Pangea

Minden, ami földtudomány

Magyar geográfus expedíció indul a világ legmagasabb vulkánjára!

2014. január 30. 22:33 - Tranquillius

Régen lezárult a nagy földrajzi felfedezések időszaka. A Földön már nem maradt olyan hely, amelyet ne járt volna be ember. Ha akadna is ilyen egészen biztos, hogy műholdak már feltérképezték. Megmásztuk a legmagasabb hegyeket, lejutottunk az óceánok mélyére, meghódítottuk a legforróbb és legdermesztőbb zugokat is. Felmerülhet a kérdés, van-e szükség a harmadik évezredben földrajzi expedíciókra? A válasz lakonikus: van.  

OJOS_2012_NB_00337.jpgSós szemek, Ojos del Salado (6893 m)

A földrajzi expedíciók célja megváltozott. Ma már nem a Föld fehér foltjainak feltérképezése zajlik, nincsenek már Livingstone-ok, Lewisek és Clarkok, Telekik, akik útnak indulnak az ismeretlenbe, hogy megannyi veszedelem közepette tágítsák az emberi ismeret térbeli határait. A jelenkori földrajzi expedíciók célja a meglévő ismereteink határainak tágítása.

Az utóbbi évtizedek leghíresebb magyar földrajzi expedíciója a Magyar Tudományos Afrika Expedíció volt 1987-88-ban. Doktori témavezetőm,  Gábris Gyula által vezetett 12 fős expedíció széki gróf Teleki Sámuel 100 évvel azelőtti méltán híres (ki ne ismerné e földrajzi neveket: Rudolf-tó, Stefánia-tó, Teleki-vulkán) kelet-afrikai útját járta be újra. Az expedícióról annak idején beszámolt a televízió, számtalan tudományos cikk és könyv jelent meg.

Nem szükségszerű egy földrajzi expedíciót a lehető legegzotikusabb helyekre szervezni. Aki követte tavaly, 2013 nyarán a híradásokat tudhatja, hogy Budapesten is megfordult egy nevezetes expedíció, a 3. Duna Expedíció, melyen e sorok írója - igaz csupán egy nap erejéig - is részt vehetett. Ugyanígy van személyes vonatkozása a most útnak induló magyar földrajzi kutatóútnak. A Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíció tagjai - Mari László, Heiling Zsolt, Nemerkényi Zsombor és  Nagy Balázs, az expedíció vezetője  - közül ketten tanáraim voltak az ELTE-TTK geográfus szakán, és mind a négyen részt vesznek a Magyar Földrajzi Társaság lapjának, A Földgömbnek szerkesztésében, kiadásában és írásában.

Ők négyen immár másodszor indulnak útnak Dél-Amerikába. Itt emelkedik az Andok-hegységben a Föld legmagasabb működő vulkánja, az argentin-chilei határ északi részén emelkedő Ojos del Salado (magyarul: sós szemek).

foldgombatacamaexp002.jpgAz egy hónapos kutatómunka által érintett terület

Az expedíció helyszíne a Puna de Atacama magasföld, amelyből 6000 méternél magasabb működő tűzhányók emelkednek ki. Itt található a földkerekség legmagasabban fekvő tava és a vulkáni működéshez szorosan kapcsolódva a Föld legmagasabban fekvő gejzír-zónája, az El Tatio, ahol 2008-ban egy balul sikerült geotermikus fúrás eredményeképpen egy 60 méter magas mesterséges fumarola keletkezett. A terület vízben igen szegény, csupán sós tavakban és az extrém magasan elhelyezkedő hóhatár fölött található nedvesség. Ennek következtében a növényzet igen gyér, a táj leginkább egy magashegységi sivataghoz hasonlít. Az Atacama-sivatag közelsége is jelzi, hogy e terület az Andok legszárazabb vidéke. (A legközelebbi megbízható vízforrás 250 kilométernyire van.) Éppen emiatt alkalmas helyszín a periglaciális változások vizsgálatára és hosszú távú monitorozására.

ojosstand05.jpgA kutatási terület tömbszelvénye

Az Ojos del Salado megmászása mellett 2010-ben az expedíció tagjai (Nagy Balázs, Nemerkényi Zsombor, Bakai Ferenc és Garamszegi Tamás) felmérték a helyszínt az elkövetkező kutatások érdekében. Két évvel később, 2012. január 24 és február 9. között az I. Földgömb-Atacama Klímamonitoring expedíció keretében elhelyezték a mérőműszereket és az állapotfelmérés mellett már ekkor is zajlott adatgyűjtés. Idén, azaz 2014-ben a kihelyezett műszerek leolvasása, további adatgyűjtés és mintavételezés lesz a feladat február 3. és március 1-je között. Az adatok kielemzése révén jobban megismerhetővé válik a klímaváltozás.

campatacamapan2.jpgA Puna de Atacama magashegységi sivataga az Ojos del Salado oldalából

Az expedíció honlapján többek között a kutatás célja is olvasható:

Célunk, hogy a Földön legmagasabban beindított adatgyűjtő vizsgálatsorozatunkkal 4200 métertől 6800 méterig 5 magassági szintben elemezzük az örökfagy jelenlétét, területi elterjedését, degradációját, változásait. Mindezzel első lépésben olyan állapotfelmérésre törekszünk, amely alapot ad a mai környezetváltozást jelző örökfagy monitoringvizsgálatára. Az örökfagyhelyzet-meghatározó alapvizsgálat mellett ezért minden elemzett magassági emeleten a talajfelszíni és felszín alatti hőmérsékletet mérő, folyamatos működésű adatgyűjtőket helyezünk el, kétévi adatleolvasási gyakorisággal számolva. Az örökfagy-adatgyűjtés mellett kiemelt cél e magashegyi sivatag és tundra aktív és fosszilis felszínformáló folyamatainak elemzése, ezek dinamikájának modellezése. Különösen fontos az időszakosan jelenlévő víz, valamint a szélerózió- és akkumuláció jelenségeinek vizsgálata, de az extrém magasságban kialakult (időszakos) hegyi tavak jelenlétére is magyarázatot keresünk, valamint a vulkáni kísérőjelenségek (gőzfeltörések, hévizek) környezetfejlődést befolyásoló szerepét is vizsgáljuk.

eltatio_gozoszlop.jpgAktív vulkanizmusra utaló (antropogén eredetű) fumarola

OJOS_2012_NB_00557.jpgTerepmunka (Heiling Zsolt és Nagy Balázs)

OJOS_2012_NB_00655.jpgFolyóvízi felszínformák

OJOS_2012_NB_00586.jpg

Az expedíció kifejezetten jól használja ki a média által nyújtott lehetőségeket. Egyelőre minden fontosabb médium beszámolt a társaság készülődéséről, céljairól. A kutatókat az extrém környzet sem akadályozza meg a közvélemény tájékoztatásában, az Időkép honlapja naponta szolgál majd friss hírekkel. Személyes kapcsolatfelvételre is van lehetőség:

A média munkatársainak az expedíció ideje alatt műholdas kapcsolat segítségével, vagy azt követően lesz lehetősége interjút készíteni az expedíció tagjaival.

Információ: Sekoulopoulu Márta, (30) 650-6801, marti@heiling-media.hu

penitentes_dzsungel.jpg

A Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíció amellett, hogy nemzetközi jelentősségű kutatást végez  ismeretterjesztő és a földrajzot, mint tudományt népszerűsítő feladatot is ellát. Ennek kapcsán az expedícióval párhuzamosan középiskolai versenyt is hirdettek, melynek a fővédnöke Chile magyarországi nagykövete. Talán ez az expedíció és a hozzá kapcsolódó verseny képes lesz megváltoztatni azt a közvélekedést, miszerint a földrajzi expedíciók ideje végleg lezárult.

05.jpgAz expedíció részvevői: b-j.: Mari László, Heiling Zsolt, Nemerkényi Zsombor, Nagy Balázs

Az expedícióról naprakész tudósítást az időkép honlapján lehet majd olvasni.

Az expedíció hivatalos honlapja és egyben a felhasznált képek forrása: http://atacama.expedicio.eu/hu/

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pangea.blog.hu/api/trackback/id/tr425788890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MiGeo 2014.02.01. 08:16:08

nem tartozik szervesen a cikkhez, de király ez a blog, geográfusként baromi szívesen olvasom a bejegyzéseidet :)

Tranquillius 2014.02.01. 08:51:06

@MiGeo: Szia, ha vannak jó témáid szívesen látunk szerzőként is!

2014.02.01. 11:22:37

"A média munkatársainak az expedíció ideje alatt műholdas kapcsolat segítségével, vagy azt követően lesz lehetősége interjút készíteni az expedíció tagjaival."

Ilyen csodálatos expedicíókra érdemes volna egy egyszerűbb rádióamatőr felszerelést is vinni.

2014.02.01. 14:35:45

Az 5. kep a fumarolaval..... Azt hittem valami mas bolygon keszult, elkepeszto! :D Nagyon jo.

Numi, na mi? Numida! 2014.02.01. 21:42:04

Végül is, milyen magasan kutattatok? A fotókat elnézve itt is lehetne egy Mars-bázis szimulátor?
süti beállítások módosítása