területről került elő, amit a későbbi agyagos és homokos üledékek a glaciálisok során elfedtek, és megőrizték a kíváncsi régészek számára. A lábnyomokat tartalmazó üledékek pontos korát sikeresen meghatározták. A lábnyomok korát egy 850 ezer évtől 950 ezer évig terjedő időszakban állapították meg. A területről származó adatok, főként pollen minták alapján sikerült rekonstruálni, hogy a réges-régen elfeledett Temze parti sétára egy relatíve melegebb, ún. interglaciális időszak végén kerülhetett sor. A klíma körülbelül a mai Dél-Svédország időjárásához volt hasonlatos, ahol a téli éjszakákon -15 Celsius fok is előfordult. Ebből kifolyólag az ősembereknek telente valamiféle kezdetleges ruházatot hordhattak, hacsak nem rendelkeztek extrém vastag és sűrű testszőrzettel. Az előemberek mindennapjairól keveset tudnak a kutatók, nem lehet tudni hogy képesek voltak-e összetett kommunikációra, viszont Happisburgh hasonló korú üledékeiből számos helyen kovakő kések és kaparóeszközök kerültek elő, melyek fejlett eszközkészítő képességről tanúskodnak. 

foot-print-9.jpgA közel egy millió éves happisburg-i életkép a Homo antecessor mindennapjait mutatja be (forrás)

A lábnyomaikat hátrahagyó előemberek barátságtalan környezetben élhettek, mivel számos hiéna, medve és kardfogú-tigris maradványaira bukkantak a kutatók Nagy-Britannia szerte, de a lábnyomoktól alig 150 méterre is találtak vadállatok összetört csontjait tartalmazó leleteket. A régészeti lelőhelyeken többek között mamut és jávorszarvas fogat, fenyőtobozt, illetve megkövesedett hiéna ürüléket (koprolitot) is találtak a régészek. A maradványok tanúsága szerint akkoriban Happisburgh mellett még szarvasok, bölények és mamutok legelészhettek a termékeny folyóvölgyben.

dupla.jpgHappisburgh környékén egykor élt nagytestű állat fogai láthatók a képen. A) Az egyik legteljesebb ősi mamut fog maradvány  a Happisburgh környéki kavicsos rétegekből származik. B) Egy jávorszarvas állkapocs töredékét egy épen megmaradt fog koronázza meg (forrás)

Ahogy egyre hidegebbé vált a klíma úgy fogyatkozott az előember populáció és a kihalás szélére került, vagy visszavonult délre, az akkor még földhíddal összekötött kontinentális Európába. Jelenleg nem lehet tudni biztosan, hogy ezeket a lábnyomokat hátra hagyó Homo antecessor hogyan tűnt el végleg. Annyi viszont bizonyos, hogy végleg nyomuk veszett, mivel 800000 éve az éghajlat egyre hűvösebbé vált, így könnyen lehet, hogy a Temze partján bóklászó család utolsó léptei maradtak fent, mielőtt végleg a történelem előtti idők homályába vesztek volna.

Jó szerencsét! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr405805118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása